Swift

Top5 Képregény - 2022



Aki régebb óta követ, tudja, hogy minden év végén hatalmas évösszefoglalót osztok meg a blogomon. Idén azonban sokkal hamarabb kezdem meg az olvasmányaim összesítését, s nem sűrítem be egyetlen napra. Azok a műfajok, melyekből már kész a végleges listám, s sikerült felállítanom a pontos sorrendet, szépen sorban, folyamatosan fognak feltűnni a blogon. 

Az első kategória a "képregények", amikből sikerült többet olvasnom, mint tavaly, bár korántsem nevezném elégnek. ^^ Sajnos nem mindegyik kötethez készült blogbejegyzés, de röviden, néhány sorban mindegyikről elmesélem, miért is került bele a Top5-be.
A sorrendet mindig nagyon nehéz felállítanom, s vérzik is a szívem a rangsoroláskor, de erősnek kell maradnom, s kegyetlenül mérlegelnem kell. Nem is húzom azonban tovább az időt, lássuk az idei nyerteseket! 


5. helyezett - Luca Frigerio: Steampunk Karácsony


A Diótörő mindig is az egyik kedvenc karácsonyi történetem volt. Minden formában imádom! A könyv, a balett, az apró és nagyobb, részletgazdagon kidolgozott figurák mind-mind a szívem csücskei, s most, év végén a Frike Comics megörvendeztetett egy steampunk Diótörő-történettel is!
Frigerio kötete a Diótörő meséjét mutatja be nekünk steampunk környezetben, ami remekül működik a lapokon. A történet ugyanúgy rabul ejtett, mint mindig, hiába olvasom már ezredjére. A látványvilágra sem lehet panasz, Lorenza Pigliamosche képi világa pillanatok alatt magába szippantott. A kötet viszont függővéggel zárul, ami bár korántsem nevezhető negatívumnak, hisz az eredeti történet lezárásra kerül, mégis, az esetleges folytatás ígérete ott marad a levegőben, s olvasóként sajnálom, hogy nincs a kezemben a folytatás. 

A kötet értékelése: 4,5/5*


4. helyezett - Leigh Dragoon: Heartless Prince


Ez a kötet még tavaly felkeltette a figyelmem, s le is adtam rá az előrendelést. A steampunk Diótörőhöz hasonlóan ez a kötet is szegről-végről a folytatás ígéretével zárult, hisz nem zárta le maradéktalanul a történetet.
A romantikus, dark fantasy cselekmény pillanatok alatt rabul ejtett, de egy picit több magyarázatra és jobb kibontakoztatásra számítottam. Az alkotó nem magyarázott meg mindent, aminek egyetlen oka a kötet rövidségében sejthető, bár az, hogy megkötött oldallal dolgozott-e, vagy pedig direkt írta ilyen rövidre, kérdéses.
Főhőseink két különböző ország sarjai, akiket a háború és az ellen sodort egy tető alá. Evony hercegnő és Ammon herceg szoros kapcsolatban áll, ám míg Evony titkon szerelmes a fiatal fiúba, addig Ammon érzéseiről mit sem tudunk. Mikor az ellenség, a könyörtelen boszorkányúrnő magával viszi Ammon szívét, Evonynak minden tőle telhetőt meg kell tennie azért, hogy visszaszerezze a szívet, mielőtt túl késő lenne.
Bár a tartalom alapján egyszerű, romantikus történetnek tűnhet a képregény, ne ítéljetek első látásra! A panelek rendkívül sötétek, s bár a hercegnő célja a szeretett személy életének - pontosabban szívének - megmentése, a rengeteg ocsmány teremtmény, ami ellepte a világot hangsúlyosabban van jelen a lapokon.
Sötétség, harc, szerelem.  

A kötet értékelése: 4,5/5*


S íme, a dobogósok...

3. helyezett - Aaron Blabey: A rosszfiúk 1.


