Swift

Lyssa Kay Adams: The ​Romance Book Club - Romantikus Pasik Könyvklubja (The ​Bromance Book Club 1.) - Értékelés



Lyssa Kay Adams The ​Romance Book Club - Romantikus Pasik Könyvklubja a - hivatalosan - The ​Bromance Book Club 1. kötete, mely piciny hazánkban a Kossuth kiadó jóvoltából jelent meg, s ha minden igaz, a folytatás is készülőben van!
A kötet borítója és fülszövege amint megláttam, magához láncolt, s szó szerint kimondhatatlanul vártam, hogy végre kézhez kapjam az előrendelésem és elmélyedhessek a történetben, ami pillanatok alatt rabul ejtett és felpezsdítette a lelkem!  Nem vitás, az idei évem egyik legerősebb darabja és egyik kedvenc olvasmánya lett Gavin második esélyének története, ami a kortárs romantikát ötvözi két nagy szerelmemmel, a történelmi romantikus műfajjal és a könyvklubbal. Emellett a történet erősen pikáns és piszkosul humoros.

Figyelem! 18+ tartalom!!!

"- ...A könyvklub első szabálya?
- Senkinek egy szót se a könyvklubról - fejezték be egybehangzóan."

A regény in medias res kezdéssel indít. 

Főhősünk, Gavin egy olcsó szállodában ébred másnaposan, ahol csapattársai és barátai szó szerint "rádöntik" az ajtót. 
Gavin profi baseballjátékos és pályafutása csúcsán áll, ám felesége éppen "kiadta az útját"... mikor Gavin élete nagy teljesítményét nyújtotta, éppen azon az estén kellett megtudnia, hogy felesége, Thea már hosszú évek óta színlel az ágyban. 

Gavin önbecsülése romokban hever, Thea pedig válni akar. Ám Gavin sokkal jobban szereti a feleségét és ikerlányaikat, mintsem hogy feladja harc nélkül! 

Barátai titkos összejövetelre hívják a férfit, hogy segítsenek neki visszaszerezni a feleségét. Mint kiderül, a férfiak egy titkos könyvklub elkötelezett tagjai, akik történelmi romantikus regényeket olvasva próbálják meg helyrehozni a házasságukat, szót érteni a feleségeikkel, barátnőikkel, s úgy mindent összevetve, megérteni a nőket és udvarolni nekik.

Gavin azt hiszi, gúnyt űznek belőle, hisz ez egészen abszurd, ám barátai egy könyvet adnak neki jó tanácsaik kíséretében. Főhősünk pedig beleveti magát az Udvarlás a grófnénak c. régenskori történetbe, hogy megmentse a házasságát...

"- A könyvklub nem csak a könyvekről szól.
- Ez egy testvériség, ember! - Malcolm ünnepélyesen bólintott.
- Egy életforma...
- Egy kibaszott érzelmi utazás."


The Romance Book Club - Romantikus Pasik Könyvklubja egy egészen egyedi, üde és szórakoztató alapötlettel dolgozó romantikus-humoros-erotikus regény a történelmi romantikus műfajának és a végtelenül romantikus, sziporkázó történetek szerelmeseinek! ❤

Mai, modern, tabudöntögető, a férfiakat és az ő érzelmi oldalukat előtérbe helyező, a női és férfi lelkek titkait kutató írás, mely egészen kivételes és bátor, s ami tud újat adni. Egy olyan alapötlet, ami nem lerágott csont, éppen ezért elemi erővel ható újdonság, mely megmelengeti a romantikára vágyó olvasók szívét. Talán egy icipicit elrugaszkodott a valóságtól, ám személyes tapasztalatból mondom, léteznek még ilyen férfiak ma, a 21. században... 

"- De mit jelent a KOM?
Az egész asztaltársaság egyszerre szólalt meg:
- Könyv Okozta Merevedés."

Lyssa Kay Adams zseniális történetet vetett papírra. Ötletét frappáns módon valósította meg, s neki köszönhetően egy picit beleshetünk a férfiak lelkébe, akik sokkal nagyobb szerepet kapnak a lapokon, mint a nők, akiknek problémái és női létükből fakadó jellegzetességeik szintén nincsenek elhanyagolva.

