Swift

Allison Shaw: Persephone - Értékelés



Allison Shaw Persephone c. képregényének megjelenését ezer éve vártam kitartóan, s egy-két évvel ezelőtt már elgondolkodtam a magánkiadás megvásárlásán, de még az e-book verzión is, amit nagyon nem szeretek. Hades és Persephone mindig is az egyik legkedvesebb párosom volt és Allison Shaw képi világa teljesen lenyűgözött a beleolvasók és az interneten megtalálható képek alapján. Szerencsére mégsem kellett ráfanyalodnom az e-book verzióra, ugyanis az egyik legkedvesebb kiadóm a tavalyi év folyamán megörvendeztetett a megjelenéssel. Mikor a Seven Seas bejelentette, hogy év végén érkezik a képregény, vadonatúj borítóval, minőségi kiadásban, madarat lehetett velem fogatni, úsztam a boldogságban. Mikor pedig a kötet végre megérkezett hozzám, nem győztem csodálni, forgatni, lapozgatni, beszívni a csodás illatát. Most végre az értékelést is meghoztam.
Az utóbbi időben Hades és Persephone története több feldolgozást is kapott, legyen szó akár képregényről, akár meseregényről vagy regényről, s bizony volt, ami csalódást okozott. Shaw történetében azonban egy pillanatra sem kellett csalódnom - egy elképesztően gyönyörű történetet és látványvilágot kaptam, ami teljesen rabul ejtette a szívem, pont mint Hades

"Flowers don't bloom in the dark."

Shaw története egészen különleges. Bár a képregény meglehetősen rövid, mégis egy teljesen kiforrott, teljes történetet mesél el, s Hades és Persephone megismerkedésére és szerelembe esésére fókuszál. A jól ismert történetet egy picit más megközelítésben olvashatjuk, némi mellékszál kíséretében, ám az írónő egy gyönyörű csavart is tartogat az olvasók számára!

Persephone, a tavasz gyönyörű istennője a természet és az állatok barátja, aki jó barátságot ápol Hermésszel és Erósszal. Egy napon, a játékos istenek felelőtlen magatartása következtében egy nyílvessző eltalál egy madarat, amit Persephone szeretne megmenteni, s miközben a zuhanó madár után rohan, beleszalad egy idegen férfiba, akinek a szeme láttára kelti újra életre az állatot, ami már az Alvilágba tartozott...
Eros nyila végül a férfit találja el, aki nem más, mint Hades...

Hadest rabul ejti Persephone szépsége és ártatlansága, vidámsága és bája, s ahogy egyre elszántabban igyekszik megszabadulni a szerelem nyilától, úgy érez egyre nagyobb és mélyebb fájdalmat a szívében...
A két fiatal az Olümposzon találkozik újra, ahol Hades elfogadja, hogy nem küzdhet tovább Eros nyila ellen... Az pedig, hogy a férfi teljesen rabul ejtette Persephone szívét, nem is kérdés...

A két fiatal egyre közelebb kerül egymáshoz, s a világgal dacolva küzd szerelemük beteljesüléséért és azért, hogy Persephone az Alvilág úrnője lehessen...

"I thought you said this place was cold?
Well... it was."

A Persephone egy gyönyörű kivitelben megálmodott Hades&Persephone történet, tele ezernyi érzelemmel, kreatív ötlettel és megvalósítással és humormorzsával. Ez igazi romantikus történet, ami megmelengeti az ember szívét, s ha ráadásként még hatalmas görög mitológia-rajongó is vagy, akkor téged is menthetetlenül rabul ejt majd ez a kötet!

Allison Shaw remekbe szabottat alkotott. Képregénye bár rendkívül gyorsan kiolvasható, a gyönyörű illusztrációkban és a paneleken megjelenített apró részletekben percekig el lehet veszni. Számomra mind a történet, mind a képi világ maximális csillagot kapott, s a mellékszálak végett szívesen olvasnék még az írónő tollából a görög istenekhez kapcsolódó képregényt.