A rosszfiúk első kötete teljesen magába szippantott. Már az első pár oldal elolvasása után a hasamat fogtam a nevetéstől, míg a kaland végére potyogtak a könnyeim a humormorzsáktól és a dilis szereplőktől. 
Sajnos a második kötettől kezdődően a csapat egy pókkal is bővül, amitől engem a hideg ráz, így legyenek bármilyen jók is a további kalandok, már sokkal kisebb lelkesedéssel vettem kezembe őket, amit félig behunyt szemmel már nem volt olyan jó olvasni...
Az első kötetben azonban minden benne van, ami egy jó történethez kell!
Észvesztő humor, őrült kaland, tökkelütött főhősök!
A rosszfiúk, akik jók akarnak lenni, illetve egy rossz farkas (Piroska farkasa), aki jóvá akarja őket tenni rengeteg helyzetkomikumot szül. Mivel ezek a fickók csak az ijesztgetéshez és a rosszasághoz értenek, elég érdekes meglátásaik vannak a "jó oldalról"... olyasmik, amik miatt az olvasó a hasát fogja a nevetéstől. ^^

A kötet értékelése: 5/5*


2. helyezett - Philippe Brenot: A szex hihetetlen története 


"Brenot rengeteg érdekességet tár elénk ebben a kötetben, s megszámlálhatatlanul sok helyen a humorhoz nyúl, ami vidámmá, kacérrá teszi az egész alkotást, s ez által még egy halvány árnyék sem vetül rá, miszerint unalmas lenne, vagy azzá válna menet közben. Neeeem... Korántsem! Itt nem száraz tényeket, hanem egy alapos kutatás után készített, megfűszerezett szöveget kapunk, melyet Laetitia Coryn illusztrációi tesznek teljessé, aki szintén nem nevezhető félénknek, hisz a képek mindent megmutatnak...

A képregény rendkívül szórakoztató és információban gazdag. Talán egy picit a feminista felhang volt az, ami annyira nem tetszett és néhány helyen zavart. Mert bár kétségtelen, hogy a női szexualitás sokáig elnyomásra került, s a társadalmak legtöbbje férfiközpontú volt, azért jócskán akadt olyan leírás is ebben a kötetben, ami a nők szabadságát és kalandozásait mutatja be, ami néhol éppolyan elítélendő volt - szerény véleményem szerint -, mint a férfiak viselkedése..."

"Nem fogok kertelni, a képregény erősen 18+-os, ugyanis rendkívül pajzán és szókimondó. Olyan szexlegendákkal és híres történelmi személyiségekről szóló, zaftos információkkal gazdagodtam, amiknek a 90%-ról még soha életemben nem hallottam, ami a tanulás és információszerzés mellett azt is jól tükrözi, hogy itt bizony nem egy olyan átfogó leírást kapunk, amibe minden sarkon bele lehet futni..."

A kötet értékelése: 5/5*



1. helyezett - Allison Shaw: Persephone


"Shaw története egészen különleges. Bár a képregény meglehetősen rövid, mégis egy teljesen kiforrott, teljes történetet mesél el, s Hades és Persephone megismerkedésére és szerelembe esésére fókuszál. A jól ismert történetet egy picit más megközelítésben olvashatjuk, némi mellékszál kíséretében, ám az írónő egy gyönyörű csavart is tartogat az olvasók számára!"

"A Persephone egy gyönyörű kivitelben megálmodott Hades&Persephone történet, tele ezernyi érzelemmel, kreatív ötlettel és megvalósítással és humormorzsával. Ez igazi romantikus történet, ami megmelengeti az ember szívét, s ha ráadásként még hatalmas görög mitológia-rajongó is vagy, akkor téged is menthetetlenül rabul ejt majd ez a kötet!"

"Végtelenül romantikus lelkem egy ízig-vérig gyönyörű és tiszta szerelmi történetet kapott, ami mentes a romlottságtól, s egy végtelenül szép szerelem kibontakozásának és beteljesülésének lehettem szemtanúja."

A kötet értékelése: 5/5*

Bővebben: 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images