Swift

Könyvborító Kedd - Majoros Nóra: Pityke és prém


Ma egy csodálatos, izgalmas és érdekfeszítő regény borítóját hoztam el nektek... A borító és a regény különlegessége, hogy mindkettő magyar ember keze munkáját dicséri...


Majoros Nóra: Pityke és prém

A pitykések birodalmában szigorú rendet tart a keménykezű királynő. Ám az erdő állatbőrt viselő vademberei, a prémesek felkelnek az elnyomás ellen, a határon ellenséges hadsereg állomásozik, és a pórnép is zúgolódik. Minderről mit sem tudnak a királynő ikerlányai: Govalinda és Prillaszári, akik tizenhetedik születésnapjukra készülődnek. Az ünnepség reggelén védett világukba betör egy prémes, aki nemcsak a palotát dúlja fel, hanem a jövőjüket is. Vajon képesek lesznek a királykisasszonyok a birodalom lakóival együtt leküzdeni a tomboló gyűlöletet, vagy kitör a mindenkit elsöprő háború?


A Pityke és prém a 2018-as Könyvfesztivál egyik újdonsága, mely a Móra Kiadó gondozásában jelent meg. 
A kötetre a Könyvfesztiválra várható megjelenések között találtam rá, emlékeim szerint még a Líra oldalán. A borító volt az, ami első látásra felkeltette a figyelmemet, és a fülszöveg elolvasása után döntöttem úgy, hogy ezért a kötetért biztosan felkeresem a Móra standját, s noha picit féltem, hiszen magyar író tollából született a regény, a fülszöveg és a borító mégis bizalmat keltett bennem. 
A Könyvfesztiválra mindig a pénteki napon látogatok ki, és álmomban sem gondoltam volna, hogy olyan szerencsém lesz, hogy még csütörtök reggel megérkezik a Lírába a könyv, és én megvásárolhatom. :) 
Így került birtokomba a Pityke és prém. :) 



A borító első ránézésre maga volt a szerelem, hiszen elképesztően gyönyörű. A rejtett tartalmat és apró elemeket azonban csak gondos és kitartó fürkészés után lehet rajta megtalálni és csupán olvasás közben kapnak értelmet a rejtett motívumok.  

Ami számomra elsőként feltűnt, az a két királykisasszony és maga a vár. Az, hogy a mögöttük lévő, gyönyörű kék színű forma egy alak, csak pár pillanattal később tűnt fel, amikor részletesen belemerültem a borító tanulmányozásába. 

A borítón a történet minden jelentős motívuma helyet kapott. 
A középpontban maga a két királykisasszony, és az "ellenségük", a "prémes" áll, míg alakjuk között fenyegetőn és fejedelmien ott áll a királyi vár. A palota mintegy választóvonalként szolgál a pitykések és a prémesek népe között. 

A fülszöveg igen rövid, és nagyot tévedünk, ha a benne leírtak alapján következtetünk arra, hogy kit is látunk a borítón... 

A két ikerhercegnő egymásnak háttal áll, s míg a Nap jelét viselő hercegnő fejedelmi, gyönyörű ezüstbe és fehérbe öltözött, fátyollal a fején, addig a Hold jelét viselő hercegnő fekete ruhát öltött, arca szomorú, magányos, és a hajában virágkoszorút visel...

A felettük magasodó, arcán maszkot viselő alak nézése vad és durva, és elszántságot tükröz. Fáklyát tart a kezében, ami a történet szempontjából rendkívül fontos eleme a borítónak...

A két lány alakját ezüst ágak fonják körbe, míg a cím között egy halványkék nyuszi rohan keresztben át... 

A regényt befejezvén azt kell mondjam, hogy az illusztrátor remek munkát végzett. 
A borítótervet és a belső illusztrációkat Papp Beatrix készítette.


Majoros Nóra

1979-ben, Karácsonykor született Győrben. Gyermekkorában kötéltáncos szeretett volna lenni, mivel azonban tériszonnyal küzd, sajnos le kellett mondania erről az álmáról. Szenvedélye a meseírás volt, és ennek a hobbynak semmi sem szeghette útját. :)
Első kötete 2012-ben jelent meg a Móra Kiadónál, míg a Pityke és prém 2018-ban, az Ünnepi Könyvhétre látott napvilágot.

"A kézirataimnak igazából szerelmes szerkesztőt és gondos gazdát keresek."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images