Swift

Top Ifjúsági regények - 2022 (...kisebbeknek, ...nagyobbaknak)



A mai első összegzés az ifjúsági könyvek nyerteseinek világába kalauzolja el a kedves olvasót! :3
2022 az ifjúsági regények kategóriájában is rendkívül erős volt, amik közül nehéz volt nyerteseket választani. Több cím itt is azonnal a dobogóért kiáltott, ám a további helyezettek között vérre menő harc dúlt. 
A felsorolásban találkozhattok majd meseregényekkel is, vagyis kisebbeknek szóló történetekkel, én azonban ezeket sosem szerettem a meseregény kategóriájába sorolni, mert véleményem szerint érettebb gyermekeknek szólnak, mint például egy ezernyi képpel illusztrált, nyúlfarknyibb, mesésebb kötet.
Éppen ezen okból kifolyólag szedtem ketté a kategóriát, s a bejegyzés végére tartogattam az igazi, nagyobbaknak, ifjaknak szóló, komolyabb címeket, míg a poszt elején, valahol a meseregény és a már komolyabb lélegzetvételű történetek közti kötetek kaptak helyet. Természetesen a kategóriák közti átjárás itt is lehetséges, hisz a gyermekek életkora és képességei, érdeklődési köre jócskán befolyásolja, mit milyen életkorban tud befogadni.
Fogadjátok szeretettel az idei év legjobbjait Caledonia tollából! :3


...kisebbeknek

+ 1 Kiss Judit Ágnes: Cirka és Firka 


"A Cirka és Firka egy rendkívül komoly hangvételű, mély gondolatokkal teli regény, melyben a humor is jócskán felüti a fejét.

Az állattartás és az állatokról való gondoskodás nem való mindenkinek. Ezt nagyon jól tudjuk, ahogy azt is, milyen sok nyuszi marad árván Húsvét után, vagy épp mennyi kiskutya-kiscica kerül vissza a menhelyre, mert a gazdik rájuk unnak. Vagy épp, ha egy sokkalta szomorúbb lehetőséget vizsgálunk, egyszerűen kirakják őket az esőre, az út szélére, jobb esetben elviszik egészen a menhelyig, ha például nem kívánt csemeték születnek.
A menhelyre vitt állatok kapnak egy új esélyt, de sokan közülük sem találnak gazdára. Az út szélére kitett állatok pedig úgy boldogulnak, ahogy tudnak...
Történetünk főhőse, Cirka ez utóbbi csoportba tartozik...

Komoly téma, még komolyabb mondanivaló - egyfajta figyelemfelhívás és segélykiáltás ez a történet, mely az állatok és a felelős gazdi nyelvén is szól az olvasóhoz.
Végtelenül szívet melengető történet, melyben megmutatkozik egy ember jósága, de sajnos emellett láthatjuk az emberek okozta fájdalmak és rossz döntések sötétségét és káros hatásait is.
A regény tökéletesen alkalmas lehet arra, hogy egy picit belelássunk az állatok fejébe és lássuk döntéseink súlyát, s a téma miatt én magam kifejezetten ajánlom a célközönségen túl minden ember számára is, akik tartottak már állatot, szeretnének állatot, hagytak már el állatot..."



5. helyezett - Péterfy Gergely - Nagy Ervin: Robotmese 


"A Robotmese egy szívbe markolóan őszinte írás a mai internetes és virtuális világról, ami nem csak rengeteg mocsok és fertő rejtekhelye, de a gonoszság és a bántalmazás táptalaja is...

"Adott a főhősünk, egy végtelenül naiv és ártatlan, jóravaló kisrobot, nevezett Kék Lovag, aki bár tisztában van azzal, hogy nem borítja az egész világot rózsaszín köd, mégsem ismeri a csalárdságot, a bántalmazást, az agressziót - egyszóval a gonoszt... Útja során azonban megtapasztalja, miféle csúf lelkű emberek és lények is élnek ebben a világban, akiknek egyedüli célja a mások bántalmazása. Itt, jelen esetben leginkább szóbeli bántalmazásról van szó, hisz a fő téma az internet veszélyes világa, ám megjelenik benne a tettlegesség is.
Mindkét bántalmazási forma mélyen elítélendő, s soha nem szabad elfelejtenünk, hogy a szóbeli bántalmazás, a szavak által okozott fájdalom sokkal mélyebb és komolyabb lehet, mint a testi bántalmazás, hisz míg utóbbi előbb-utóbb begyógyul, a lélek sebei már korántsem gyógyíthatók könnyen..."

