Swift

Tracey Madder: Igeutazók ​Bibliája - Értékelés



Tracey Madder Igeutazók ​Bibliája /85 illusztrált bibliai történet!/ c. kötete januárban jelent meg a Patmos Records kiadó gondozásában. Noha korántsem vagyok vallásos, a Biblia történeteit mesés formában mindig is szerettem, míg a kötet illusztrációja pedig azonnal felhívta magára a figyelmem.
Madder írása és maga a megvalósítás egy régi kedves mesét juttatott eszembe már a legelső pillanatban, ahogy kinyitottam a kötetet. Talán van néhány olvasóm, aki emlékszik még A varázslatos iskolabusz c. mesére, ahol Miss Mitzi varázslatos utazásokra viszi el az osztályát, akik testközelből, a saját bőrükön tapasztalhatják meg akár a régi korok eseményeit, akár azt, mi történik a gyomorban. 
Tulajdonképpen ebben a kötetben is pontosan ez történik...

"- Szórakozol?! - kiabált vissza. - Utaztunk az időben. Időutazók... 
nem is! Igeutazók vagyunk!"

Főhőseink Griffin, Martin és Lana egy ócska iskolabusznak köszönhetően egészen a világ megteremtéséig utaznak vissza, ahol szemtanúi lesznek a Bibliából oly jól ismert történeteknek...

Hőseink külső szemlélőként figyelik meg, mi is történt a "Bibliában", avagy járják végig a legfontosabb történetek helyszíneit, s "ismerkednek meg" a kereszténység ősi könyvében található emberekkel. Természetesen a srácok vesznek részt az eseményekben, és senki nem is látja őket, csupán külső szemlélőként vannak jelen. Az iskolabusz csupán lehetőséget ad nekik arra, hogy megnézzék, mi is történt valójában...
Griffin, Martin és Lana így járja végig, s ismeri meg többek között Ádám és Éva történetét, látja Noé bárkáját, a zsidók kivonulását Egyiptomból, Dávid és Góliát harcát, Delilah csábítását, Jézus születését és kereszthalálát, s a sort még hosszan folytathatnám...

"- Úgy érzem, mintha összezúzná 
lelkem a szomorúság..."

Az Igeutazók Bibliája egy igazi bibliai séta, mely megkapó részletességgel, gördülékeny stílussal és lenyűgöző képi világgal meséli el a kereszténység jól ismert meséit a legfiatalabbak számára, akik talán ez által még közelebb érzik majd magukhoz ezeket a történeteket, s talán jobban meg is értik azokat és az általuk hordozott üzeneteket!

A kötet több mint 90 fejezetben meséli el a Biblia legfontosabb történeteit, ám ezek mellett a kisebb, kevesebbszer hallott "mesék" is helyet kaptak, így a kötet egy rendkívül részletes, igazán gazdag gyűjtemény lett.
Számomra az Ószövetség történetei voltak a legkedvesebbek, de ezen egyáltalán nem lepődtem meg, ugyanis mindig közelebb álltak hozzám ezek a "mesék". Éppen ezért, a kötet végén, Jézus halála után a rengeteg, általam már kevésbé ismert Újszövetségben olvasható történet egy picit érdektelen is volt számomra, s inkább olvastam volna még az Ószövetségből kiragadott mozzanatokat, ám így sem lehet okom a panaszra, hisz számtalan kedvencem helyet kapott a könyvben.
A történetek ismertetésén túl egyébiránt a kötet rengeteg plusz információt is tartalmaz. Felépítését tekintve egy-egy fejezet eképpen alakul:
  • a gyerekek meghatározzák, avagy próbálják kitalálni éppen "hol tartanak",
  • majd megkapjuk a pontos helyszín- és/vagy szereplőmegjelölést,
  • ezt követően pedig olvasható a "mese".