A regény cselekményét két szemszögből követhetjük nyomon. Az egyik mesélőnk Gavin, a gyerekkorától kezdve dadogással küzdő, kissé önbizalomhiányos férfi, akinek istenadta tehetsége van a baseballhoz. Kigyúrt félisten, aki karrierjére koncentrál, ám legnagyobb szerelme a felesége, Thea, valamint az ikerlányaik, akik egy "véletlen balesetnek" köszönhetően fogantak meg...

Gavin és Thea házassága korántsem mindennapi. Ahogy a frigy megköttetése sem volt az, ám a véletlenül becsúszott gyerek és az abból fakadó házasságban úgy általában véve nincs semmi különös, sokakkal megesik a mai világban. Háttereik ismeretének tudatában azonban már más fénybe kerül minden...

Gavin esendő főhős. Talán mondhatni, tipikus férfi, aki önmagával, problémájával és karrierjével van elfoglalva, s nem veszi észre az árulkodó jeleket, mely arra hívná fel a figyelmét, hogy házasságával és feleségével nincs minden rendben. 

Másik elbeszélőnk Thea, akit sokkal kevésbé kedveltem, mint Gavint, ám családi háttere és a gyermekkorában elszenvedett traumák miatt viselkedése és félelmei tökéletesen érthetőek. Thea zárkózott, soha nem fejezte ki Gavin iránti érzelmeit, ám mindent feladott a férfi kedvéért. Az álmait, a főiskolát és a karrierjét. Ehelyett most a baseballfeleségek "fényűző" életét éli, ahol a kikent-kifent, csinos macák nem igazán fogadják őt el - inkább csak megtűrik maguk között. Mert hiszen ő csak egy átlagos külsejű, alacsony, kevés sminket használó lány, aki "biztos azért esett teherbe, hogy megfogja magának a férfit"... Ilyen közegben nem csoda, hogy a lány boldogtalan, hisz a férje semmit sem vesz észre az őt ért bántalmazásból...

Miután megtörténik a baj, egyedül Gavin az, aki helyre akarja hozni a kapcsolatot. Emiatt Thea jó pár fejezeten át kissé unszimpatikus volt a számomra a rideg, teljesen elutasító magatartásával és a ki nem mondott dolgaival együtt. A regény végére, mikor minden "előmászik a kövek alól", Thea egy szerethető karakterré válik, s Gavin hatására rengeteget fejlődik.

Aki a legnagyobb pozitív változáson megy át azonban a regényben természetesen nem más, mint Gavinaki a könyvklubnak, a történelmi romantikus regény karaktereinek és hűséges, vele jóban-rosszban együtt tartó barátainak köszönhetően egy magabiztos, érettebb férfivá válik, aki szintén nem fél már kifejezni az érzelmeit és a lelkében dúló viharokat.

"Felpattintotta a műanyag kupakot, és kortyolt egyet. Az ízrobbanástól 
megtorpant, és egy nyögés hagyta el a száját. Szentséges, édes 
kávéistenek! Ez a cucc mennyei! Mint egy folyékony sütőtökös pite. Mi 
a bánatért nem kóstolta meg soha? Nem csoda, hogy a nők ilyeneket isznak."

A regény legnagyobb erőssége a titkos könyvklub és annak tagjai. A díszes társaság, akiknek megmosolyogtató, néhol kissé őőőrült, de kétségtelenül halálosan édes gondolatai, ötletei és megnyilvánulásai vannak, s akik mind-mind igazi egyéniségek.
Az általuk megfogalmazott, elgondolkodtató, mély tartalommal bíró gondolatok minden olvasót töprengésre késztetnek, s néhány témát teljesen más megvilágításban tálalnak, melyek szintén merengésre késztetik az olvasót.

Kedvenc szereplőm Gavin mellett a következő kötet főhőse, Mack lett, aki egy igazi szoknyapecér "rosszfiú", a maga erotikus élcelődéseivel és faszságával együtt.

A regény sok-sok káromkodást is tartalmaz az erotikus részek mellett, nem árt, ha ezzel a leendő olvasó tisztában van!