"A zaklatás és a verbális bántalmazás aranykorát éljük, s már az iskolapadban megtapasztalhatjuk társaink gonoszságát..."

"Erről szól a Robotmese is...
Az interneten, az arcukat és nevüket nem vállaló, fröcsögő, mocsokkal teli szitokáradatokról, amiknek a gyerekek - és a felnőttek is - nap mint nap ki vannak téve."



4. helyezett - Kolozsi László Áram nélkül


A kategória első olyan helyezettje, ami mindkét csoportban megállná a helyét...

Az Áram nélkül az év végén olvasott köteteim közül az egyik legerősebb darab, ami brutális kezdéssel indít, s egy olyan jövőről szól, ami akár el is jöhet...

Elképesztően zseniális, magába szippantó történet, tele remek ötletekkel, s egy lehetséges majdani jövővel, aminek az eleje bár korántsem rózsás, a végkifejlet és a természet újraéledése, a nyugodtabb és tisztább élet megvalósulása már annál vágyottabb...

Bővebb értékelés hamarosan!

A kötet értékelése: 5/5*


3. helyezett - Berg Judit: Rumini a Fényvizeken 


Hű követőim tudják, kétség sem férhet hozzá, hogy az egyik legnagyobb Rumini-rajongóval álltok szemben szerény személyem esetében. 
Az idei két új megjelenés közül mindenképp a levélregény nyert, ami új varázst hozott az eddig is oly nagyszerű, lenyűgöző világba, amit Berg Judit álmodott papírra.

Az "egy nagy kaland" helyett itt több kisebb kalandot, történetszálat is kapunk, amik végül mind egybeérnek, s a rengeteg kedvenc és ellenszenves szereplő szavain keresztül egy olyan gyönyörűen felépített, érdekes, nem mindennapi és különleges történetet és kötetet kapunk, amire szükség van, mint az éltető levegőre a többi "egyforma írás" között...

A kötet értékelése: 5/5*


2. helyezett - Igaz Dóra: Digitális tanárnő kérem!


"A Digitális tanárnő kérem! egy fergetegesen humoros írás az online oktatás és a bezártság világáról, mely emléket állít egy olyan időszaknak, amit bár senki sem fog elfelejteni, aki átélte azt, ám aki még túl pici volt, vagy meg sem született még ekkor, annak tökéletes dokumentumként szolgálhat a későbbiek során...

Igaz Dóra nyúlfarknyi regénye sírva röhögős. Egy-egy poén, vicces szituáció, magyarázat után percekig képtelen voltam tovább folytatni az olvasást, annyira nevettem, s szó szerint folyt a szememből a könny a vidámságtól. Ha csak egyvalamit kellene kiemelnem a kötetből, akkor azt mondanám, cuppanjatok rá szépen a Testnevelés óra fejezetére, s ha az nem győz meg titeket, hogy egy kincset tartotok a kezetekben, akkor semmi! :P

Én magam csak pozitívan tudok nyilatkozni a kötetről, s mindarról, ami megjelenik benne. A humor mellett a történet vége felé láthatjuk a korona romboló hatását is..."



1. helyezett - Annie M. G. Schmidt: Minna, a macskakisasszony 


"A Minna, a macskakisasszony egy egészen rendkívüli, különleges történet egy macskából lett kisasszonyról és egy félénk újságíróról, akik megváltoztatják egymás életét...

Annie M. G. Schmidt 1970-ben íródott regénye egy valódi gyöngyszem az irodalom tengerében, amit most minden könyvmoly megismerhet a Pagony kiadónak köszönhetően!

