Swift

Vadadi Adrienn: A ​varázsbot (Barkamesék 4.) - Értékelés



Vadadi Adrienn Barkamesék könyvsorozata új kötettel bővült! A ​varázsbot nemrég jelent meg a Pagony kiadónál és szövi tovább kedves, apró főhőseink életét. A középpontban ezúttal egy "varázsbot" áll, mely minden apró fejezetet végigkísér...

"Az erdőben mindenki csodájára járt a varázsbotnak."

A kötet öt mesét tartalmaz, melyek mindegyike külön kalandot mesél el, ám összeköti őket a "varázsbot"...

A kötet címadó meséje, A varázsbot, melyben a szorgos barkákat úgy köszönthetjük viszont, hogy ég a kezük alatt a munka. Az apró lények sérült gallyakat szednek és fákat tisztítanak meg, ám felbukkan egy tökéletes bot, amiről Pipi nem hajlandó lemondani. A bot ugyanis nem akármi, egy varázsbot, ami azonnal felkelti testvére, Patyi figyelmét is...

A Kalap és szivárvány c. részben Patyi már alig várja, hogy a bot teljesítse a kívánságait, de a hőn áhított kalap, gólyatoll, csillogós kő csak nem akar jönni... Pipi újra és újra türelemre inti testvérét, majd mikor a nyavalygása már elviselhetetlenné válik, kiszalad a domboldalra és a bottal gyönyörű varázslatot csinál!

A Giliszták c. mesében Patyi nem bírja tovább és elcseni az alvó Pipi párnája alól a varázsbotot, majd összetalálkozik az erdőben búslakodó Bobbával, akinek giliszták árasztották el az otthonát a nagy esőzés miatt. Patyi úgy dönt, varázslat segítségével segít a lánynak...

A faeper c. fejezet talán a kötet legmulatságosabb epizódja. Patyi utál mosakodni, hiába torzsalkodik vele Pipi. Komisz kis társuk, Szilka csínytevésének hála azonban Patyi kénytelen lesz jó alaposan megmosakodni...

A Karó c. utolsó mesében Pipit végleg elveszítették barátai. A barkalány nem játszik már, csak a varázsbottal, így társai magára hagyják őt. A lány azonban érzi, hogy egyedül nem jó és a testvére után indul..

"- Hova-hova? - szólt utána Pipi. - A nyakad még nem tiszta!
- A nyakamat úgysem látom! - vonta meg a vállát Patyi."


A varázsbot újra bepillantást enged a barkák lenyűgöző kis világába és öt új, hangulatos és bűbájos fejezettel gazdagítja hőseink életét, amit a barka-rajongó kisgyerekek bizton imádni fognak!

A Monszport Vivien által készített illusztrációk gyönyörű, élettel teli világot tárnak elénk, s szinte megelevenítik a szemünk előtt az erdő és lakóinak életét. 

A huncut kis barkák ismét játékos kalandokba bonyolódnak, s a komiszságon túl természetesen újra hangsúlyozásra kerül a természet szeretete és annak megóvása, melyért hőseink fáradhatatlanul dolgoznak. Noha a már a negyedik kötetet tarthatjuk a kezünkben, a meséken egyáltalán nem érződik, hogy a történet elfáradt volna, az írónő pedig újabb és újabb remek kis szösszenetekkel kedveskedik olvasótáborának. Mindennapi élethelyzetek - mosakodni nem akaró gyerek, testvérharc, magányba vonulás - jelennek meg a lapokon, amikkel könnyű azonosulni, talán éppen azért is ilyen népszerűek ezek a rövid fejezetek. Szórakoztatnak, kedves fantáziavilágot mutatnak be, amiben azért erősen jelen vannak a természet valós élőlényei is, remek feloldásokat, megoldásokat tár a szülők elé, s tanít. Egyszerűen, de nagyszerűen! 

"- Én gyúrtam a tésztát, én gömbölyítettem a gombócot, én 
főztem ki, de a varázslattól lett olyan nagyon, de nagyon finom!"

A korábbi kötetek rajongóinak a kötet kifejezetten ajánlott, ám ha még csak most találsz rá a barkák világára, akkor is nyugodtan kézbe veheted, hisz önállóan értelmezhető meséket olvashatsz mindegyik részben!


A korábbi kötetek értékeléséért kattints ide.


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 4,5/5 eperfolt

"- Az a bot varázsbot!
- Varázsbot? - hökkent meg Patyi.
- Azt varázsol, amit én akarok! - sejtelmeskedett Pipi."

"- Én gyúrtam a tésztát, én gömbölyítettem a gombócot, én főztem ki, de a varázslattól lett olyan nagyon, de nagyon finom! - magyarázta Pipi."

"A Nap kíváncsi lett. Kikukkantott a felhő mögül, és akkor szivárvány szaladt fel az égre. Átszelte az egész eget!"

"Pipi párnája alatt megpillantotta a varázsbotot. Patyi keze megbizsergett."

"- Hova-hova? - szólt utána Pipi. - A nyakad még nem tiszta!
- A nyakamat úgysem látom! - vonta meg a vállát Patyi."

"Mire összegyűlt egy nagy kupac, Patyi is végzett a mosakodással. A lila szín az arcáról, a hasáról, a lábáról ugyan nem jött le, de a nyaka patyolattiszta lett."

"Az erdőben mindenki csodájára járt a varázsbotnak. Cickány dúlt-fúlt, amiért nem ő találta meg."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images