Swift

Shona Innes: A ​harag olyan, mint a páncél - Értékelés



Shona Innes A ​harag olyan, mint a páncél c. kötete az Ölelj meg! kiadói sorozat egyik legújabb részeként látott napvilágot márciusban a Pagony kiadó gondozásában.
A gyermekek számára írt segítő könyvsorozat egyik legújabb darabja a harag világába vezeti be az apró olvasót, melyben Shona Innes pszichológus könnyen és érthetően magyarázza meg az olvasók számára, mi is az a harag és mit tehetünk ellene... A kötetet ismét Agócs Írisz bájos, gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, s keltik életre a már megszokott, apró varázslatot...
Noha a kötet a 3-6 éves korosztálynak ajánlott, a felnőtt olvasók számára is sokat adhat, hiszen olyan dolgokra világíthat rá egyszerű, gyermeki nyelvén, amit mi már elfelejtettünk, vagy túlbonyolítunk, pedig sokkal egyszerűbb is lehetne az életünk, ha megfogadnánk ezeket az aranyos, mély gondolatokat...

"Az emberek azért viselnek páncélt, hogy 
megvédjék magukat a sérülésektől."

A ​harag olyan, mint a páncél a harag témakörét és érzését járja végig meglepően gazdag formában. Már a legelső képkocka, a dühös méhecske és a meglepődött maci elvarázsolt a maga bájával és jelentőségteljes mondanivalójával, hogy a már rendkívül erős első mondatról ne is szóljak.
Az írónőnek sikerül a haragot egészen közel hozni az olvasóhoz, míg Agócs Írisz olyan remekül jeleníti meg ennek az érzésnek a kifejezésvilágát, hogy valóban teljes mértékig öröm a könyvet lapozni, még ha a téma valami negatív dolog is.

A harag általában hirtelen jön, de lehet egy bennünk fortyogó valami is, ami hirtelen kitör, mint egy vulkán, s talán megégeti a közelünkben levőket. Ez nem jó dolog, sem önmagunkra sem a kívülállókra nézve, hisz a harag általában pusztít. Sokszor picit, máskor elképesztően nagyot...
Az írónő rávilágít arra, hogy gondjainkat meg lehet osztani másokkal, szépen is el lehet mondani, mi bánt minket, s a légzőgyakorlatok is sokat segíthetnek abban, hogy megnyugodjunk, s egy esetleges konfliktust is megakadályozzunk ennek segítségével.
Beszél a páncélról, amit akkor öltünk magunkra, ha valaki megbántott minket, s elmondja, hogy bár a páncél megóv minket az esetleges további sérülésektől, el is zár minket a külvilágtól s a szeretteinktől. Egy erősen felépített páncél mögött a szeretteink nehezebben szeretnek minket, s az elszigeteltségnek bizony ára is van, hisz sok mindenből kimaradunk az által, hogy ellökjük magunktól az embereket.


A páncél egyébiránt sokszor jól jön. Ha valaki népszerű, s még sohasem bántották az életben, vagy említésre sem méltó az a fricska, amit kapott, annak fogalma sem lehet arról, milyen érzés felépíteni egy páncélt, s milyen nehéz lebontani azt, újra kilépni az életbe és megpróbálni megbízni az emberekben, akik egyszer már elvették a hitünket... Nehéz téma, de mindenképpen remek felvezetése egy komoly kérdésnek, amivel nem árt, ha a gyerkőc már egészen fiatal korában megismerkedik, s megtanulja, hogyan védje meg magát, s hogy semmi esetre, semmilyen körülmények között se bántson másokat!

Azzal a gondolattal azonban nem teljesen értek egyet, hogy erősebbek vagyunk, ha páncélt viselünk, hisz maximum csak hihetjük azt, hogy erősebbek vagyunk, egyébiránt ez egy igen magányos életforma, ami belülről bizony pillanatok alatt fel is őrölhet minket... Saját tapasztalatból mondom, hogy a páncél kétségkívül lehet rendkívül hasznos, s rendkívül ártalmas is...

"A haragnak hatalmas ereje van."

Shona Innes könyve ezeket s még sok minden mást is tanít a piciknek, akiknek rettentően nehéz még elboldogulni ebben a furcsa világban. A szöveg Agócs Írisz bűbájos illusztrációnak köszönhetően életre kél, s pici és felnőtt egyaránt elmerülhet a szemet gyönyörködtető képi világban, ami sokat tesz hozzá az egyébiránt nem túl sok, ám annál mélyebb jelentéstartalmú szöveghez.

Az Ölelj meg! könyvsorozat rajongó ezt a kötetet se hagyják ki - garantáltan nem fog csalódást okozni! 

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 süni

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images