Swift

Julia Donaldson: Mit ​hallott a katica? - Értékelés



Julia Donaldson Mit ​hallott a katica? c. mesekönyve a Pagony kiadó egyik legújabb kiadványa. A Donaldson-rajongók most két új kötetnek is örülhetnek, hisz e mellett a Béka szabadnapja is kapható már, ami a Tölgyerdő meséi sorozatot gazdagítja. 

Papp Gábor Zsigmond igazán kitett magáért - ismét -, s két új zseniálist fordítást is alkotott a magyar rajongóknak. Jelen kötet különlegessége, hogy a megszokott illusztrátorok helyett ezt a történetet Lydia Monks illusztrálta, akinek sikerült kedves-színes képi világot megteremtenie. 

"Látott egy nagy autót közeledni éjjel,
Két ember ült benne kulccsal és térképpel,
És hallotta őket arról sugdolózni,
Hogy fogják a drága tehenet ellopni."

Helyszínünk a tanya, ahol mindenféle állat éli mindennapjait, s ahogy egy ilyen farmon az már lenni szokott: a kakas kukorékol, a kacsák hápognak, a bárányok bégetnek, a lovak nyerítenek - egy szóval mindenki teszi a dolgát. Van itt azonban egy díjnyertes, értékes tehén, valamint egy magányba húzódó katica, aki figyelmesen hallgat, ám nem szól semmit...

A katica az egyik éjjel aztán olyasmit hall, ami megváltoztatja a tanya életét... 

A tanya díjnyertes tehénkéjére fáj a foga két rablónak, akik az éjszaka leple alatt, nagy csendben szeretnék kicsenni a tehenet a farmról. 

Hordó Ottó és Nyurga Gyurka azonban nem számol a csendes katicával, akinek ragyogó ötlete felborítja a rablók egyébiránt zseniális tervét...

"Katicának egy jó terv jutott eszébe, 
És belesuttogta mindenki fülébe."


Mit hallott a katica? egy újabb Donaldson-cukiság, ami mosolyt csal az olvasó arcára, s a remek magyar fordításnak köszönhetően néhány perc erejéig teljesen kiszakít a valóságból. Egy újabb történet arról, miszerint a csendes, visszahúzódó lélek is lehet mindenki hőse, aki megmenti társait. 

Kicsi a bors, de erős - mondhatnám. Ám sokkal több van ebben a történetben ennél, hisz nem csupán egy parányi élőlény tündökléséről beszélhetünk. Katica csendes, magának való állatka, aki azonban figyel a környezetére és azonnal kész az akcióra, ha szükséges. Bátor és segítőkész lény, aki bár nem osztozik a nagy zsibongásban, s inkább egyedül van - de ha kell, lehet rá számítani! 

Nagyon fontos, hogy a gyerekek lássák, elvonulhatnak, lehetnek egyedül, s nem kell szégyellniük, mert mások, mint a zsibongó tömeg! Ahogy a zsibongó tömegnek is látnia kell, hogy egyedül valamit megtenni ők is képtelenek... Az állatok a tanyán el vannak foglalva saját kis életükkel, szó szerint élik a kis világukat, de a környezetükre már nem igen figyelnek oda. Ez majdnem a tanya vesztét okozza, ám él itt egy apró hős, akire mindenhol szükség van!

Katica figurája mellett, okossága és egyenessége éles ellentéteként van jelen a lapokon a két rabló személye, akik a maguk módján azért igazán imádnivalók... Nem afféle kelekótya betörők, mint abban a bizonyos karácsonyi filmben, bár ugyanúgy palira vehetők ők is... ^^ Tervük egyébként kolosszális, ügyesen felépített, csak hát nem számítanak a turpisságra és furfangra, ami a vesztüket is okozza. 

Az állat- és emberkarakterek is éles ellentétet alkotnak, de nem mondható ki 100%-ban, hogy az állatok és a természet lényei lennének a jók és az emberek a gonoszok, hisz a tanya gazdája is ember, mégis pozitív szereplő. Mégis érezni ebben egy pici kontrasztot, de nem véletlen ez - figyeljünk oda egymásra, a természetre, az élőlényekre, s természetesen ne induljunk rabolni se az éjszaka közepén, se nappal!

"A gazda felébredt: - Hűha! Ez nem móka!
Gyorsan telefonált két markos rendőrnek,
Ezek a tolvajok többé be nem törnek!"

A fél csillag mínusz az illusztráció miatt került levonásra, ami bár élettel teli, rendkívül élénk és aranyos is, mégsem az "igazi", hisz Donaldson mellett már megszokhattuk Scheffler vagy Ogilvie személyét. Így nem voltam maradéktalanul elégedett a teljes képpel, no, de ez legyen a legnagyobb probléma!

Olvassátok, szeressétek ti is - Donaldson rajongóinak a kötet kifejezetten ajánlott, ki ne hagyjátok! 


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 4,5/5 rabló

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images