Swift

Jules Verne - Clementina Coppini: 80 ​nap alatt a Föld körül - Értékelés




Jules Verne 80 ​nap alatt a Föld körül c. világhírű regényét Clementina Coppini dolgozta át szórakoztató és olvasmányos mesévé. A kötet a Manó kiadó gondozásában látott napvilágot és 4+ éves kortól ajánlják közös olvasásra. Véleményem szerint talán a négy év egy picit még korai lehet, én magam 5-6 éves kortól ajánlom, már csak a nagyon helyesen angolul meghagyott és nem magyarított nevek használata és a komolyabb kalandok, veszélyhelyzetek és érzelmek végett is. A mesekönyvet Tony Wolf illusztrációi díszítik, aki kedves állatszereplőként álmodta meg Verne hőseit.

"Phileas Fogg sikeresen körbeutazta a világot, 
de öt perc késéssel érkezett meg.
Veszített."

Történetünk mesélője Passepartout, francia inas, aki a cselekmény kezdetén szegődik új gazdája, Phileas Fogg, a kimért angol nemesúr szolgálatába, aki élete fogadását köti meg  a Reform Klubban...

Fogg pontosan arra teszi fel vagyonát, hogy pontosan nyolcvan nap alatt körbeutazza a Földet! Természetesen a nemesurak kétkedve fogadják bejelentését, de állják a fogadást!

Az utazást egy rendőrnyomozó, nevezetes Fix bonyolítja, aki egy angliai, jelentős pénzt zsákmányoló bankrablónak hiszi főhősünket, aki ezzel az utazással próbálja meg álcázni szökését... 

"Szerelem és barátság: hát nem éri meg átszelni az egész 
világot, hogy az ember ilyen kincsekre leljen?"


80 nap alatt a Föld körül remek átdolgozása lett az eredeti regénynek. Az írónő megtartotta több kulcsfontosságú pontját a történetnek, így az eredeti ismeretének birtokában sem találtam semmi kivetnivalót a nyúlfarknyi mesében. Természetesen a kötet rövidsége miatt több sarkalatos jelenet kimarad, ám véleményem szerint az írónő remekül megoldotta a vágásokat. Az elbeszélés gördülékeny, a szereplők jelleme remekül kirajzolódik, a tetőpontok súlyosak, s a képi világ is pazar. Tökéletes bevezető lehet Verne munkásságába a legkisebbek számára, akiknek ovis korban közös esti meseolvasásként, első-második osztályos korban pedig az olvasás gyakorlására ajánlom bátran!


Verne elkötelezett rajongójaként pillanatok alatt magába szippantott a nyúlfarknyi átirat. A regény jelenetei - és a Pierce Brosnan főszereplésével készült adaptáció képsorai - egymás mellett peregetek le a szemem előtt olvasás közben, amit néha azért meg-megtört Willy Fogg legendás alakja is. :D 

Sajnos manapság már egyik klasszikusra sem hivatkozhatok aszerint, hogy az alaptörténetet senkinek sem kell bemutatni. A rengeteg feldolgozás rengeteg variációt és karaktert szült az eredetiből, s az emberek többsége nincs tisztában az eredeti jellemekkel és cselekményfolyammal. Egyrészről nincs ezzel semmi baj, hisz legalább valamiféle képet mégis csak kapnak ezek által az eredetiről, mégis jó érzéssel tölt el, hogy leírhatom, bátran lehet jelen kötettel kezdeni a Vernével való megismerkedést kisebb korban. Verne regényei zseniálisak, s minden korosztály megtalálhatja benne a maga kedvencét, s meg is ismerheti termékeny bibliográfiáját, hisz ma már abban a szerencsés helyzetben vannak a gyerekek, hogy léteznek mesekönyvek ezekből a klasszikusokból!

Természetesen óva intem az eredeti írást ismerő felnőtt olvasókat attól az irreális elvárástól, hogy a mesekönyvben minden helyet kap, így habitushoz mérten okozhat csalódást a mese, ám véleményem szerint a túlságosan veszélyes, véresebb és komolyabb érettségi szintet követelő részek kihagyása teljes mértékben indokolt. Rövidített, bájos meseként azonban tökéletes és életben tartja régi klasszikusainkat, amiket vétek lenne hagyni feledésbe merülni!!!


Értékelés: 5/5 földgömb

Idézetek

"- A világ már nem olyan hatalmas..."

"- Azonnal indulnunk kell az állomásra! Irány Franciaország! Nyolcvan nap alatt bejárjuk a Földet!"

"- Nyolcvan nap múlva itt leszek. Találkozunk 1872. december 21-én, szombaton! - jelentette ki Fogg úr. - Háromnegyed kilenckor - tette hozzá.
Mindez október 2-án történt."

"Phileas Fogg sikeresen körbeutazta a világot, de öt perc késéssel érkezett meg.
Veszített."

"- Nem hagylak el soha, Phileas. Veled akarok maradni. Nem akarsz feleségül venni?
Ez volt az egyetlen alkalom, hogy Phileas Fogg elveszítette a megszokott nyugalmát. Reszketett, mint a nyárfalevél, és a szeme ragyogott. Hallgatott egy darabig, majd alig hallhatóan annyit rebegett: 
- Szeretlek, Auda. És sosem reméltem, hogy kedvelhetsz valaki olyat, min én."

"A menyasszony tanúja egy elegáns, kifinomult és sugárzó francia volt: szerényen, jómagam.
Phileas Fogg két gyönyörű ajándékot kapott: egy olyan csodálatos nő szerelmét, amilyen Auda és az én életre szóló barátságomat.
Szerelem és barátság: hát nem éri meg átszelni az egész világot, hogy az ember ilyen kincsekre leljen?"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images