Swift

Utazás ​Álomországba /Ötperces esti mesék/ - Értékelés

Egy valódi Álomország...
Egy aprócska Álomország...
Egy gyönyörű Álomország...


Az Utazás ​Álomországba /Ötperces esti mesék/ c. kötet néhány nappal ezelőtt jelent meg piciny hazánkban a Móra kiadó jóvoltából. 
A kötetet Láng Anna ámulatba ejtő, gyönyörű illusztrációi díszítik, melyek valóban elröpítenek minket egy csodákkal teli, gyönyörű földre, ahol még találkozhatunk megmentésre váró királykisasszonyokkal; délceg, férfias lovagokkal; nagyszerű hősökkel; gonosz sárkányokkal és még számtalan olyan mesehőssel, akik szívünknek oly kedvesek és gyermekkorunk óta kísérik a lépteinket.
A kötet - nem csalás, nem ámítás - 70 mesét tartalmaz!!!, melyek között mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. A mesegyűjtemény a klasszikus meséken túl számtalan, kevésbé ismert, ám annál nagyszerűbb mesét is tartalmaz, amik olyan világokat mutatnak be számunkra, amikkel érdemes közelebbről is megismerkednünk...

"Másnap reggel az állat egy csókot kért a leánytól."

Van itt minden, ami szem szájnak ingere. Grimm, Andersen, La Fontaine, arab, perzsa és távol-keleti világ, népmese és még hosszan sorolhatnám...
A tündérmesék kedvelői számára valószínűleg a történetek 90%-a ismerős lesz, ám a kötet olyan rejtett és eddig ismeretlen gyöngyszemeket is tartalmaz - legalábbis számomra újat is adott -, amik ez idáig rejtve maradtak a nagyközönség elől...

70 mese közül nehéz kiemelni csupán pár címet, ami felkeltheti a Kedves Olvasó érdeklődését eme igazgyöngy iránt, ám én mégis kísérletet teszek arra, hogy bemutassam, mit is kap az olvasó, ha a kezébe veszi a kötetet...

Régi és örök kedvencek mellett, mint például 
  • A békakirályfi
  • A vadhattyúk
  • Csipkerózsika
  • Borsószem hercegkisasszony
  • A rendíthetetlen ólomkatona
  • Tűzmanócska
  • A császár új ruhája
olyan varázslatos és/vagy egzotikus meséket ismerhetünk ment, mint például a
  • Spriditis
  • Csimbók Csana
  • Tam Lin
  • A párduc
  • A hiú denevér
s a sort még folytathatnám.

Rengeteg régi klasszikusunk jelenik meg a lapokon egy másik nép elbeszélésében, melyekben például az állatok fajtája az, ami megváltozik, mégis a már oly jól ismert történetet idézi fel bennünk. Példának okárt A párduc olvasása közben bennem A farkas és a hét kecskegida képkockái peregtek lefelé, olyannyira egybevágott minden. Természetesen ne gondoljuk azt, hogy ezeket a meséket egy az egyben ugyanúgy szövik a világ másik táján, ó, nem. Megvan a maguk varázsa és bája, ahogy a maguk története is, melynek végkimenetele korántsem biztos, hogy ugyanaz lesz, mint ahogy mi ismerjük.


Külön öröm volt számomra, hogy helyet kapott a gyűjteményben a számomra oly kedves Az erdei anyóka és A varázsforrás című mese, amik bár a kevésbé ismert mesék csoportjába tartoznak, mégis, a legnagyobbak mellett a helyük!
Személyes kedvenceim az egyébiránt is kedvenc meséim lettek - pl. a fentebb említett két címen túl, A békakirályfi és a Borsószem hercegkisasszony -, ám új kedvencet avattam például a Tam Lin, A méhkirálynő és a Csimbók Csana személyében is, miknek egy hosszabb változatának felkutatását tűztem ki célomul. :3
A kötet sokféle nép mesevilágába enged bepillantást, s ez által megszűnik hétköznapi mesegyűjteménynek lenni. Mindenből ad egy picit, felkelti a figyelmet az egyes kultúrák iránt, ami már csak abból a szempontból is remek, hogy az apró olvasó talán éppen ezeknek a meséknek köszönhetően kezd majd el foglalkozni komolyabban egy-egy kultúra és mesevilág szépségeivel.

A mesék egyébiránt egész nyúlfarknyiak, sokszor mindössze egy oldalból állnak, így óva intenék mindenkit attól, hogy rendkívüli részletességet várjon egy-egy mesétől, hisz ugyanazt a részletességet, mint amit eddig megszokhattunk egy-egy kedvencünk kapcsán, máshol kell keresnünk. A mesék hosszai a rohanó világra szabottak, amik egy olvasáshoz és régebbi "korhoz" szokott felnőtt számára elsőre furcsának tűnhet...
Régebben is voltak már azonban olyan mesegyűjtemények, amik egy-egy pirinyó mesét tartalmaztak az év 365 napjára, így igazán kár lenne ezt negatívumként felróni a készítőknek.
A történetek - véleményem szerint - remek gonddal és maximális odafigyeléssel lettek kiválogatva. A klasszikus "hercegnős" meséken túl olvashatunk igazi hősökről is, így fiúk és lányok egyaránt megtalálhatják a maguk kedvencét, s ez által a kötet mindkét nemnek kifejezetten ajánlott.

