Swift

Horváth Ildi: Hédi ​és Totó böngészője - Értékelés



Horváth Ildi Hédi ​és Totó böngészője a Pagony kiadó egyik legfrissebb újdonsága. A nagy alakú böngészőben a 12 éves Hédi és hűséges kiskutyája, Totó egy évét követhetjük nyomon, s közben érdekes kérdések válaszait keresgélhetjük a színes-zsúfolt lapokon.

"Tavasszal rengeteg a teendő a kertben. Ezt Hédi jól tudja, 
mert imád kertészkedni... Az állatok is szeretnek itt időzni, 
madarak, pillangók és csigák nyüzsögnek mindenfelé."

A böngésző 12 oldalpáron - s ezzel együtt helyszínen - keresztül meséli el nekünk főhőseink évét. Történetünk az állatkereskedésben veszi kezdetét, ahová Hédi azért megy, mert sokszor érzi magát magányosnak és tudja, szüksége van egy barátra...

Tartalomjegyzék

  • Az állatkereskedésben
  • A menhelyen
  • A házban
  • A kertben
  • A cukrászdában
  • A piacon
  • A fővárosban
  • Az állatkertben
  • A tengerparton
  • A múzeumban
  • Őszi erdő
  • Karácsony

Hédi és Totó az év során többek között kertészkedik, tortát süt; de bevásárolnak a piacon a vasárnapi ebédhez, meglátogatják Hédi unokatesóját, Lindát, aki a fővárosban él és egy kellemes nyarat töltenek el nála. Elmennek az állatkertbe, majd a múzeumba is belesnek - ahol épp egy rabló garázdálkodik! -, a hasukat süttetik a tengerparton, ezt követően hatalmas sétát tesznek az őszi erdőben is, majd az év megkoronázása természetes maga a karácsony lesz, mikor Linda érkezik hozzájuk látogatóba.

"A fákról lassan lehullanak a levelek, egyre hűvösebb van, 
de az erdő ősszel is csodaszép."


Hédi és Totó böngészője nem egyszerű böngésző. Egy gyönyörű barátságot, egy csodálatos évet, egy nyaralást, a természet váltakozását mutatja be, s ezek mellett a természet varázslatos helyeire és rejtélyeibe enged bepillantást.


A Horváth Ildi által írt és illusztrált kötet látványvilága értelemszerűen varázslatos. Nem is lehetne ez másképp, az alkotó nevét ismerve nincs is min meglepődnünk.
A böngésző vizuális orgia a szemnek és kreatív feladatokban gazdag. Megjelennek benne az olyan hétköznapi feladatok, mint például a pillangók és csigák megszámlálása, ám olyan ötletes és frappáns kérdések - és azok ábrázolása!!! - is, mint például a betörő megkeresése, miben különbözhet az ezer sirály között egy, azaz egy darab társuk, melyik a két egyforma mignon és a többi... Nyomozhatunk eltűnt pénztárca, leejtett medalion után, kutathatunk a zöldségesládákban, eltéréseket kereshetünk két festmény között, állatlesre mehetünk, s összefuthat a nyál a szánkban a karácsonyi vacsi böngészése közben. 
Egy-egy oldalpár minimum négy, de sokszor hat feladatot rejt magában és ennél még jóval többet is kitalálhatunk olvasás közben, ha elég kreatívak vagyunk. 

A pillanatképek számos lehetőséget rejtenek magukban, játszva tanítanak, fejlesztik a memóriát, a megfigyelőképességet, de segít a színek, tárgyak, élőlények neveinek megtanulásában, megismerésében is. Az adott feladatok mellett ne felejtsétek el a minden oldalon fix feladatként jelen lévő csokis muffint sem megtalálni, ami sokszor igen kreatív helyekre bújt. Egyszer még engem is megizzasztott, hová tűnhetett el... ^^

Élveztem a kötet forgatását és magát a böngészést. A már jól ismert rajzstílus és a vibráló képi világ magába szippantott, s boldogan vetettem bele magam a feladatok elvégzésébe, amiket szerencsére sikerült is megoldanom. XD Alig várom, hogy új feladatokat is kitalálva, megmutassam kis növendékeimnek a könyvet, amit jó szívvel ajánlok a böngészők szerelmesei számára! Ha tartalmas elfoglaltságot keresel a gyermeked számára és szeretnéd fejleszteni - többek között - a kognitív képességeit, ne habozz - irány a bolt, vidd haza te is a kötetet!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 muffin

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images