Swift

Laik Eszter: Csoda ​Betlehemben - Értékelés



Laik Eszter Csoda ​Betlehemben /Az első karácsony története/ c. kötete néhány nappal ezelőtt látott napvilágot az Arcus kiadó gondozásában.
Karácsony közeledtével a kiadók minden évben gyönyörű, új gyermekkönyvekkel örvendeztetnek meg minket. Jézus születésének története, szépen elmesélve mindig is a kedvenceim közé tartozott, annak ellenére, hogy én magam nem vagyok hívő. Szimonidesz Hajnalka neve és a gyönyörű könyvborító kétséget sem hagy afelől, hogy egy valódi gyöngyszemmel gazdagodhat az, aki kezébe veszi ezt a kötetet. 
Laik Eszter gyönyörűen mesélte el újra Mária és Jézus történetét, míg Szimonidesz Hajni a tőle már megszokott, gyönyörű képi világot alkotta meg az egyik legrégebbi történethez. 
A Csoda Betlehemben maga is valódi csoda, mely megmelengeti az olvasó szívét. Nézzük is meg közelebbről!

"- Ne félj! - mondta az idegen. - A nevem Gábriel, 
Isten angyala. Jó hírt hozok. Hamarosan gyermeked fogan, 
egy fiú. Jézus lesz a neve. A Magasságos fia lesz ő, 
és uralkodni fog a földön."

Az írónő több fejezetben, Gábriel megjelenésétől kezdődően meséli el nekünk Jézus fogantatásának és születésének történetét.
A kötet Máriát, az egyszerű lányt helyezi a középpontba, akinek az úr angyala igazi örömhírt hoz. Mária eleinte úgy véli, álmodott csupán, ám látogatása Erzsébetnél minden kétséget eloszlat a szívében. Ezt követően láthatjuk vőlegénye, József fájdalmát, majd az úr angyalának második megjelenését, az esküvőt és a parancsolatot, melynek hatására Józsefnek és Máriának Betlehembe kell utaznia.
A kötet a szálláskeresés és a születés perceibe is bepillantást enged, ahogy Heródes és a napkeleti bölcsek is feltűnnek a lapokon, akik kerülőúton térnek vissza hazájukba. A történet Betlehemben ér véget, Heródes árnyékával Mária, József és az újszülött Jézus feje fölött, akik még nem is sejtik, milyen nagy veszélyben vannak, s hová is vezeti őket az Úr... 

"- Mária, hiszen te... babát vársz? Még csak most 
készültünk egybekelni, az ajkunkat sem érintettük össze, 
tudod, hogy mindketten tiszteljük a törvényt! Mit tettél, 
Isten leánykája, hová tévelyedtél? Mi lesz így velünk?"

A Csoda Betlehemben egy szívet és szemet egyaránt gyönyörködtető kötet, mely az egyik legrégebbi történetet meséli el, gyermeknek és felnőttnek egyaránt élvezetes formában.


Laik Eszter gyönyörűen mesél, a szöveg pillanatok alatt beszippant. A meseszép átdolgozás mellett a képi világ is lenyűgöző, bár azt hiszem, aki ismeri Szimonidesz Hajni munkásságát, annak ez nem lesz meglepő információ. :3
A gyönyörű Mária, az aranyos kis Jézus, az eszméletlenül aranyos állatkák a pajtában, s még a félelmetes, gonosz Heródes is mind-mind rendkívül karakteres megjelenítést kaptak, amire öröm ránézni. 
A szereplők minden tulajdonsága szépen átsüt a lapokon, míg az az elejétől a "végéig" elmesélt, gyönyörű történet megrezegteti szívünk húrjait. ❤
Az én szívemet megnyerte magának a kötet!

"Még nem sejtették, hogy a hazatérésnél egy sokkal 
hosszabb út vár rájuk, csak annyit tudtak biztosan, hogy 
az Úrnak gondja lesz mindhármukra. Hiszen a gyermek, 
akit rájuk bízott, uralkodni fog e földön, ezt ígérte az angyal.
Mária és József együtt nézték, ahogy az ébredező nap 
vörös fénye végigömlik az égbolt alján, és a sötétség - mi mást 
tehetne - lassan átadja helyét a világosságnak."

Nem vitás, ez a kötet kívül-belül gyönyörű, s ha csak egy címet szeretnél választani, ami bemutatja Jézus születését, idén essen erre a friss, ropogós kötetre a választásod! Garantáltan nem fog csalódást okozni! ❤


Értékelés: 5/5 holy night

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images