Swift

Sven Nordqvist: A ​kobold karácsonyi titka - Értékelés



Sven Nordqvist A ​kobold karácsonyi titka c. mesekönyve az idei évem egyik nagy felfedezettje! A Pettson és Findusz könyvek engem - egyetlen cím kivételével - nem találtak meg olyannyira, mint a karakterek masszív rajongóbázisát, ám ez a karácsonyi koboldtörténet pillanatok alatt levett a lábamról - mind a cselekmény, mind a képi világ tekintetében.

Koboldapó és a kása történetét ízig-vérig átszövi a karácsonyi varázs, melyet az ünnepek közeledtével és az ünnepek alatt többször újra és újra olvashattok.

"- ...Márpedig egy haragos kobold legalább egyévnyi szerencsétlenséget 
és nyomorúságot jelentene számukra. És higgy nekem, én aztán igazán 
feldühödök, ha elfelejtik kimutatni a hálájukat..."

Szenteste van. Hull a hó és mindent körülölel a karácsony meghittsége. Az emberek a karácsonyi vacsorára készülnek, miközben Koboldapó a szénapadlásról kukucskálva lesi az előkészületeket.

A koboldcsalád, mely az emberek házában él, boldogságot és jólétet hoz a család számára, akik minden évben egy tál finom kásával hálálják meg jelenlétüket. Koboldapó már nagyon várja az idei kását, ám felesége, Koboldanyó - aki különleges képességének köszönhetően - a jövőbe lát, s amit lát, az szerencsétlenséget hozhat az emberek fejére... A gazda ugyanis elfelejti majd kirakni Koboldapó kásáját, aki így mérgessé válna, az emberekre és állatokra pedig balszerencse köszöntene...

A koboldcsalád végignézi, amint a Mikulás megajándékozza az embereket, s mikor a talaj ingoványossá válik, Koboldanyó egy csellel elküldi Koboldapót a közelből, míg ő maga - gyermekeivel karöltve - elindul, hogy megszerezze a tál kását...

Vajon sikerül Koboldanyó terve és Koboldapó megkapja az idei tál kásáját?

"A koboldok karácsonyi söre pedig azzal a nem mindennapi 
tulajdonsággal rendelkezik, hogy annál édesebb és gyöngébb, 
minél fiatalabb kobold issza, de annál fanyarabb és erősebb, minél öregebb."


A kobold karácsonyi titka egy szívet melengető, bájos és kreatív karácsonyi mese, ami igazi ínyencség lehet a karácsonymániás olvasók számára! A rengeteg karácsonyi kötet közt megbúvó igazi gyöngyszem, ami régi korok karácsonyát és szokásait, valamint ősi koboldokat állít a középpontba, bemutatva egy aranyos, nem mindennapi hagyományt.


Nordqvist meséje a régmúltba vezeti vissza olvasóját. Amikor a nők még gyönyörű, hosszú ruhát viseltek, de az urak öltözetében már megjelent a mai formájában is létező nyakkendő. A szemfüles olvasó egyébiránt Finduszt is kiszúrhatja a teljes oldalas illusztrációkon, ami igazi, régies karácsonyi hangulatot áraszt a feldíszített szobáival és havas tájaival. 

A koboldok rendkívül népszerű karácsonyi alakok, mégis, manapság már inkább a modernebb fajtáikkal találkozhatunk. Itt azonban visszarepülhetünk a múltba, s eredeti koboldokat láthatunk, akik egy igazán érdekes hagyományt tudhatnak magukénak. Láthatjuk, hogy miért tűntek el a köztudatból - mert a Mikulás színre lépett??? -, s milyen hiedelmek kapcsolódtak hozzájuk. Így a mese nem csupán egy varázslatos világba repít el minket, de érdekes régi információkkal is gazdagítja tudásunkat.

"- ...Tudjátok, ha a koboldot meglátja az ember, 
elveszti minden erejét..."

A kedvenc szereplőm a legnagyobb koboldgyerek, Pulka lett, aki mindenben segít az édesanyjának, akivel közös kásalopási akciójuk külön megér egy misét vizuális szempontból!
Koboldapó igazi "öreg" kobold, kicsit morcos, kicsit zsörtölődő és nagyon szereti a pocakját, ám mindemellett mélyen tiszteli az ősi hagyományokat és nem is rejti véka alá a véleményét. Egész évben az emberekért dolgozik, így a munkáját megbecsülő karácsonyi ajándék, melyet oly nagy izgatottsággal vár - valóban jár neki. A tál kása egy hatalmas szimbólum, a szeretet, a megbecsülés - és természetesen magának az ételnek is - jelképe, melyet oktondi módon felejtenek el az emberek, akik egy picit elkényelmesedtek és magától értetődőnek vettek mindenféle segítséget, amit eddigi életükben kaptak...
A Mikulás szerepe a kötetben szintén érdekes, ahogy a régi mítoszokra és lényekre gyakorolt hatása is elgondolkodtató. Mellettük azonban még ki kell emelnem Koboldanyó karakterét is, aki nem csupán a családot tartja össze, de a mese kulcsfigurája is, hisz rajta áll vagy bukik minden.

A koboldok pillanatok alatt a szívembe lopták magukat. Együtt várakoztam a "köszönet-ajándék" megkapásának percéig Koboldapóval, együtt nosztalgiáztam Nagyapóval, a 427 éves "öreggel", visszatartottam a lélegzetem Koboldanyóval és Pulkóval, s vesztem el a gyönyörű, havas tájakon,  karácsonyi hangulatban a szereplőkkel. 
A kobold karácsonyi titka igazi karácsonyi mese, szépséggel, tanulsággal és remek egyediséggel! Szívből ajánlom!


Értékelés: 5/5 zabkása
Kedvenc kötet

Idézetek

"Koboldanyó ma különösen nyugtalan volt, mert előre látta, hogy a gazda este elfelejti kikészíteni a koboldok kásáját. Az emberek eléggé elhanyagolták ezt a szokást az utóbbi időben. Egészen pontosan azóta, amióta a Mikulás is meglátogatja őket szenteste. Nyilván feleslegesnek tartották a kását, amikor a Mikulás már úgyis elhozta nekik az ajándékokat. Egyszerűen megfeledkeztek a koboldokról."

"- De hiszen koboldok csak a mesében vannak.
A világ minden kásájáért sem hallhatta ezt meg Koboldapó, különben rettentő dühbe gurult volna."

"- Tényleg! Te jó ég! Elfelejtettük kikészíteni a kobold kásáját! - mondta neki Nagymama. - Még szerencse, hogy ilyen derék felesége van, különben keservesen megbántuk volna a hanyagságunkat!"

"- Hm - dünnyögött Koboldapó. - És vajon jövőre is ilyen nagy adag öntetet kapok majd?"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images