Az írónő oldalán olvasott hír pedig, miszerint éppen megírás van az első kötetben olvasott történelmi romantikus, az Udvarlás a grófnénak teljes egészében, hát nem is tudok mit mondani... örömujjongásban törtem ki, ugyanis mikor már úgy igazán Gavin és Thea házasságának megmentése kerül a középpontba, úgy kapunk egyre kevesebb "regényrészletet", ami egy ponton túl már rettentően hiányzott.

A regény további erőssége a fentebb felsoroltak mellett az ötletes, szerethető karaktereiben és a fantasztikus humorában rejlik. El nem tudom mondani, hányszor nevettem hangosan, vagy törölgettem a könnyeim a nevetéstől. Modern romantikus könyv régen szippantott be olyan erővel, mint ez a kötet, s remélem, mihamarabb kézbe vehetem a folytatást is!

A könyvsorozat eredeti nyelvén öt kötetet számlál. Ahogy fentebb említettem, a The Bromance Book Club idehaza "Romance Book Club" lett, amit értek-értek, miért volt szükség rá, de közben mégsem, hisz a fülszöveg azonnal elárulja, hogy nem LMBTQ+ olvasmányról van szó. De ha már ez a téma szóba került, szeretném elmondani, mennyire friss és üdítő volt számomra az is, hogy a történet nem tartalmazott felesleges, kipipálandó kvótakaraktereket, s lám, működött is minden remekül... Khm... 

Rengeteg gondolatot és apró, spoilermentes részletet megosztanék még veletek, ám az értékelés már így is viszonylag hosszúra nyúlt, így egyet mondok - olvassátok el ti magatok! ;)

Teljes szívből ajánlom a regényt a romantika kedvelőinek, az egyedi, friss olvasmányokat keresőknek, a történelmi romantikus műfaj szerelmeseinek, végezetül pedig tényleg mindenkinek, aki szeretne részese lenni egy kreatív, rendkívül ötletes történetnek, melyben központi szerep jut a könyveknek, az olvasásnak, s ezek jótékony hatásainak, melyek - sokan nem is gondolnák mennyire - segítik mindennapi életünket!!! 

PS
Imádom a borítót!


Értékelés: 5/5 régens kor
Kedvenc kötet

Idézetek

"Nincs az égvilágon erősebb, mint egy nő, akinél betelt a pohár."

"- Túl sok pizza - mondta, amikor elhaladt Gavin mellett. - Sajt. Egyből kilő a seggemen."

"- Mindenki készen áll?
A srácok teli szájjal bólinottak.
- Jó. A könyvklub első szabálya?
- Senkinek egy szót se a könyvklubról - fejezték be egybehangzóan.
Mi a... fasz?
Gavin körülnézett, hátha talál egy rejtett kamerát.
Ez csakis valami hecc lehetett.
- Egy könyvklub? Ez a nagyszabású terved a házasságom megmentésére?"

"...felvette a könyvet az asztalról, ahová esett. Rápislogott a borítóra. Egy nő, úgy az 1800-as évekből vagy honnan, hevert egy díványon, mögötte pedig egy olyan régies ruhájú pasas állt. Nyitva volt az inge.
- Udvarlás a grófnénak - ... - Ez valami vicc?
- Nem - felelte Del.
- Ez egy romantikus regény."

"- Ti romantikus regényeket olvastok? 
- Mi kézikönyvnek hívjuk - jegyezte meg az orosz.
- És ez sokkal több, mint puszta olvasás - tette hozzá Malcolm."

"- A dolgok mindig másképp alakulnak a zárt ajtók mögött, nem igaz?"

"- Nézd, ember - ... - A férfiak idióták. Panaszkodunk, hogy a nők olyan titokzatosak meg minden faszság, és sosem tudjuk, mit akarnak. Elcsesszük a kapcsolatainkat, mert meggyőzzük magunkat, hogy túl nehéz megfejteni őket. De az igazi probléma velünk van. Azt hisszük, hogy nekünk nem szabad éreznünk, sírnunk és kifejeznünk magunkat. Elvárjuk, hogy a nők végezzék el az összes érzelmi munkát egy párkapcsolatban, aztán meg zavarba jövünk, amikor lemondanak rólunk."

"- Más nyelvet beszéltek. - A könyvre mutatott. - Megtanulod az övét, ha romantikus könyvet olvasol."

