Swift

Mészöly Ágnes: A sünimentő akció - Értékelés



A Pagony Most én olvasok! kiadói sorozatában néhány nappal ezelőtt három új kötet látott napvilágot. Mészöly Ágnes A sünimentő akció c. kötete a sorozat 2. szintjének legújabb darabja, ami a Levendula-sorozat első két kötetéből már oly jól ismert cica, Majdnem történetét szövi tovább. 
A 2. szintet a Pagony szintén 5-8 éves gyerekeknek ajánlja, tehát a történet esti meseként felolvasásra is megfelel, s emellett a kezdő olvasók gyakorlásában is segédkezet nyújt.
A 2. szint azonban már sokkal összetettebb mesét tartalmaz. A történet még mindig rövidnek és egyszerűnek mondható, a cselekményt könnyű követni. A szöveg szintén nagyobb betűkkel szedett és könnyen olvasható, így a kezdő olvasók számára könnyen befogadható. Noha az illusztrációk még mindig látványosak és sokszor teljes oldalasak, a képek és az illusztrációk már együtt uralják a teret, annak ellenére, hogy a kötet oldalanként mindössze 2-6 sor szöveget tartalmaz. A szavak továbbra is könnyen kiolvashatók. A kötet kiválóan alkalmas a kezdő olvasók számára gyakorlás szempontjából.

"- Nahát! - csodálkozott a szomszéd bácsi. - Éreztem, 
hogy valami nincs rendben azzal a kefével. Olyan... furcsa 
volt. Mintha szuszogott volna."

Főhősünk Majdnem, a kiscica rendkívül unatkozik. Levendula házi feladatot készít, nem tud vele játszani, hiába kérleli, hogy menjenek le a parkba egy rövid kikapcsolódás gyanánt. Levendulának el kell készülnie a rajzzal, s este vendégségbe is mennek, nem lesz rá máskor ideje, hogy befejezze a feladatot. Majdnem ezért újra és újra varázsol, ami már egész ügyesen megy neki!
Az unalmas percek azonban csak nem akarnak telni, s Majdnemnek végül sikerül rávennie a kislányt, hogy kimenjenek játszani. 

Levendula annyira belefeledkezik a játékba, hogy meg is feledkezik a rajzról, de még arról is, hogy vendégségbe mennek, pedig megígérte, hogy időben hazaér... Mikor a kislány úgy gondolja, most már tényleg ideje hazamenniük, dühös morgás hallatszik fel a bokrok mögül. Majdnem a bokrok közé rohan, ahol szembetalálja magát egy reszkető sünivel és vele szemben harcias állást felvett, dühösen vicsorgó kutyával.
Levendula kérésére Majdnem megmenti a sünit és súrolókefévé változtatja, minek következtében a kutya el is veszti az érdeklődését iránta és elmegy.
A kis kaland mindazonáltal elég hosszúra nyúlik, s Levendula anyukája mérgesen keresi a kislányt, hogy végre elindulhassanak a vendégségbe, ahonnét már így is elkéstek...
Levendula magával viszi a sünit és a boltban hagyja, így a súrolókefévé változtatott állat a pénztárgép mellett tér nyugovóra. A vendégség és a házi feladat miatt azonban Levendula megfeledkezik az állatról, s másnap reggel apa eladja a kefeformát öltött sünit Pista bácsinak... 

Most mi lesz?

"- Figyelem! Nem is kefe, hanem süni!"

A sünimentő akció a Levendula-mesék sorozat második legcukibb darabja! A Levendula és a varázsmacska c. első kötet után A sünimentő akció a második kedvencemmé vált. A bájos, aranyos történet és a végtelenül cuki sündisznó azonnal megnyert magának és a szuszogó súrolókefe mosolyt csalt  az arcomra. :3


Az Uborkából szalámi (2. kötet) történetéhez képest úgy gondolom, mind Majdnem, mind Levendula sokat fejlődött, s az olvasói szintek növekedésével a történetek is egyre jobbak, kalandosabbak lesznek. 
Noha Levendula még mindig kislány és követ el hibákat, felelősségteljes magatartása már szépen megmutatkozik - gondolok például arra, eleinte milyen eltántoríthatatlanul marad a házi feladata mellett, elutasítva a játék gondolatát is. Természetesen a gyerekeknek szükségük van a mozgásra és a játékra, így Levendula figyelme is elterelhető egy idő után, főleg, ha egy olyan rakoncátlan macska áll az ember mellett, mint Majdnem, aki szintén megmutatta, mennyit is fejlődött, mind a varázslat, mind a segítségnyújtás terén.
Mészöly Ági remekül ért a szórakoztatáshoz és a humoros-aranyos jelenetek megírásához, így ez a kötet sem fog csalódást okozni a könyvsorozat rajongóinak.

"- Ha a süni kidugja az orrát, vége szegénynek - súgta 
Majdnem. - Ez a fenevad nem ismer kegyelmet."

Majdnem történetét mind mindig, most is Takács Viktória gyönyörű illusztrációi díszítik, akinek sikerült ismét bűbájos képeket készítenie. Személyes kedvencem, az egészen különleges és kreatív súrolókefe-sündisznó ábrázolás, mikor az elvarázsolt süni alakja halványan jelenik meg a háttérben, s a mögött s mintegy az illusztráció összefogásaként még a varázslat lángjai és fényszikrái is ábrázolásra kerültek. Eszméletlenül szép!

Apró süni hősünk ábrázolása is a szívembe lopta magát - mi tagadás, elég egy bűbájos illusztráció egy cuki állatkáról és máris jobb kedvre derülök! ^^

"- Unalmas az állandó varázslás! kérlek, 
Levendula! Játssz velem egy kicsit!"

A kötet macskabolondoknak és Majdnem-rajongóknak kifejezetten ajánlott! ;)

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 süni

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images