"Nem számított, hogy igazi hercegkisasszony-e, csak 
egyetlen dologra vágyott, arra, hogy feleségül vehesse."


"A meglepett ember egy icipici fiúcskát 
látott, akinek békaarca volt."

Amint megkaptam a könyvet, a kezembe vettem és amint kinyitottam, egy valódi álomvilágba léptem. Az Utazás Álomországba az idei megjelenések egyik leggyönyörűbb darabja, melynek minden mesebolond polcán ott a helye!

A kötet kívül-belül álomszép, amit az egyik legtehetségesebb és legszebb illusztrációkat készítő alkotónknak, Láng Annának köszönhetünk!
Anna olyan kivételes ábrázolásmódokat alkotott, ami nem csupán óriási képzelőerőre és kreativitásra vall, hanem azt is gyönyörűen megmutatja, hogy ő bizony a szívét-lelkét beletette abba, hogy az általunk oly szeretett mesehősök méltón megörökítésre kerüljenek.
Én magam elképesztő módon szeretem Anna munkásságát, így képtelen vagyok elfogultság nélkül beszélni róla - nézzétek el nekem. ^^
Egy-egy illusztráció és az illusztrációk stílusa mind-mind egyéni ízléstől függően lesz valaki számára szép vagy épp visszatetsző, ám én azt hiszem, Anna képi világát képtelenség nem szeretni!
Ez a lenyűgöző mesebirodalom, ami már abban a pillanatban rabul ejt, amint kinyitod a könyvet, egy óriási, mindent eldöntő kalandra hív a mesék csodálatos birodalmába, amibe bátran fejest kell ugranod, Kedves Olvasó!


Anna illusztrációi remekük illenek a mesékhez. A karakterek ábrázolása tökéletesen passzol a főhőseink jelleméhez és külső leírásához, a képi világ színes és hívogató, míg egy-egy ötlet olyan zseniális, hogy arra szavak nincsenek! 
Én magam hálásan köszönöm a végre valahára gyönyörűen ábrázolt Borsószem hercegkisasszonyt, de szeretném kiemelni az egyik legnagyobb kedvencemet is a kötetből, mégpedig A békakirályfi illusztrációit, különösen azt a darabot, ahol a béka mögött a királyfi árnyéka is felsejlik. OMG, egyszerűen csodálatos, el nem tudom mondani, mennyire beleszerettem ebbe és ezekbe a gyönyörű képekbe!
Kiemelném még a nem mindennapi, teljesen más megközelítésből ábrázolt "Szörny" illusztrációját is, amihez foghatót még sehol máshol nem láttam, s bár elsőre elég furcsa egy szörnynek hat, jobban megnézve valami egészen elképesztő és ötletes, csakúgy mint több másik megoldás, amit Anna papírra alkotott.

Hagyd, hogy Anna mesevilága téged is rabul ejtsen!

"- Hogy merészelted letépni ezt a rózsát?"

Aprócska negatívum
(ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül...)

Rendkívül szembeötlő azonban, hogy míg régebben a hosszabb mesék nívtak, addig manapság már ezekre a lerövidített, mindenféle komolyabb részletességtől mentes mesékre mutatkozik nagyfokú igény, ami a rohanó világnak köszönhető. Számomra ez a fennálló helyzet egy picit visszás és némi szomorúsággal tölt el, hogy míg régen a szülőnek volt ideje hosszabb mesét olvasni a gyerkőcnek, addig manapság erre már nincs idő vagy éppen türelem a felnőttek részéről...
Némelyik mesének sajnos nem tesz jót a túlzott lerövidítés, ugyanis rendkívül gyorsan véget ér és beleélni magunkat sincs időnk olvasás közben, ám szerencsére ez a nem túl komfortos érzet csupán néhány mese esetén állt fenn számomra.
Nem szabad elfelejteni, hogy vannak mesék, amik bizony igenis megérik a fáradtságot és sokkalta érthetőbbek is lesznek teljes pompájukban. 
Éppen ezért, több ilyen gyönyörű mesekönyvet kérnék a könyvpiacra, amiben a meséket sem kurtítják meg! ;)


Az Utazás Álomországba pontosan az, aminek a címe mondja. Egy varázslatos utazás a mesék birodalmába, ahol hercegek és hercegnők történetei ejtenek rabul minket, ahol a főhősök oldalán kalandozhatunk, pórul járt és csalafinta állatokról olvashatunk, s részesei lehetünk valami egészen varázslatosnak és romlatlannak, ami még a régi idők csodálatos szelét fújja felénk.
Szívből ajánlom a kötetet minden meserajongónak! 

A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 békakirályfi
Kedvenc kötet

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images