Swift

Kyle Baker: Viharos ​idő (Marvel-akcióhősök: Fekete Párduc 1.)



Kyle Baker Viharos ​idő c. képregénye a Marvel-akcióhősök: Fekete Párduc 1. kötete, mely itthon sajnos nem aratott túl nagy sikert és a folytatást el is kaszálta a kiadó. 
A Marvel-filmek T'Challa-ja mellett a képregényben ábrázolt karakter valóban töketlenebb és passzívabb hős, ám én úgy vélem, az alkotó Baker szánt szándékkal ábrázolta őt a háttérben, s helyezte előtérbe a zseni Shuri-t, akinek lángelméjét hivatott bemutatni jelen történetével. A kötet egyébiránt önállóan is olvasható, lezárt egész, így talán kevésbé fájó pont a folytatás hiánya.

"A Fekete Párduc a múltban sok ellenségen felülkerekedett. De 
még ő is tehetetlen az eddigi leghatalmasabb ellenfelének 
zabolázatlan haragjával szemben, ami nem más, mint: AZ ANYATERMÉSZET."

A történet viszonylag gyorsan összefoglalható. Wakanda királya és vezetői olyan ellenséggel kénytelenek szembenézni, amivel eddig még soha. Szélsőséges időjárási viszonyok, tornádók, malária, melyek csak pusztítást és halottakat hagynak hátra... Mindeközben a vibránium eddig soha nem látott mértékű feldolgozása zajlik.

Az éles szemű olvasó talán már ennyiből maga is rájön, hogy a két tényező szorosan összefügg egymással, ám az igazságra - mely valóban ez - természetesen hőseink csupán később ébrednek rá...

Miközben a Fekete Párduc Wakanda lakosainak életét menti, addig Shuri vakcinát állít elő a maláriában megfertőzöttek számára és természetesen a természeti katasztrófa előidézője is színre lép...

"Az egy hím volt. Azok nem szívnak vért.
Hát, ez a hím tisztelhette volna a személyes teremet..."


Viharos idő rövid, könnyed, felhőtlen kikapcsolódást tartogat az ifjú Marvel-rajongó olvasók számára, melyben éppúgy megjelenik a természet szeretete, mint annak kizsákmányolása.

Természetesen a történet "végtelenül egyszerű" és "bugyutább", mint a felnőttek számára írt képregények, no, de kérdezem én, a 7+ éves korosztály számára kell-e ennél több és a fiatal Pókember-történetek nem éppen ilyen butuskák-e...?!

A Viharos idő  - csakúgy, mint társai, a kisiskolásokat megcélzó olvasmányok - tökéletesen alkalmas arra, hogy a még nagyon fiatal rajongó bepillantást nyerjen a Marvel-univerzumba. A képregény mindazonáltal némi előismeretet kíván, hisz nem vázolja fel még csak nagy vonalakban sem, hol járunk pontosan és kik a főhőseink. Ezt mintegy ismert tényként kezeli, s nagy valószínűséggel az olvasó gyerek tisztában is lesz az országgal, annak királyával és a zseni hercegnő karakterével egyaránt.

"Elárulok egy titkot anyám. Mindig figyelek. Megesküdtem 
apámnak, hogy mindig vigyázok rád és Wakandára."

A kötetben gyermek és felnőtt olvasó egyaránt láthatja, hová is vezet a kapzsiság, a másokon való átgázolás, a nép "beetetése és butítása", a természet kizsákmányolása, ahogy megjelenik benne a hazaszeretet, a bátorság és az alázat az anyaföld iránt is. 
Mivel a képregény mindösszesen 72 oldal, nincs idő arra, hogy az alkotó mindent részletesen kifejtsen, s ha kutyafuttában is, de lezárja a történetet, ami így kerek egészet ad.
Éles ellentétbe állítja a természetet kiaknázó és a környezetnek direkt kárt okozó negatív karaktereket a hősökkel, akik a követendő értékrendet képviselik és remek példaként szolgálhatnak a célközönség számára.

Shuri itt is humoros, a helyzetkomikumok legjavát adó, sokszor kínos tini, akinek zsenialitásához kétség sem férhet. Vele éles ellentétben állnak saját családtagjai, akik már komoly, felelősségteljes felnőttek, s igyekeznek megmenteni mind a szeleburdi hercegnőt, mind az országot.

Juan Samu által illusztrált képregény teljes oldalas rajzai végtelenül szemet gyönyörködtetőek, ám a panelekben is találtam szép számmal rendkívül részletes, szépen kidolgozott jeleneteket, amikben öröm elveszni. A képi világban egyébiránt a természet színei, a zöld, a fekete és a Wakandához köthető lila dominál, ami szintén remek atmoszférát teremt.

Magából a Fekete Párducból picit keveset kapunk, legalábbis az olvasó talán másra számítana a történet megismerése előtt, de én magam ettől függetlenül nem éreztem csalódást.

Ajánlom a képregényt minden apró Marvel-rajongónak, akit érdekel a Fekete Párduc és Wakanda, s valamivel el szeretné kezdeni az ebbe a tágas univerzumba való belépést.


Értékelés: 4,5/5 moszkitó

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images