Swift

Michael Engler: Mi ​ketten (Mesék a barátságról) - Értékelés



Michael Engler Mi ​ketten /Mesék a barátságról/ c. kötete néhány héttel ezelőtt látott napvilágot a Móra kiadó gondozásában.
Aki jártas a gyermek- és ifjúsági irodalom tengerén, s ismeri a Móra kiadó kiadványait, az azzal is tisztában van, milyen minőségi címeket hoznak el a lelkes olvasóknak a kiadó munkatársai. Nincs ez másképp a Mi ketten esetében sem, ami az egyik leggyönyörűbb és legtartalmasabb mesekönyv az idei kínálatban.
Az Engler tollából született meséket Joëlle Tourlonias festményszerű, lélegzetelállító illusztrációi elevenítik meg, míg a szöveg és a kép együtt teremt meg valami egészen varázslatost!

"A nyúl meg a sün a legeslegjobb barátok lettek az 
erdőben. A barátságuk szívmelengető volt, mint a kakaó, 
édes, mint a méz, és hatalmas, mint a kék ég felettük."

A kötet négy mesét tartalmaz, melyek egymásra épülnek. A történetek önállóan is olvashatók, ám a sorrendjük nem véletlenül az, ami...

Mi ketten összetartozunk

Egy szép napon a nyúl és a sün találkoztak a hatalmas erdőben, s különbözőségük révén igencsak megtetszettek a másiknak. A nyuszinak tetszettek a tüskék, a süninek pedig a selymes szőr. Ettől a pillanattól kezdve főhőseink együtt játszottak, élelmet kerestek és észrevétlenül igaz barátság szövődött kettejük között. Ám egy napon beköszöntött a hideg évszak és a sün maga sem tudta, miért, de ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy elinduljon valahová... A nyúl pedig csak várt és várt...

Mi ketten örök barátok vagyunk

Végre újra tavasz van az erdőben! A nyúl és a sün a tél elmúltával végre újra együtt lehet, ám barátságukat egy új jövevény, egy mókus teszi próbára... Mikor a nyúl játszani indul a mókus oldalán és a sün egyedül marad és parányi szívébe hatalmas fájdalom költözik...

Mi ketten télen

Nyúlnak és sünnek közös kuckója van, így a téli álmot alvó süni egész télen a barátja mellett szundikálhat, aki gondosan vigyázza álmát. Ám mielőtt a téli álom porocskája meghintené a süni szemét, két vadidegen jelenik meg az erdőben, akiknek a szeme sem áll jól... A két furcsa jövevény teljesen más, mint főhőseink, s nyúl és mókus rendkívül ellenségesen viselkedik velük, ám a sün úgy gondolja, adnia kell egy esélyt a számukra, hisz ők hárman is különböznek egymástól...

Mi ketten számíthatunk egymásra

Bár beköszöntött a jó idő, nyúl sajnos beteg lett, így az öt főre duzzadt baráti társaság közé éket ver a betegség... Sün aggódik a barátjáért, de játszani is szeretne és barátai szintén arra unszolják, hogy menjen és játsszon végre a szabadban, a gyönyörű napsütésben. Nyúl azonban nagyon nincs jól és sünit újra és újra visszahúzza hozzá a szíve és a bűntudat...

"Mert haragudott a nyúlra, csalódott volt, szomorú, és 
magányosnak érezte magát.
Ez a magány nézett majd' szétfeszítette a mellkasát.
A sün végül arra jutott, hogy a nyúl hülye, a mókus pedig még hülyébb.
Egy könnycsepp gördült végig az arcán."

A Mi ketten egy szívet melengető, bűbájos meséket tartalmazó, gyönyörű látványvilággal megálmodott kötet, ami pillanatok alatt rabul ejti az ember szívét.
Bár a kötet természetesen a kisgyermekek számára készült, mégis úgy vélem, felnőttnek és gyermeknek egyaránt ajánlott olvasmány, amely ezernyi gyönyörű gondolatnak ad helyet. Forgatása minden életkorban erősen ajánlott!


