Swift

Shona Innes: A ​barátság olyan, mint a libikóka - Értékelés



Shona Innes A ​barátság olyan, mint a libikóka c. kötete az Ölelj meg! kiadói sorozat egyik legújabb részeként látott napvilágot a Pagony kiadó gondozásában.
A gyermekek számára írt segítő könyvsorozat egyik legújabb darabja a barátság nem mindennapi és bonyolult világába vezeti be az apró olvasót, melyben Shona Innes pszichológus könnyen és érthetően magyarázza meg az olvasók számára, mi is az a barátság, s mennyi mindent kell tenni érte, hogy működjön... A kötetet ismét Agócs Írisz bájos, gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, s keltik életre a már megszokott, apró varázslatot...
Noha a kötet a 3-6 éves korosztálynak ajánlott, a felnőtt olvasók számára is sokat adhat, hisz olyan dolgokra világíthat rá egyszerű, gyermeki nyelvén, amit mi már elfelejtettünk, vagy túlbonyolítunk, pedig sokkal egyszerűbb is lehetne az életünk, ha megfogadnánk ezeket az aranyos, mély gondolatokat...

"A jó barátság különleges dolog."

A barátság olyan, mint a libikóka megpróbálja elmagyarázni az apró olvasónak, mi is az a barátság. Láthatjuk, hogy rengeteg barátságtípus létezik, s hogy az igaz barátság bizony ritka, mint a fehér holló. Beszél arról, hogy lehetséges, hogy míg az egyik fél szomorú, addig a másik fél boldogságban úszik, s ez így van jól, hisz ez az élet rendje. A barátok sem lehetnek mindig egyszerre ugyanabban az érzelmi állapotban, s nem várhatjuk el valakitől, hogy rosszul érezze magát, csak mert mi szomorúak vagyunk, vagy épp nevessen, ha sírni volna kedve.
A libikóka egyensúlyt teremt, ám az egyik "utasát" olykor a fellegekbe emeli, míg a másikat a földre teríti. Ha oda az egyensúly egy összeveszésnek köszönhetően - az se baj! Mindennapos dolgok, hogy a barátok időnként hajba kapnak. Azonban nem szabad elfeledni, hogy nem jó, ha csúnyán viselkedünk a barátunkkal csak azért, mert nekünk épp olyan kedvünk van, hisz azzal sebet ejtünk rajta, s lehet, hogy később mi is megbánjuk, amit tettünk, s mi is szomorúak leszünk miatta. Meg kell érteni, hogy nem szabad átragasztani a rosszkedvünket a másikra, s meg kell értetnünk, ha a másik magányra vágyik, attól még nem szeret minket kevésbé, csupán szeretne egyedül lenni.


A barátság és annak ápolása rendkívül nehéz, sokszor embert próbáló feladat, s ennek a könyvecskének hála talán a picik is megértik, hogy a hangulatok jönnek és mennek, s a barátok sem érzik mindig ugyanazt. Ha valakit megbántottunk, igyekezzünk jóvá tenni, s ha épp egyedül maradunk, mert a legjobb barátunk magányra vágyik, játsszunk egyedül. Kitaszítani, kiközösíteni azonban a másikat nagyon nem szép dolog...!
Shona Innes könyve ezeket, s még sok minden mást is tanít a piciknek, akiknek rettentően nehéz még elboldogulni ebben a furcsa világban. A szöveg Agócs Írisz bűbájos illusztrációnak köszönhetően életre kel, s pici és felnőtt egyaránt elmerülhet a szemet gyönyörködtető képi világban, ami sokat tesz hozzá az egyébiránt nem túl sok, ám annál mélyebb jelentéstartalmú szöveghez.

Az Ölelj meg! könyvsorozat rajongó ezt a kötetet se hagyják ki - garantáltan nem fog csalódást okozni! 

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 libikóka

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images