Swift

Valentina Giannella: Greta ​vagyok - Értékelés



Valentina Giannella Greta ​vagyok /Egy új zöldnemzedék kiáltványa/ c. kötete 2019-ben látott napvilágot a Móra kiadó gondozásában. Jelenlegi munkámból kifolyólag a kötet most keltette fel a figyelmem annyira, hogy el akarjam olvasni és a kiadónak köszönhetően erre lehetőségem is adódott. 
A Greta vagyok nem csupán a 2018  augusztusában világhírnévre szert tett kicsi lányról szól, de részletes betekintést nyújt a klímakatasztrófa és a környezetvédelem több területére is. 
A kötetet Manulea Marazzi illusztrációi díszítik, kinek alkotásai rendkívüli mértékben feldobják az egyébként néhol szárazabb informatív anyagot is. 

"Ha senki sem tesz semmit, akkor majd én."

Greta Thunberg 2018. augusztus 20-án indult el otthonról, ám azon a napon nem az iskolába tartott... Greta mondhatni ezen a napon változtatta meg a világot és ma már úgy ismerhetjük, mint a környezetvédelem egyik legnagyobb élharcosát, aki a Nobel-békedíj várományosa is egyben!!! 

Greta 2003-ban született és már nyolc évesen teljesen máshogy látja a világot, mint kortársai. Elgondolkodik, miért kapcsoljuk le a villanyt, mikor nincs rá szükségünk, miért nem dobjuk ki az ételt és miért nem hagyjuk folyni a vizet feleslegesen fogmosás közben. Aggódik, tizenegy éves korában lehangolttá válik és alig eszik. Nyolc és tizenegy éves kora között rengeteget olvas, de fiatal agya még képtelen feldolgozni mindazt az információt, amit magába szív. A kislánynál Asperger-szindrómát (az autizmus egyik gyengébbik fajtája) és szelektív mutizmust diagnosztizálnak. 

Greta azon a napon Stockholmban a Parlament elé ült le egy kis táblával a kezében: "Iskolai sztrájk az éghajlatért" felirattal. A lány mintegy húsz napon keresztül újra és újra visszament a táblácskájával és létrejött a #SchoolStrikeForClimate hashtag, mely pillanatok alatt világszerte népszerűvé vált... 

"Szeretném, ha pánikba esnének. Olyan pánikba, 
amilyet én mindennap érzek."


A Greta vagyok egy rendkívüli méretű tényanyagot tartalmazó apró könyvecske, mely mindössze 128 oldal, mégis annyi információt ad az olvasónak, hogy az nem győzi kapkodni a fejét az újdonságok és húsba vágó tények hallatán. 
A kötet 18 fejezetből áll, ezek többek között az alábbi címeket viselik: Az éghajlatváltozás, A műanyag, Kulcs a jövőhöz, Kulcsszavak és honlapok...
Noha tartalmaz unalmasabb, vagyis szárazabb fejezeteket - amik véleményem szerint valóban olyan emberek számára íródtak, akiket sokkalta mélyebben érdekel ez a téma -, a kötet rendkívül érdekes, olvasmányos és gyorsan lehet vele haladni. Több számadatot is tartalmaz, melyek szintén a szárazabb részhez tartoznak, s melyek emlegetésével senkit sem kívánok elriasztani itt az értékelésemben, ám a legnagyobb részét érdekes információk töltik ki, amik egyrészt elgondolkoztatják az olvasót, másrészt arra sarkallnak, hogy mélyebben is utánanézzünk egy-egy olyan témakörnek, ami felkeltette az érdeklődésünket. 

A kötet az első fejezeteket szenteli Greta és munkássága bemutatásának, ám ezt követően már a környezetvédelemre és a már fennálló problémákra koncentrál. 
Számos elgondolkodtató idézetet tartalmaz, melyek különböző előadásokon hangzottak el és ezek legtöbbje a címadó kislányhoz tartozik.  

"Sokak szenvedése fizet kevesek luxusáért."

A környezet védelme a 21. században égető kérdéssé vált, a bolygónk óriási veszélyben forog. A tudomány már majdnem egy évszázada felfedezte a problémát példának okáért a Föld melegedéséről, mégsem haladunk egyről a kettőre...

A kötet kitér mindazon problémákra miszerint a felmelegedés szélsőséges éghajlat változásokat okozhat, ami következtében tájfunok, áradások következhetnek be, avagy épp aszály alakulhat ki; mesél a Mangkhut tájfun pusztításáról, mely az éghajlat változása miatt jött létre; felhívja a figyelmet a nemzetközi együttműködés fontosságára, de még az étrendekről is esik benne szó. 
Megtudhatjuk, hogy 2100-ra a tengerek szintje egy métert is megemelkedhet, ami jól tudjuk mivel járna... 
Beszél az élőhelyek megváltozásáról, állat- és növényfajok kihalásának veszélyéről, az erdőtüzekről, az újrahasznosításról, a tengerek szennyezettségéről és beszél ezek megelőzéséről és a lehetséges megoldásokról is...


A témakörök logikusan épülnek egymásra, amikről két-három oldalon keresztül olvashatunk, s azt követően már lépünk is át egy újabb égető problémára. Ez a terjedelem véleményem szerint tökéletesen elég arra, hogy a szárazabb tényeken túl az író még az érdekesség határán belül tudjon mesélni az olvasónak a témáról, s ne váljon unalmassá. Mindenki más pedig, aki szeretne még ennél is többet tudni, tovább keresgélhet és még a lehetséges webhelyek listáját is segítségünkre adják a kötet végén, ahol érdemes böngésznünk. 
A kötet jól felépített és összeszedett, míg a nagy előnye, hogy a gyorsan egymást követő fejezeteknek köszönhetően valóban nem válik unalmassá. E mellett azonban nagy előnye még a színes oldalak közbeiktatása is, az egy-egy teljes oldalas illusztráció, a színes alapon közzétett még érdekesebb információk vagy tippek felsorakoztatása, egy-egy diagram beszúrása avagy a fontos idézetek nagyobb betűkkel való kiemelése, melyek böngészése közben egy picit fellélegezhetünk és nem érezzük magunkat biológia, fizika vagy kémia órán.  

Szívből ajánlom ezt a kötetet a klímakatasztrófa és a környezetvédelem iránt érdeklődőknek, hiszen tökéletes kezdőlöket lehet, mely kiválthatja az olvasóból az egyes témakörökben való elmélyülés vágyát is... 

A kötetet köszönöm a Móra kiadónak! 

Értékelés: 4,5/5 koala














Idézetek

"Egy félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják, a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit."

"Mit teszünk azért, hogy megmentsük magunkat, a gyerekeinket, az unokáinkat?"

"Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra."

"A tudomány megmutatta az utat, rendelkezésünkre állnak a tények és a megoldások. Mindössze annyit kell tennünk, hogy felébredünk, és azonnal cselekszünk. Miért kellene belenyugodnom abba, hogy olyan jövőért tanuljak, amely talán nem is jön el?"

"Amit a magunk szűkebb környezetében megtehetünk, az mindig hasznos. Ha mindannyian egyszerre cselekszünk, nagy eredményeket érhetünk el."

"Azt mondják, mindennél jobban szeretik a gyermekeiket, mégis a szemük láttára lopják el a jövőjüket."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images