Az oldalak szélein a busz egy kis "téglalapúton" keresztül változtatja a helyét, kiegészíti a történetet, vagy épp ugrik egyet, hogy oda érjünk, s azt lássuk, amit kell... Ezek mellett, szintén kis téglalapokban a gyerekekhez intézett kérdések is olvashatók, melyeket közösen megbeszélhetnek velük a szülők vagy a pedagógusok, de találhatunk "megtanulandó", rövid részleteket is a Bibliából idézve.
Az információk halmaza azonban ennyiben korántsem merül ki, ugyanis minden új helyszín és korszak esetén egy gyönyörű pergamenen feltüntetésre kerül az adott helyszín földrajzi és történelmi ismertetője is, ami segít betájolni az olvasónak, éppen hol tart és szélesíti az ismereteit az adott korról. Ez által nem csak a bibliai történeteket szippanthatják magukba, de rengeteg fontos ismeretet is elsajátíthatnak...
Főhőseink párbeszédei ügyesen "szabdalják" meg a történeteket, amik tökéletes választófalnak bizonyultak a mesék között. Az információ rubrikák azonban sokszor megbontják és megzavarják a mese ívét, így mindenképpen azt tanácsolom, hogy a külön leírásokat a mese elején, vagy a végén olvassátok csak el, s ne szakítsátok meg vele a történet ívét, mert abból csak katyvasz lesz. Sajnos ez a megoldás némi oda-vissza lapozgatással jár, de higgyétek el, sokkal élvezhetőbb, ha az adott történetet elejétől a végéig megismeritek, s csak utána, avagy éppen előtte ismerkedtek meg a földrajzi helyszínekkel és magyarázatokkal.
Véleményem szerint a kötet minden fillérjét megéri, ugyanis egy igazán minőségi és részletgazdag kiadás lett! A történetek olvasmányosak, az "információbuborékok" rendkívül részletesek és a képi világ egészen varázslatos! Noha néha, egy-egy történetben szereplő férfi karakterek igencsak hasonlítottak egymásra, Tim Crecelius által készített illusztrációk engem teljesen elvarázsoltak. A teljes oldalas illusztrációk aprólékosan kidolgozott remekművek, ahol kell, tökéletes színkavalkáddal jelenítik meg az adott jeleneteket, míg máshol teljesen letisztult képi világot kapunk - történettől és mondanivalótól függően. A stílus modern, mégis kellő tisztelettel nyúl a kereszténység meséihez.

Nem szeretném tovább szaporítani a szót - az Igeutazók Bibliája egy minden kétséget kizáróan gyönyörű kiadás, mély és fontos tartalommal, ami tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy megismertesse a Biblia történeteit a kicsikkel, de bármely felnőttel is akár! Részletgazdag, olvasmányos, mesél és tanít, elvarázsol - én magam csak ajánlani tudom a forgatását!


Értékelés: 5/5 könyv








Idézetek

"- Isten nem akarta, hogy egyedül legyek - magyarázta Ádám. - Az összes állatot sorjában elém hozta, és szépen mindnek nevet adtam; a zsiráfnak a zebrának a földimalacnak, a majmoknak és az elefántnak is. Jó mulatság volt, de egyik sem volt megfelelő társ nekem. - ... - Úgyhogy Isten mélyen elaltatott, és akkor kivette az egyik bordámat, és abból formált meg téged."

"- Visszavisz Egyiptomba - állapította meg Griffin.
- De várom már, milyen képet vág majd a fáraó Mózes botkígyójára - lelkendezett Martin. - Isten találmányai a legmenőbbek!"

"Dávid az óriás felé indult. Góliát jól kinevette a közeledő fiút.
- Erre tellett csak Izraelnek? - csúfolódott. - Kutya vagyok én, hogy bottal küldtök ellenem valakit?"

"- Most már látom, hogy Izrael Istene az egyetlen igaz Isten - mondta neki Naámán."

"- A Templom az imádkozás háza - kiáltotta Jézus -, ti pedig rablóbarlanggá tettétek!"

"- Péter, mielőtt a kakas hajnalban kukorékolna, háromszor és kimondod majd, hogy semmi közöd hozzám."

"- Úgy érzem, mintha összezúzná lelkem a szomorúság..."

"- Júdás, csókkal árulsz el engem?"

"Kornéliusz tágra nyílt szemmel meredt rá. Római századosként számtalan veszéllyel nézett bátran szembe, ám a mennyei hírnök látványától ő is reszketett félelmében."

"- Egy hosszú-hosszú út Rómába.
- Hosszú? - szólalt meg Martin. - Annyira nem lehet hosszú, mint a mienk.
- Ez igaz - hagyta helyben Lana -, de a mi utazásunk nem mondható éppen szokványosnak."

"- Szórakozol?! - kiabált vissza. - Utaztunk az időben. Időutazók... nem is! Igeutazók vagyunk!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images