Mivel a regény 1970-ben íródott, mellőzi a mai világ mocskának túlnyomó részét... Killendoorn városkája elképesztően békés, bűbájos és a régi korok szépsége öleli körbe... Szinte éreztem az arcomon a boldog, idilli kisvárosi élet megnyugtató varázsát, az illatokat, a technika kiforratlanságának szépségét, a régen elfeledett, nagyszerű találmányok csodáját, melyek mára már feledésbe merültek, s az ifjak még jót is nevetnek azokon a dolgokon, melyek az idősebb generációnak a szíve csücskét képezik...

Itt nincsenek számítógépek... Itt a varázslatot az írógép semmivel sem összetéveszthető kattogása adja...
Itt nincs csúnya lapostévé vagy mobiltelefon... A szépséget a régi vetítőgépek lenyűgöző csodája rejti magában...
Az embereknek van élete... Figyelnek egymásra és az őket körülvevő természetre, a körülöttük élő állatokra. Nem látunk senkit sem, aki megkövülten bámulná az okostelefon képernyőjét vagy számítógépes játékokkal játszana...
Ehelyett vannak könyvek, újságok, fényképezőgépek, összejövetelek, partik, vetítések, séta és beszélgetés a parkok padjain...

Ma már ez az élet elképzelhetetlennek tűnik..."

"A Minna, a macskakisasszony rengeteg komoly kérdést boncolgat: megjelenik benne a gyárak pusztító ereje, a veszélyes hulladékok szörnyű következményei, az emberek és az állatok közötti különbségek, a különböző nézőpontokból vizsgált, örök kérdések és még sorolhatnám.
A regény bemutatja azt is, milyen az, mikor az ördög angyali álruhában jár köztünk, levesz minket a lábunkról, elbájol, míg végül kiderül, hogy ő a legundorítóbb féreg a városban, s mi mindent elhittünk neki...
Nem csalás, nem ámítás, a regény igazi hősei a macskák lesznek, akik egy émelyítően gonosz mesteri leleplezésben segédkeznek majd és megmentik a városka lakóit a további pusztítástól és romlástól..."



...nagyobbaknak

5. helyezett - Matt Haig: Az egér, akit Mikának hívnak 


"Az egér, akit Mikának hívnak egy ízig-vérig szívet melengető történet, melyben kalandok és visszaemlékezések egész hada sorakozik fel előttünk. Egy útkeresés története ez, melyben egy magányos, elveszett lélek végre megtalálja az őt foglalkoztató kérdésekre a választ, elfogadja önmagát és végre békére lel...

Mika története rabul ejti az ember szívét...

Mika egy egészen különleges egér, akinek csodálatos mély érzései és gondolatai vannak, melyekbe ebben a kötetben bepillantást is enged.

Mika a történet végére önmagáért és másokért kiálló egér lesz, aki megtalálja magában a bátorságot és megtanulja szeretni önmagát.
Karaktere rendkívüli mélységeket rejt, s példaként szolgálhat minden ember számára, aki valaha harcban állt önmagával... Mika példájából tanulva nekünk magunknak is rá kell jönnünk, hogy el kell fogadni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, ahogy azt is, hogy nem szabad azért máshogy viselkednünk, mert valaki barátságát, esetleg szimpátiáját el szeretnénk nyerni. Nem mindenki szerethet minket, s ez így lesz, míg világ a világ. Emiatt soha - SOHA - nem szabad alábecsülni magunkat, neadjisten utálni magunkat..."



4. helyezett - Rojik Tamás: A generális talizmánja 


A generális talizmánja bővebb értékelése csupán jövőre várható, ám az Abszolút Töri szerelmeseként ennek az újabb zseniális sorozatdarabnak itt a helye a nyertesek sorában!

Rojik Tamás egy általam hőn szeretett korba tett látogatást főhősei szemén keresztül, ami engem az első pillanattal magával ragadott, s nem is eresztett a történet végéig.
Tökéletes darabja a sorozatnak, érdekfeszítő, izgalmas, akciódús és kalandos. A szereplők szerethetőek, hatalmas változáson mennek át, s Áron az egyik olyan szereplő az egész könyvsorozatban, aki a legnagyobb változáson megy át a történet folyamán...

