Swift

Top3 Manga - 2022



Az idei évértékelésemben a manga kategória nyerteseit egy posztban olvashatjátok. A műfajok nyertesei egymás alatt kerültek felsorolásra. Sajnos a hosszabb értékelések még váratnak magukra, s nem mindegyik kötet esetén tudjátok elolvasni a bővebb véleményem, de igyekeztem mindegyik nyertes esetén megindokolni, miért nyert, vagy épp miért került be a dobogósok közé.
Elsőként nézzük meg a különdíjasokat, majd a nyerteseket, végezetül pedig a yaoi kategória győzteseit.


Különdíjasok

天野明 - Akira Amano
家庭教師ヒットマンREBORN! (Katekyo Hitman Reborn!)


Bár a manga (és az anime) immár 12 éve az egyik legnagyobb kedvencem, most, hogy újraolvasom az egész sorozatot nem tudtam kihagyni a különdíjasok közül. Egyszerűen imádom! Minden megvan benne, ami egy jó mangához kell. Remek szereplők, humor, egymást követő, jobbnál jobb arcok, mély érzelmek, ahol kell, "brutalitás". 
Bár a mangaka stílusa a legelső köteteknél elég gyenge, ami mellett még mindig nem tudok elmenni szó nélkül, öröm látni, milyen gyönyörű lesz kötetről kötetre a rajzolás.

Értékelés: 4,5/5*


Gail Carriger – Rem: Soulless – The Manga 1.


A másik idei különdíjas szintén újraolvasás, mégpedig Gail Carriger Lélektelenjének első manga adaptációja, ami remekbe szabott lett! Rem tökéletesen eltalálta a karakterek jellemvonásait, a regény hangulatát; a sötétség, a titkok, megspékelve a remek humorral és a gyönyörű szerelemmel mind a helyén vannak! Káprázatos, letaglózó, sokadik újraolvasásra is hatalmas szerelem!

Értékelés: 5/5*


Nyertesek

3. helyezett - Masahiro Morio: Call Girl in Another World 1.


18+
Jelen manga erősen felnőtt tartalommal bír, s talán egy külön szekcióban lenne a helye, mivel nem gyakran olvasok ebben a műfajban, így kénytelen bekéredzkedni a többiek közé... ^^
Tény, hogy nem a legjobb mangák egyike, ahogy az alapszituáció is csak a fura japán fantázia terméke lehet, mégis, rendkívül szórakoztató, kellően elborult és ötletes ahhoz, hogy kiszakítson a mindennapok nyomorából és kellemes olvasási élményt adjon.
Alapvetően bár nem szeretem az efféle történeket, valami miatt itt mégis működött a kémia, s a morális elveimet félrerakva élvezni tudtam a történet abszurditását.

Értékelés: 5/5*


2. helyezett - Rainbow Rowell – Sam Maggs: Fangirl: Manga 1.


"Fangirl: Manga 1. hűen követi a regény tartalmát, s első kötetről révén szó, természetesen függővéges, ám minden kétséget kizáróan egy végtelenül regényhű adaptáció, amin érződik az eredeti szeretete. Gabi Nam által illusztrált kötet látványvilágára egyáltalán nem lehet panasz - a manga elképesztően gyönyörű lett! 
Mind a történet adaptálása, mind a szereplők és a környezet ábrázolása tökéletes lett, így a Rainbow Rowell-rajongóknak valószínűleg nem fognak csalódást okozni, ha adnak egy esélyt a manga formátumnak!"

"Rowell története mindig is remekbe szabott volt, s ez a varázs az adoptálás során sem veszett el. Cath szerethető hősnő, akivel teljes mértékben azonosulni tudok - visszahúzódó vagyok, félek az emberektől és imádok írni..."

A kötet értékelése: 5/5*

Bővebben: 


1. helyezett - Yuu Watase: Fushigi Yûgi (Part I.)


A Fushigi Yuugi mindig is az egyik legnagyobb kedvencem volt. Idén végre újraolvashattam az Omnibus kiadásokat, s újra elmerülhettem ebben a varázslatos világban.
Ugyanakkor sajnos sokat is sírtam... A Fushigi Yuugi Part One minden kétséget kizáróan öt csillagos történet, tele szenvedéllyel, romantikával, humorral, őrületes kalandokkal, őszinte, igaz és mély szerelemmel és az ősi Kínával. És itt, ezen a ponton kellett volna abbahagynia a mangakának a történetét... Mert a Part Two három csillagot sem érdemel, s csak összetörte a szívemet... A reinkarnáció, a történet alakulása, Tamahome nevének megváltoztatása engem szíven ütött, ebben soha nem fogok semmi szépet sem látni, s nem hiszem el, hogy egy "kitalált történet" esetében nem lehetett volna más megoldást eszközölni a végére...

Értékelés: 5/5*

Yaoi

2. helyezett - Kazuki Irodori – Yatsuki Wakatsu: The Other World's Books Depend on the Bean Counter

Idén nem sok új yaoit olvastam, inkább folytatásokat emeltem le a polcról, s a végre megérkezett előrendeléseket habzsoltam, így csupán két új cím versenyezhetett ebben a kategóriában az első két helyért. 
A másodikat ez az isekai foglalta el, ami bár egy picit furcsa, s a munkamániás főszereplője jó néhány jelenetben kissé ellenszenves (ki az az idióta, aki annyit dolgozik, hogy belebetegszik, s semmi mást nem tud és akar csinálni a szabadidejében (tudom, a japánok nem kevés része, de ez akkor is őrültség...)), a jóképű kapitány karaktere mindenért kárpótol.
Mivel a történet legelején járunk, nem igazán látom még, hogy mi fog ebből kikerekedni, egyelőre a rengeteg titok és a furcsa légkör biztos, meg Aresh kapitány lenyűgöző személyisége... :3

Értékelés: 5/5*


1. helyezett - Kaoruko Miyama: Tomorrow, Make Me Yours


Könnyed, végtelenül aranyos iskolai románc. Van benne titok, félelem, félreértés, konfliktus és minden ami jellemzi a hasonló történeteket, de rendkívül élvezhető olvasmány. Főszereplői cukik, lehet nekik szurkolni, hogy legyőzzék a kezdeti idegességet és apró botlásokat, s megmelengeti az ember szívét a párosuk. Biztos, hogy többször leemelem majd a polcról és újraolvasom.

A kötet értékelése: 5/5*

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images