Engler bájos, mély gondolatokkal teli meséi a barátság összetartó erejéről és a szeretetről szólnak. Mindezek mellett azonban megjelenik bennük az elfogadás, az előítélet csúnya ténye, a féltékenység, a fájdalom, s még ezernyi olyan érzelem, amit nap mint nap mindenki átél. Bár a történet főhősei állatok, az ő szemükön át látva, valamint az ő bőrükön keresztül tapasztalva nagyon sok párhuzamot húzhatunk fel a mindennapjaink között, s rengeteget tanulhatunk értelmes, bölcs szavaikból, amik spontán, a szívük legmélyéről jönnek, s közük sincs a túlgondoláshoz. A lélek legmélyéről fakadnak, az aktuális érzelmi állapot tökéletes megtestesítői, s mindig az igazságot képviselik.
Általános igazságok, mindenkivel megesett igazságtalanságok vagy éppen olyan jelenetek, melyeken érdemes elgondolkodni - ezek töltik meg a lapokat, amik mellett a látványvilág is rabul ejti az olvasót. 
Itt a szöveg és az illusztráció tökéletes végeredményt ad, s egyik sem emelkedik a másik fölé, hanem egy az egyben alkotnak egy gyönyörű csodát, amiben érdemes elveszni!

A mesék sokszor megnevettetnek és mosolyt csalnak az arcunkra az aranyos állatok, ám itt nem minden csupa móka és kacagás. Szívhez szóló jelenetek szorítják össze az ember szívét, a magányt látva elkámpicsorodunk, s a szívünk is hatalmasakat dobban olvasás közben. De ezek mellett gyönyörű tájakon barangolhatunk, két igaz barát társaságában, akiknek bár vannak hullámvölgyeik, mégis mindent megtesznek egymásért.

A kötetet én magam esti meseolvasásra, napközbeni meseelmélyedésre ajánlom - azaz vegyétek le a polcról és olvassátok reggel, délben, este! :3


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 toboz









Idézetek

"Meleg tavaszi reggel volt. A nyúl legelső sárgarépa-szerzeményét húzta maga után a réten, amikor összetalálkozott a sünnel.
Még sohasem látott ilyen szúrós izét. Kíváncsian odament hozzá.
Alaposan körbeszaglászták egymást.
A nyúlnak tetszettek a tüskék.
A sünnek tetszett a sima bunda."

"Vagy sárgarépát kerestek a nyúlnak, és csigát a sünnek. Ujjongtak örömükben, amikor olyan sárgarépát találtak, amin csiga volt."

"A nyúl meg a sün a legeslegjobb barátok lettek az erdőben. A barátságuk szívmelengető volt, mint a kakaó, édes, mint a méz, és hatalmas, mint a kék ég felettük."

"A sün maga sem tudta, hogy mi a baja. De valami azt súgta neki, hogy egy meleg és biztonságos helyet kell keresnie. Belesajdult a szíve, ha a nyúlra gondolt. Mégis nekivágott a sűrű rengetegnek. Halálosan elcsigázott volt."

"- Ástam egy üreget, amiben mindketten elférünk - felelte büszkén a nyúl. - Mostantól nem kell magányosan átaludnod a telet, és nekem sem kell soha többet ilyen sokáig várnom rád."

"Mert haragudott a nyúlra, csalódott volt, szomorú, és magányosnak érezte magát.
Ez a magány nézett majd' szétfeszítette a mellkasát.
A sün végül arra jutott, hogy a nyúl hülye, a mókus pedig még hülyébb.
Egy könnycsepp gördült végig az arcán."

"Aztán beköszöntöttek azok a napok, amikor nehéz eldönteni, hogy ősz van-e még, vagy már tél."

"- Mi mások vagyunk - szólt a nyúl.
A sün egy pillanatra elgondolkodott. Majd így szólt, és teljesen igaza volt:
- De hiszen te is más vagy, mint én.
- Az most nem tartozik ide..."

"- A nyúl nem fog attól meggyógyulni, ha te nem játszol velünk - mondta a menyét. Amiben volt némi igazság.
(...)
- De hamarabb meggyógyul, ha egy barátja mellette van. - Amiben volt némi igazság."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images