Swift

Pamela Butchart: Vámpír ​van a suliban! (Izzy könyvek 3.) - Értékelés



Pamela Butchart Vámpír ​van a suliban! c. kötete az Izzy könyvek harmadik darabja. A tavalyi év folyamán Izzy és barátainak őrült kalandjai azonnal a szívembe lopták magukat, s izgatottan vártam a következő, vámpíros részt, mellyel a Móra kiadó rövid idő alatt meg is örvendeztetett minket. 
Az Izzy könyvek önállóan is olvasható részei egy-egy kerek történetet mesélnek el, így bátran vegyétek kézbe, az előző részekre néhány szó erejéig, visszaemlékezés formájában utalnak csupán.
A harmadik kötetet a vámpírrajongók pedig bizonyos, hogy imádni fogják! Izzy és kis barátai ismét hozzák magukkal ártatlan bájukat, vad képzeletüket és kacagtató cselszövéseiket, melyekből aztán ismét hatalmas galiba keveredik...

"Egy rémségesen félelmetes történetet akarok elmesélni nektek, 
amelyik még annál is ijesztőbb, mintha a világ összes szelleme 
egyszerre menne hozzátok látogatóba."

Főhőseink nem élhetik sokáig nyugodtan a csendes hétköznapokat. Egy reggel nem várt gyűlésre szólítják fel az iskola tanulóit az aulában és a gyerekek természetesen azonnal világkatasztrófát vizionálnak.
Egyesek földrengéstől tartanak, mások különös állatokat látnak mindenfelé, ám a tanári kar mindenkit megnyugtat, csupán a nagy vihar okozta beázás miatt kénytelenek összevonni az osztályokat közös tanterembe...

Izzy és barátai természetesen hamar rájönnek, hogy a beázás csupán álca és az iskolát patkányok lepték el, ám a tanárok nem szeretnének riadalmat kelteni. Ha mindez nem lenne elég, még egy meglepetés éri a gyerekeket - az iskola új igazgatót kapott a magas, furcsa fizimiskájú Mr. Graves személyében, aki személyes beszélgetésre hívja a gyerekeket az irodájába, hogy megismerje őket... Természetesen elsőként Izzy és Zach kapja a megtiszteltetést, s mint az sejthető, a két gyerek jól meg is ijed. 
Mr. Graves irodájában sötét van, furcsa sziszegés hallatszik és a férfi egy képen hosszú, sötét köpenyt visel a családja körében, ami állítólag egy nagyon régen készült...

Izzy és barátai fantáziájának pedig semmi sem szabhat határt, azonnal összerakják, hogy az új igazgató nem lehet más, mint egy vámpír, azaz vámpírpatkány, hisz az épületet nem véletlenül most árasztották el a patkányok!!! Valamit sürgősen tenni kell, így főhőseink nekilátnak a fokhagymás muffin sütéséhez... Vajon mi lesz ebből???

"- Köpönyegben? - csodálkozott Jodi. - De miért? Olyat 
csak Batman hord. Meg a vámpírok..."


Vámpír van a suliban! hozza az Izzy-könyvek eddigi hangulatát. Sziporkázóan szellemes, gyermekien naiv és őrületes történet, tökéletes kikapcsolódás. Egyáltalán nem érződik rajta, hogy egy könyvsorozat harmadik kötete, a színvonal nem esik, az írónő továbbra is remek ötletekkel dolgozik. A szereplők továbbra is szerethetőek, a célközönség pillanatok alatt azonosulhat velük, a felnőtt olvasó pedig tulajdonképpen halálosat mulathat a képtelenebbnél képtelenebb teóriákon és megvalósításokon. 


A kötet eredeti címe, a My Headteacher is a Vampire Rat jelen esetben jobban leírja a beltartalmat és magát az alapteóriát is, s nem tudom mi végre nem lett példának okáért Az igazgatóm egy vámpírpatkány! a cím, de ez legyen a legnagyobb probléma a kötettel. ^^

Mr. Graves egyébiránt egy teljesen normális iskolaigazgató. Fiatalsága végett elég bizonytalan, picit suta, ám éppen ez teszi szerethetővé. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, természetesen nem Dracula leszármazottja és a különös történéseknek is van kézzelfogható, ésszerű magyarázata, ám ahhoz át kell élnünk számtalan vicces jelenetet, hogy begördüljön a végkifejlet (ami a felnőtt olvasó számára könnyebben kitalálható, ám az írónő még így is jócskán okozhat meglepetést számunkra is... ;)).

Izzy és bandája hozza az elvárt viselkedési formát, a karakterek egyelőre nem mutatnak fejlődést, azaz nem lettek kevésbé félősek-ájulósak, kevésbé félénkek és rossz "hazudozók", mivel azonban a könyvsorozat még rengeteg kötetből áll, van még idejük a fejlődésre.
Bár a cselekmény a vámpírok és ismertetőjegyeik, legyőzési módjaik körül forog, mégsem számítottam Edward Cullen feltűnésére a kötetben, amin percekig könnyesre röhögtem magam. XD (Sose szerettem az Alkonyatot, Robert Patiszont pedig egyenesen utálom, de ez az illusztráció komolyan, jobb, mint az eredeti! LOL)

Thomas Flintham által készített illusztrációk továbbra is megadják a kellő hangulatot a regényhez, az egérkék, patkányok kifejezetten aranyosak, ahogy a "nagy titok" is... ^^

"Végül is addigra már tudtuk, hogy Mr. Graves az igazgatóiban 
valószínűleg beleharapott egy szép nőbe, és a vérét is megitta, 
mint az a vámpír a régi filmben."

Mindazoknak, akik szerették Izzy korábbi kalandjait is, a folytatás is erősen ajánlott! Vámpírbolondoknak pedig kötelező darab!


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 fokhagymás muffin

Idézetek

"Egy rémségesen félelmetes történetet akarok elmesélni nektek, amelyik még annál is ijesztőbb, mintha a világ összes szelleme egyszerre menne hozzátok látogatóba."

"- Köpönyegben? - csodálkozott Jodi. - De miért? Olyat csak Batman hord. Meg a vámpírok - tette hozzá..."

"...ez a film tiszta hülyeség és az igazi vámpírok egyáltalán nem ilyenek.
- Hanem MILYENEK? - kérdeztem.
Erre Jodi anyukája letelepedett, és hosszan mesélt nekünk a vámpírokról, hogy azok milyen gyönyörűek és romantikusak, aztán órákig ömlengett valami Edward nevű vámpírról."

"Egyszerűen NEM HITTEM a fülemnek! Meg hogy Mr. Graves FIATAL, meg hogy CUKI! Szerintem lehet, hogy már vagy harmincéves is van, és TÖK FÉLELMETES!"

"...azt gondoltam, azon a kis helyen amúgy se tudná magát átpréselni egy dagadt vámpírpatkány."

"Végül is addigra már tudtuk, hogy Mr. Graves az igazgatóiban valószínűleg beleharapott egy szép nőbe, és a vérét is megitta, mint az a vámpír a régi filmben."

"- Gondolom, nem tudtátok, de Mr. Graves ALLERGIÁS A FOKHAGYMÁRA.
- De tudtuk - felelte erre Jodi. - MINDEN vámpír allergiás rá."

"...Mr. Graves szeret itt dolgozni, még úgy is, hogy a diákjai fokhagymás muffinnal akarták eltenni láb alól!"

"- Szép napot, igazgató bácsi!
Erre Mr. Graves egy kicsit nevetett, és azt felelte:
- Szép napot, Izzy!
És tényleg szép lett a nap!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images