"- A lényeg az, hogy beilleszd a tanulságait a saját házasságodba. Ráadásul ez egy régenskori regény, szóval...
- Mi a fene az, hogy régenskori?
- Azt jelenti, hogy a tizennyolcadik századi vagy tizenkilencedik század eleji Angliában játszódik.
- Ó, remek! Ez egész relevánsnak hangzik.
- Igazából az is - mondta Malcolm. - A modern romantikus regényírók a régi brit arisztokrácia patriarchális társadalmát használja fel arra, hogy feltárják a napjainkban a nőket érintő, nemi alapú korlátozásokat mind a szakmai, mind a magánéletben. Ez a cucc kurvára feminista.
- A szexjelenetek is kurvára dögösek benne - jegyezte meg Mack, és kacsintott.
Gavin elejtette a könyvet. 
(...)
- Én ezt imádtam - mondta Wilson. - Legalább egy négyes KOM.
- Akarom tudni, hogy az mit jelent? - Gavin megborzongott.
- Ez a besorolási rendszerünk arra, hogy mennyi szex van benne - mondta Wilson.
- De mit jelent a KOM?
Az egész asztaltársaság egyszerre szólalt meg:
- Könyv Okozta Merevedés."

"- A könyvklub nem csak a könyvekről szól.
- Ez egy testvériség, ember! - Malcolm ünnepélyesen bólintott.
- Egy életforma...
- Egy kibaszott érzelmi utazás."

"- Mit kell tennem? 
- Egyszerű - ... - Hallgass ránk, és olvasd el a könyvet!
- Ja - horkant fel Del. - És a kurva életbe, meg ne csókold még egyszer a feleségedet, amíg nem szólok!"

"Erős, magabiztos lányokat nevelni. És soha, de soha többé nem lenni olyan ostobának, hogy rábízza a szívét egy férfira."

"Felpattintotta a műanyag kupakot, és kortyolt egyet. Az ízrobbanástól megtorpant, és egy nyögés hagyta el a száját. Szentséges, édes kávéistenek! Ez a cucc mennyei! Mint egy folyékony sütőtökös pite. Mi a bánatért nem kóstolta meg soha? Nem csoda, hogy a nők ilyeneket isznak."

"- Nézd, Del! Őszinte leszek. Nem igazán tudom, hogy mit kellene kihámoznom ebből a könyvből."

"Megkapta az összetört szív nevezetű szurit a fenekébe, és most már immunis volt a kerek bicepszre, a vastag alkarra és a kidolgozott mellizmok közötti csábító völgyre..."

"- ...Egy nő minden alkalomra emlékszik, amikor egy férfi rákacsint, mert szeretjük a kacsintást. Olyan, mint a macskamenta. Egy kacsintás, és máris dorombolni kezdünk. Ezer éve nem kacsintottál rám.
- Akkor nagy idióta vagyok. - ... - Mert nem bánnám, ha dorombolni hallanálak."

"- Nem szép dolog egymást kisbabának nevezni, szívem. Természetes, hogy az ember fél dolgoktól. - ... - Még a felnőttek is félnek dolgoktól. Ettől még nem vagyunk kisbabák, nem igaz?"

"- Te mitől félsz, Apuci?
Attól, hogy elveszítelek titeket és anyukátokat..."

"- Nem vagyok kész arra, hogy lemondjak kettőnkről...
- Már túl késő.
- Nincs túl késő - felelte, megidézve Lord Mindig Azt Mondja, Amit Kellt. - A szerelemhez sosincs túl késő."

"A szerelem nem elég.
Amikor ezeket a szavakat olvasta Irenától, Gavin magában morgolódott, és majdnem becsukta a könyvet. Miféle romantikus regény nyilvánítja értelmetlennek a szerelmet? Nem az volt minden romantikus regény lényege, hogy bebizonyítsa, a szerelem mindent legyőz?"

"- Ha te nyersz, abból mit profitálsz?
Benedict a nő keze után nyúlt, és a szívéhez húzta.
A legnagyobb jutalmat mind közül. Elnyerem a szerelmedet."

"- Bassza meg! Nemet mondott?
- Rosszabb. Igent mondott. 
- Mitől lenne az rosszabb?
- Kikötései vannak.
- Ki kötne ki kit? - kérdezte Mack..."

