Swift

Makrancoska MeseEst 3. felvonás - Mesevilág-péntek 31.

Makrancoska - Ismerkedés az intézettel (1)

Mint a legtöbb kislány, Ilse és Nellie is sétált még egy órát a kertben vacsora után. Ezután eljött a lefekvés ideje. Mindenki jó éjszakát kívánt Raimar kisasszonynak. A vezetőnő Ilsét még visszahívta egy pillanatra, s figyelmeztette, hogy evésnél illedelmesebben viselkedjen, és ne legyen olyan mohó. 
Ilse elpirult szégyenében, a szobájába szaladt, és sírva fakadt. Másnap reggelinél Orla, az egyik kislány gúnyolódott vele: 
- Borzasztó koncertet adsz elő. Rossz hallgatni. - Ilse erre sértődötten kiszaladt az ebédlőből, de Güssow kisasszony utána sietett és visszahozta. 
A tanácsteremben tett vizsga után a tanárok eldöntötték, hogy Ilse a második osztályba kerül. Este Nellie segítségével kipakolta titokban összekészített kis bőröndjét is. Nellie úgy találta, hogy a régi ruhák rondák, de a kék ingruhát azért fölpróbálta. Jó hangulatú este volt, és Ilse örömmel állapította meg, hogy barátnőt talált. 

Makrancoska - Ilse és Nellie (1)

Ilse már három hete élt az intézményben, de még mindig boldogtalannak érezte magát. Írt a papának egy hosszú, szomorú levelet, amelyben beszámolt intézetbeli élményeiről. Legnehezebben azt viselte, hogy szigorú szabályokat kellett betartania. Eddig mindig azt tehette, amit akart. Szerda délután ráadásul kötelező harisnyakötés volt, de ő alig tudott kötni. Raimar kisasszony egyszer meg akarta nézni a kötését. Ilse úgy tett, mintha nem hallotta volna a kérését. A vezetőnő erre kivette a kezéből a rendetlen harisnyát, és megmutatta a többi kislánynak. Ilse reszketett haragjában, amikor mindenki kinevette. Alig lépett ki Raimar kisasszony a szobából, a sarokba hajította "művét". A gombolyag kigurult az ajtón, egyenesen Raimar kisasszony lába elé. Ilse azonnal haza akart utazni, s Güssow kisasszony és Nellie csak nehezen tudta megnyugtatni. A nevelőnő alig bírta meggyőzni, hogy igazságtalan volt, és bocsánatot kell kérnie. Végül azonban Ilse reszkető kézzel bekopogott Raimar kisasszony ajtaján. Először életében, hüppögve, motyogva kimondta: - Bocsánat. 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images