Swift

Daniel Haack: Prince ​& Knight - Értékelés

Sziasztok!

Ma egy rendhagyó mesekönyv értékelésével érkeztem, amihez hasonlót még nem láthattatok a blogomon, s nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy ezt követően sem fogtok... tekintve, hogy a könyv LMBT témájú, s mint olyan, számomra messzire elkerülendő...


Szeretnék néhány szót ejteni az LMBT témáról, hogy picit megismerjétek a nézőpontomat ezzel kapcsolatban is...
Eddig igyekeztem elkerülni a témát, azonban úgy érzem, most eljött az ideje annak, hogy szót ejtsek róla... Nem szeretem az LMBT regényeket, történeteket, filmeket, semmit, ugyanis ma már trendinek számít ez a fajta nemi beállítottság, és mindenhol könyörtelenül az ember arcába van nyomva az elfogadás...
Nos! Engem egyáltalán nem érdekel az emberek szexuális beállítottsága, úgy gondolom, hogy mindenkinek 100%-ban a magánügye - legalábbis annak kellene lennie!! -, hogy melyik nemhez vonzódik, de azt nagyon nehezen viselem, hogy mindenhol az arcomba nyomják ezt a témát, és úgy érzem, hogy lassan már heterónak lenni szégyen... Igen! Ez a könyv is igencsak ékes példája ennek a gondolatomnak. Mindenki úgy éli az életét, ahogy szeretné, azzal, akivel szeretné, de könyörgöm, tegye ezt a négy fal között, ugyanis ugyanúgy utálom, amikor a heteró párok nem tudják levenni egymásról a kezüket és a szájukat az utcán, vagy a szemben lévő ülésen a vonaton, mintha egy nem heteró tenné azt! 
Mindezt összegezve tehát nem ellenzem, nem ítélem el a homoszexuális vagy biszexuális embereket, de nem is érdekel ez a téma, és igyekszem elkerülni! 

S most át is térnék a mesekönyv értékelésére, ami a megjelenésekor nagy port kavart, és bevallom, engem is totál kiakasztott...

A Prince & Knight homoszexuális tartalmú mese, két férfi szerelmének és egymásra találásának történetét meséli el - a kicsi gyerekek számára!  

Nos, úgy gondolom, hogy ez máris kimeríti a fentebb leírt problémáimat, miszerint erőszakosan az ember arcába van nyomva az elfogadás, külföldön már pici gyermekkorban is!  Elnézést kérek, ha valakit megbántok ezzel, de egyáltalán nem egy gyermek kezébe való egy ilyen témát boncolgató könyv, légyen az bár tündérmesébe ágyazva, és igen, meg lehet kövezni érte, de ez kihathat a gyermek nemi identitására, és ez igenis buzdítás! :( Sajnálom, de ezt le kellett, hogy írjam! Senkit sem szeretnék megbántani, aki LMBT címkés könyvet olvas, de tegye azt már szellemiségének teljes tudatában, felnőtt fejjel, amikor már képes mérlegelni és elvonatkoztatni a történeteket a valóságtól!

A kötet története lehetne akár aranyos is, és mindaddig, míg a herceg el nem fordul a királykisasszonyoktól, abszolút tökéletes! A lovag megjelenése az, ami felkavarja az állóvizet, és az egész kötet egy szirupos tündérmesévé változik. Kérdem én, biztos, hogy olyan boldog lett volna a királyi pár a fiúk esküvőjén!!, ha az nem nőt, hanem férfit vezet az oltár elé? Rendben van, tündérmeséről beszélünk... a férfiak közötti házasság azonban abban az időben még csak kósza gondolat sem volt!

Igen! A történet aranyos, és rendkívül jól ábrázolt a herceg belső vívódása. Stevie Lewis gyönyörű illusztrációkat készített a kötethez, és bármelyik tündérmesében megállnák a helyüket, hovatovább maga a kötet neki köszönheti a varázsát!

Adott egy királyság, ahol a herceg belép ama korba, mikor feleséget kell választania magának, s így ország-világot bejárva elindul megtalálni a tökéletes társat, ám egyik hercegnőben sem találja meg a másik felét. Végső elkeseredése közepén támadja meg az országot a tűzokádó sárkány, s mint az ország jövendőbeli királya, a herceg lesz az, aki dacolva a veszéllyel lóra pattan, és egymaga néz szembe a sárkánnyal. A titokzatos lovag, aki segítségére lesz a hercegnek a sárkány legyőzésében, ekkor bukkan fel egy szikla ormán, s megmentve a herceget, felfedvén kilétét - a két férfi egymásra talál. A herceg boldogan mutatja be választottját a szüleinek, majd boldog delíriumban sütkérezik a palota kertjében álló szökőkút kövén a lovaggal, az alattvalók szeme láttára. Mint minden mese, ez is boldog véget ér, hiszen a szerelmespár összeházasodik, és boldogan élnek, míg meg nem halnak!

Nagyon szép történet az elfogadásról és a másságról, de sajnos nem pici gyerekek kezébe való! Azon emberek számára ajánlanám a kötetet, aki megveti ezeket az embereket, s akinek nem árt egy pici nézőpont szélesítés, továbbá mindazoknak, akik még felnőtt fejjel is szeretik a tündérmeséket és a gyönyörű illusztrációkat.

A kötetet a little bee books nevű kiadó adta ki, és jelen esetben egy igazán minőségi darabról beszélhetünk. A könyv kemény kötésű, és védőborítóval ellátott. A borító beloldala elképesztően ötletes, ugyanis a mese elején a herceg és a lovag egymástól messze, külön oldalon, hölgykoszorúban álldogál magányosan, míg a kötet hátoldalának belsejében már egymás mellett, kézen fogva lettek ábrázolva. :) A kék és a rózsaszín színek pedig tökéletesen harmonizálnak egymással.


A kötet dizájnára tehát egyáltalán nem lehet panasz, és felnőtt fejjel a történet is aranyos, azonban remélem, hogy ezt a komoly témát a jövőben meghagyják a felnőtt generációnak.  

A kötetről további képeket az Instagram-profilomban találtok:


Értékelés: 3/5*
Illusztrációk: 5/5*

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images