"- Mindannyian a mindenkori tapasztalataink összessége vagyunk, és egy adott dologra adott reakciónkat ezek alakítják. Akárcsak a romantikus regényekben. Bármin is ment keresztül egy karakter a könyv kezdete előtt, az végső soron meghatározza, hogyan reagál a könyvben történő dolgokra."

"- Szakállat növesztesz? - bukott ki Theából.
(...)
- Az attól függ.
- Mitől?
- Attól, hogy tetszik-e neked?
(...)
- A te arcod - mormogta.
- Igaz, de nekem biztosan meglenne a véleményem, ha te úgy döntenél, hogy szakállat növesztesz."

"- Ha nem akartad tudni a választ, akkor miért kérdezted? 
- Csak mert tudni akartam, az nem jelenti azt, hogy a válasz nem fáj.
- Miért kellene fájnia? Mindenki maszturbál. Azt akarod mondani, hogy te még sosem maszturbáltál?"

"Nem. Erre nem gondolt. Igaza van. Úgy viselkedett, mint egy idióta. Egy nyálkás hasú, dőre féreg, jött a suttogott válasz. Remek. Lord Frappáns immár a hasznos tanácsokon túl shakespeare-i sértegetésekbe csapott át."

"- Azt hiszem, kezdek begolyózni. A fejemben egy brit akcentust hallok, amelyik utasít, hogy kimondjak és megtegyek dolgokat.
- Hát ez előbb-utóbb mindannyiunkkal megtörténik - mondta Mack.
(...)
- Te is hallod a hangot?
- Az a tudatalattid - felelte Malcolm. - Egy bizonyos ponton mindannyiunknak meg kellett küzdenie az elméjében lakozó brit arisztokratával, aki rámutat dolgokra, amikről egyébként legszívesebben nem vennénk tudomást."

"- Ó, fiam, fogalmad sincs mire vállalkoztál!
...az apjának igaza volt. Fogalma sem volt róla, hogy az élete mennyire meg fog változni miattuk. Nem is sejtette, hogy szó szerint megnövelik a szíve méretét a mellkasában, néha a fájdalom határáig. Lövése sem volt arról, hogy az ő féltésük cselekvés- és szólásképtelenné teheti. Sejtelme sem volt, hogy attól, hogy szereti őket, még jobban fogja szeretni a feleségét, amit nem is gondolt lehetségesnek."

"- Fiam, nem lehet valakivel közel harminc évig házasságban élni anélkül, hogy ne járnánk meg párszor a poklot."

"Ó, remek! Még a szülei szerint is egy kibaszott lúzer."

"- Az én szememben ti voltatok az álompár. Valahogy reményt adott nekem, hogy talán tényleg maradt még néhány rendes férfi a világon."

"- Mit csinálsz? - kérdezte Gavin.
- Rákeresek a dekorszalagra.
- Miért? 
- A jövendőbeli Mrs. Mack kedvéért mindenképpen meg kell tudnom, mi a franc az."

"- Valaki szeret téged - mondta Mack.
- Ha nem a feleségem az, akkor nem érdekel.
- Óóó! Milyen imádnivaló! Elpirult.
- Ti most komolyan megnézitek magatokat a Pinteresten?"

"- M-mi köze ennek a G-ponthoz?
Malcolm szélesen elmosolyodott.
- Megkeresed, és simogatni fogod az érzelmi G-pontját.
- Minden nőnek van - mondta Del. - Egy hely, valahol a lelke mélyén, amit csak a megfelelő férfi képes elérni."

"- Mindannyiunkban van egy űr - ... - Valami, ami hiányzik belőlünk. Valami, amire szükségünk van, de nem akarjuk beismerni, vagy nem is tudjuk, hogy hiányzik, amíg meg nem találjuk azt a másik emberben... Simogasd azt a sérült részét, amíg már nem fáj neki. Ezzel fejezed ki számára, hogy szeretlek.
- Tényleg ennyi az egész, Gavin - mondta Malcolm. - A feleségedben van egy űr. Egy lyuk. Találd meg, és töltsd be!"

"- Gavin már jó ideje nem töltötte be Thea lyukát.
- Egyszer még bántani foglak, amikor senki sem figyel."