Shaw egészen újult ötlettel rukkolt elő, már ami Persephone és a gránátalma szálát, valamint Démétér ellenkezését illeti, ám ez az információ erősen spoileres lenne, így hagyom, hogy mindenki maga járjon utána, milyen cseles és agyafúrt megoldást is talált ki hősnőnk, aki a romlatlansága és a hatalmas szíve mellett bátran kiáll az igazság, a szíve és az érzelmei mellett.
Igen, Persephone rendkívül szerethető főhősnő, aki pillanatok alatt leveszi marcona alvilági istenünket a lábáról. ^^
Hades le sem tagadhatná, hogy a legelső pillanatban elveszítette a szívét, amihez bár Eros nyilának is volt köze, mégis Persephone egész lénye volt az, ami teljesen levette a lábáról. Miután az alvilág ura megérti, hogy nem harcolhat az érzései ellen, az események felgyorsulnak, s szerelmes férfi módjára minden tőle telhetőt meg is tesz azért, hogy a szeretett lány az övé legyen, s mellette uralkodjon.
Hades és Persephone színei erős kontrasztot alkotnak, mégis látszik, milyen tökéletesen kiegészítik egymást. Shaw a színek használatával érzékelteti a két isten egymástól való különbözőségét, amik tökéletesen egybeolvadnak kettejük egyesülésekor. A kezdetben oly mogorva, morcos Hades a történet végére teljesen kivirágzik, megjelenik a boldogság az életében, s a mosoly az arcán... Hades mindazonáltal az én szívem is teljesen rabul ejtette! Az egyik legszebb és legmegkapóbb ábrázolást kapta, amihez eddig volt szerencsém, ám ez utóbbi igaz Persephonera is.
Kettejüket egymásnak teremtették, s legnagyobb örömömre ez a feldolgozás mindenféle ármányt és megcsalást mellőz, már ami azt illeti, hogy főhőseink boldogságát "semmi sem" akadályozza. Itt nem áll közöttük senki - Démétér ellenvetése, Zeusz próbálkozása ugyan itt is szerepel, de néhány panelen belül megoldódik a helyzet -, talán egyedül "Hades" nimfája és a picit harmadiknak való beszállás belengetése rántotta görcsbe a gyomromat, ami szerencsére szintén nem az, aminek eleinte látszott, s én megnyugodhattam...
Végtelenül romantikus lelkem egy ízig-vérig gyönyörű és tiszta szerelmi történetet kapott, ami mentes a romlottságtól, s egy végtelenül szép szerelem kibontakozásának és beteljesülésének lehettem szemtanúja.

A kötet egyébiránt 18+-os, ugyanis nem egy erotikus jelenetet tartalmaz, amiket természetesen a terjedelem hiányában képtelenség volt kibontani, mégis jó néhány panel erősen pajzán, ámde mégis ezernyi érzelemmel átitatott jelenetet tartalmaz.
Mivel a történet a görög mitológia világában játszódik, természetesen a meztelenség is megjelenik a lapokon, ahogy néhány ismertebb történetbe is bepillantást kaphatunk (pl. Daphne fává változása, Eros fájdalma).
Főhősnőnk egyébiránt igen bátor, határozott jellemábrázolást kapott, aki bátran szembeszáll a világgal a szeretett férfiért, így mindkét főszereplőnk személyében rendkívül erős karaktereket kapunk.

A kötetet szívből ajánlom a Hades és Persephoné-történetek rajongóinak, a görög mitológia szerelmeseinek, valamint mindenkinek, aki egy gyönyörű szerelmi történet részese szeretne lenni! :3


Értékelés: 5/5 gránátalma
Kedvenc kötet









Idézetek

"So, who's the lucky lady?
...her name is Persephone."

"Flowers don't bloom in the dark."

"...or are you truly so pleased to see the king of the dead?"

"What?
The unterworld. What's it like?
Dark. Quiet. Cold."

"I thought you said this place was cold?
Well... it was."

"He has his realm, I have mine."

"Those wounds were from Eros' arrow. They got worse when I tried to fight their power. I was just too embrassed to explain before."

"I've never seen Hades so happy. It's a nice change."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images