Részletes értékelés januárban!
A kötet értékelése: 5/5*


3. helyezett - Kirsten Boie: Telihold volt aznap 


"A Telihold volt aznap 1945. április 28-a éjjelének véres története. Egy fájdalmasan valós, megtörtént esemény emlékirata, mely azt a célt szolgálja, hogy emléket állítson az elhunytaknak, s megismertesse a világgal a II. világháborúban lezajlott történéseket, amik sokszor kegyetlenséggel, pusztítással és lelketlenséggel jártak karöltve...

Egy történet a kegyetlenségről, embertelenségről, a hihetetlen méreteket öltött bosszúszomjról, melyet átölel egy borzalomban fogant szerelem, ami olyannyira valószerűtlennek tűnik a borzalmak közepette, hogy a két fiatal sem hisz abban, hogy közös történetük boldog véget érhet...

A Telihold volt aznap egy, a lelkünk legmélyéig hatoló, borzalmakkal átszőtt történet, mely sok-sok évvel ezelőtt valóban megtörtént. Egy olyan szeletkéje a történelemnek, amit a történelemkönyvek sem említenek, s a bűnösök és az ártatlanok egyaránt próbálnak elfelejteni, ám Boie nem hagyja, hogy feledésbe merüljön...



2. helyezett - Katherine Woodfine: Jane Austen: Büszkeség és balítélet

"Woodfine Büszkeség és balítélete egy sziporkázóan szellemes, az eredetihez hű és annak oltárt állító átirat lett, amire egyetlen igazi Austen-fannak sem lehet panasza!

Az írónő remek érzékkel nyúlt hozzá az eredeti műhöz, s tette azt élvezhetővé "rövidebb", a kisebbekhez szóló, mesélő formában.

Woodfine egyébiránt több mondatot egy az egyben átemelt az eredeti műből, ahogy a magyar fordítás is több helyen használja a klasszikus Szenczi-féle fordítást, valamint az 1995-ös BBC sorozatban hallható ikonikus mondatok is visszaköszönnek a lapokról. A Colin Firth-Jennifer Ehle adaptációt kívülről fújó rajongók - mint példának okáért én magam is -, bizonyos, hogy hatalmas, fülig érő mosollyal az ajkukon fogják olvasni a kötetet, ahogy én is tettem. Olvasás közben a film képkockái peregtek le a szemem előtt, csodálatos érzés volt olvasni, forgatni a kötetet, s látni a fejemben az oly jól ismert és hőn szeretett képkockákat."



1. helyezett - Majoros Nóra: A néma táltos 


"A néma táltos egy vérbeli, izgalmakkal és torokszorító helyzetekkel teli kalandregény, mely a honfoglalás előtti időbe vezeti el az olvasót, s egy olyan letűnt, gyönyörű, ámde veszélyekkel teli kort fed fel előttünk, amikor még az emberek együtt éltek a háborítatlan, vad szépségű természettel, s az emberi kapcsolatok mindennél fontosabbak voltak. A mese pedig a legnagyobb gyógyírként szolgált a bajra...

Nóra regénye egészen varázslatos és nem mindennapi. Megjelenik benne a nélkülözés, a területek hódítása közbeni vérzivataros idők brutalitása, a fájdalom és a bizalmatlanság, ám mindezek mellett ott van a természet szeretete, a család és a közösségek összetartó ereje, a különleges, szépségekkel teli életmód, a félelem az idegentől és a bizalom egy jobb kor iránt.

A néma táltos egy csodás utazás története, ami szó szerint korokon átível és önmagunk megtalálásáról, valamint a vérzivataros múltunkról szól.
Nóra lenyűgöző írói stílusán keresztül láthatjuk az ősmagyarok kezdeti portyáit, amik bár mondhatni nem túl szépek és finomak, ám a nagy igazság megfogalmazódik a regényben is: ha őseink gyengék lettek volna, nem lett volna honfoglalás, s nem lenne magyar haza...
Egy vérbeli kalandregény, ami pillanatok alatt beszippant, ősi tájakra repít el, a természet zöld és érintetlen közegébe, igaz emberi kapcsolatok közé, ahol nem volt még "romlottság"..."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images