Swift

Liane Schneider: Bori ​nem tud elaludni - Értékelés



A Barátnőm, Bori c. lapozó sorozat nemrég új kötettel bővült. Liane Schneider Bori ​nem tud elaludni története Janina Görrissen bűbájos illusztrációival látott napvilágot, s az alvás, ill. a "nemalvás" rögös útjaira vezeti el az olvasót.
Ki ne ismerné az érzést, mikor nem tud elaludni? 
Hulla fáradt vagy és nem jön a szemedre az álom? Nem mozogtál eleget vagy sokat ettél és nem jön szemedre az álom? Szomjas vagy és folyton WC-re kell menned és ezért nem tudsz elaludni? Borzalmas érzés nyitott/csukott szemmel feküdni a pihe-puha ágyikóban és várni az álommanó érzekését, ami csak nem akar jönni...
Erről az érzésről szól ez a lapozó, a legkisebbek nyelvén, segítve és ötleteket adva a szülőknek arra, hogy altassák el a piciket.

"- Itt az ideje lefeküdni!"

Főhősnőnket, az ovis Borit az esti játékot követően szülei "ágyba parancsolják"... No, de odakint még világos van és Bori egyáltalán nem fáradt! Esett az eső, így napközben nem tudott szaladgálni, s milyen már az, hogy napfényben kell lefeküdni aludni?
Az óraátállítás (most történetesen aktuális is) azonban már csak ilyen, így Bori pizsit húz, fogat most és bebújik az ágyba. Az álmosság azonban csak nem akar jönni, így Apának egy esti mese helyett két mesét is kell olvasnia, majd megnéznie, nincs-e véletlenül szörny az ágy alatt...
Mikor Apa jóéjt puszit ad és távozik, Bori felfedezősdit játszik, míg Anya rá nem parancsol - most már tényleg ideje aludni! Na, de mit tehet az ember, ha Macó csiklandozza és nem hagyja aludni? Vagy ha pisilnie kell? Vagy ha valami árnyék hirtelen megjelenik az ablakban???

Vajon hogy sikerül Borinak elaludni, s a szörny, aminek az ágy alatt "kellene lennie", hogy került az ablakba?

"Most már nyugodtan elalhat, nincs mitől félnie. Szörnyek 
nem léteznek. Ha az ágyában van, nem eshet baja, senki nem 
bánthatja. Anya, Apa, Macóka és Miaú vigyáznak rá."

A Bori nem tud elaludni egy szívet melengető, aranyos történet - mint ahogy a sorozat többi darabjától már azt megszokhattuk. Liane Schneider jó érzékkel tapint rá a lényegre és csomagolja bájos formába a mondanivalóját, míg az illusztrátor képi világa igazi bűbáj-mesévé varázsolja ezeket a lapozókat.


Az alvás nem csak a gyerekeknél, de a felnőtteknél is kényes téma...
Gondoljunk csak a gyerekekre, milyen nehéz őket ágyba dugni, de ha esetleg még nincs gyerkőcünk, elég belegondolni abba, milyen nehezen is akartunk mi magunk ágyba menni, főleg ha nem voltunk fáradtak. A kifogások a kifogások hátán mindig megvoltak és a gyerekek bizony széles tárházzal rendelkeznek is ezekből, amiből itt is nagyon sokat láthatunk. Ezek az ellenkezések bár mosolyt csalnak az arcunkra, egy idő után valószínűleg már terhessé válnak, főleg, ha a szülő már halálosan fáradt. 
Ebben segít Liane Schneider meséje, s egy aranyos, az olvasó arcára mosolyt csaló trükkös játékkal oldja meg a problémát és altatja el a végén Borit. (Megjegyezném, hogy az ásító játék közben magam is ásítottam egyet, sőt, azóta is az ágyat nyomnám legszívesebben. ^^)

A megoldásról azonban nem árulnék el többet, inkább vegyétek kézbe a mesét, amit szívből ajánlok a kisgyermekes szülők számára, de tudjátok mit? Még a felnőttek is találhatnak benne egy olyan kapaszkodót, ami segít nekik elaludni egy fárasztó nap után, ha az ő szemükre sem érkezik meg időben az álom! ;)

Értékelés: 5/5 hold









Idézetek

"- Te aztán tényleg olyan vagy ma, mint egy keljfeljancsi! - mondta Anya.
- Keljfeljancsi! - vihorászott Bori."

"Lehet, hogy az ásítás ragadós?"

"De Borinak igaza volt: az ásítás tényleg ragadós volt. Ettől Apának remek ötlete támadt. Ásítsanak versenyt! És az ásítás tényleg mindannyiukra átragadt: Anyára, Jakabra és még Miaú kandúrra is. Mindenki ásított: ááááááá..."

"...már azt is tudta, hogyan tud majd elaludni. Ő is számolni fog, mint az a kisfiú a mesében! Csak nem bárányokat, hanem kiscicákat."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images