"- ...Az angol társadalom, úgy tűnik, azon a követelményen nyugszik, hogy a nőket addig kell egymás ellen uszítani, amíg mindannyian irigykedni nem kezdünk a másikra."

"A férfiaknak több időt kellene fordítaniuk az alkarjuk fejlesztésére. Fogalmuk sincs róla, milyen hatást képes gyakorolni egy nőre annak az ottani, szőrrel borított, akármilyen izomnak a megfeszítése."

"- Gyakrabban el kéne hoznom téged d-d-dekorszalagot venni..."

"Gavin pontosan tudta, milyen háború dúl benne. Az elkeseredett vágy, hogy higgyen neki, szemben a cinikus realizmussal, amire az élet tanította. A szavak gyönyörűek. De ez nem jelenti azt, hogy meg is lehet bennük bízni. Thea félt átkelni ezen a romos hídon, mert tudta, mi van a másik végén. Bizonytalanság, szenvedély és öröm - olyan, ami elmúlik. Olyan, ami fáj."

"- Beszélj hozzám, Thea! Kérlek.
- Félek, Gavin. - A szavak még azelőtt elhagyták a száját, hogy elgondolkodhatott volna az igazmondás következményein.
A férfi azonban a saját igazmondásával válaszolt:
- Én is."

"- Jól van. Igen, be vagyok indulva. De miért ne lennék? Láttad a férjemet? Olyan, mintha egy két lábon járó tűzoltónaptárral élnék együtt. A félmeztelen fajtával. Mindennap egy másik hónap - félmeztelenül a kutyával, félmeztelenül a gyerekekkel, félmeztelenül a falon dolgozva, félmeztelenül olvasgatva."

"- Thea, sosem voltam magabiztos a szexben. Én... későn érő típus voltam. Csak a főiskolán vesztettem el a szüzességemet. És mindig is volt... - Beszívott egy tétova lélegzetet. - Mindig is féltem attól, hogy ebben a házasságban én vagyok a szerelmesebb."

"- Mindig attól féltem, hogy nem jöttél volna hozzám feleségül, nem tudtalak volna megtartani, ha nem estél volna teherbe."

"- Ki vagyok szolgáltatva neked, Thea. Attól a pillanattól kezdve, hogy először megláttalak, félember voltam, mert azóta fogva tartod a másik felemet."

"- Akarod látni, mi történik most a nadrágomban?
(...) Hogy került ide ez a magabiztos, pajzán férfi?
(...)
- Nem is t-tudtam, hogy fizikailag lehetséges, hogy ilyen gyorsan megint felálljon, Thea.
- Akkor semmiképp se hagyjuk kárba veszni!"

"Más ember volt, mint a könyvklub előtt. Felismerte a saját hibáit és hiányosságait. Magabiztosabban fejezte ki magát. És hát, ja, jobb szerető is lett."

"- Ne emeld fel a köveket, ha nem vagy felkészülve arra, ami előmászik alóluk."

"- Eljött a grandiózus gesztus ideje?
- Ó, igen! - ... - Engedjen le a gépről! El kell vennem a feleségemet."

"Mégis, ennek az idegennek a viselkedése annyi érzelmi sérülést hagyott maga után, hogy Thea el fogja veszíteni a férfit, akit szeret. A férfit, aki annyira szereti, hogy romantikus regényeket olvasott, húzott alá és idézett, hogy visszahódítsa őt.
A sebhelyek, amelyeket ez a kocsijában ülő idegen okozott, annyira bizalmatlanná tették, hogy képtelen volt Gavin erőfeszítéseit annak látni, amik voltak - az érzései gyönyörű, szívből jövő, őszinte kinyilvánításának."

"- ...amíg te ezt bemesélted magadnak, Liv és én abban a hitben nőttünk fel, hogy valami baj van velünk. Valami, ami miatt elhagynak bennünket, és mindig is el fognak hagyni bennünket. És msot el fogom veszíteni a férjemet, mert félelemből eltaszítottam magamtól."

"- A fene essen beléd, Gavin! - mondta Thea. - Én akartam megtenni a grandiózus gesztust."

"- Szóval ti vagytok... ti vagytok a Romantikus Pasik Könyvklubja? - kérdezte Thea.
Mack lassan bólintott, aztán gyorsan.
- Ez tetszik. Romantikus Pasik Könyvklubja."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images