Swift

Bendl Vera: Sanel, a legbátrabb galamblány - Értékelés



A Pagony Most én olvasok! kiadói sorozatában néhány nappal ezelőtt három új kötet látott napvilágot. Bendl Vera Sanel, a legbátrabb galamblány c. kötete a sorozat 1. szintjének legújabb darabja, ami Józsi, a galamb legkisebb lányának kalandját meséli el. Józsi a Mihályi Csongor és az időgyurma c. kötet egyik szereplője, kinek történetét A galamb, aki megette az időgyurmát c. kötetben olvashattuk tovább. Az írónő most a galamb kislányának, Sanelnek az életét követi nyomon. Noha a kötet szegről-végről önállóan is olvasható, s az olvasás gyakorlása szempontjából is tökéletes rövidke történet, az előzmények ismerete nélkül itt-ott zavaros lehet.
A kiadói sorozat 1. szintjét a kiadó 5-8 éveseknek ajánlja, tehát esti meseként felolvasásra is megfelel, s a kezdő olvasók gyakorlásában is segédkezet nyújt. A rövid, egyszerű és humoros történet nagyobb betűkkel szedett és könnyen olvasható, így a kezdő olvasók számára könnyen befogadható. Az illusztrációk uralják a teret, míg oldalanként mindössze 2-6 sor szöveget tartalmaz. A szavak egyszerűek, könnyen kiolvashatók, míg a történet egyszerű felépítésű, amit könnyű követni. 
Én magam a kezdő olvasóknak ajánlanám a kötetet, akik szeretnék gyakorolni az olvasást.

"Hogy én piszkos? Még ilyet! Na jó, egy kicsit 
szurtos talán. Az vagyok. De kit zavar?"

Történetünk főhőse Sanel, Józsi legkisebb lánya, a bátor galamblány, aki világot szeretne látni és kalandokban részt venni, ahogy az apukája is tette annak idején. Sanel - Józsi tiltakozása ellenére - elhagyja a szülői házat és Mihályi Csongor iskolája felé veszi az irányt, ahol egy első osztályos és végtelenül magányos kislány, Marianna barátja lesz. Sanel minden szünetben a lány mellé szegődik, akit bántanak a társai, s ő lesz az, aki megvédi Mariannát mások gonoszkodásaitól. Természetesen egy iskolában ez a fajta furcsaság még inkább olaj a tűzre, s a galamb miatt, társai félni kezdenek a kislánytól...

Marianna egyetlen barátja Uki, a plüssmaci, akit mindig magával visz mindenhová. Mikor Sanel meghallja, hogy három gyerek az időgyurmát és az édesapját emlegeti, elhatározza, hogy barátokat szerez a kislánynak Csongorék személyében... A terv kulcsfontosságú eleme Uki lesz, ám eleinte semmi sem úgy működik, ahogy Sanel szeretné...
Vajon sikerül a galamblánynak megszereznie Csongorék barátságát Marianna számára?

"- Másfél fülű, puha szőrű, 
elég bátor, mi az?"

A Sanel, a legbátrabb galamblány - akárcsak Józsi kalandja - egy aranyos, humoros történet. A kötet remekül illeszkedik az "Időgyurma-könyvek" sorába, s a galambok/madarak szerelmeseinek feltétlenül ajánlott. 


A kötetet ismét Remsey Dávid illusztrálta, kinek rajzai tökéletesen kiegészítik a történetet
Sanel nagyon aranyos, bátor kislány, akinek galambesze miatt bár ötletei nem mindig úgy sülnek el, ahogy szeretné, a jó szándékához és jó szívéhez kétség sem férhet.
A kötet másik legfontosabb szereplője, Marianna picit háttérbe húzódva marad, ami tökéletesen illik visszahúzódó, félénk természetéhez. 
Ő lesz a megmentésre és az igazi lehetőségre váró karakter egyik mintapéldája, akit hű barátai megmentenek a bajból, azaz mondhatni, megváltoztatják az életét.
A mese ismét humorban gazdag, de megjelenik benne az általános iskolákban is oly sokszor tapasztalható kirekesztés és szóbeli csúfolódás, bántalmazás sajnálatos ténye, ami mindig összeszorítja annak az embernek a gyomrát, aki maga is átélt ilyesmit... Gonosz, bántalmazó gyerekből még ma is rengeteg van, s azt hiszem, ők soha nem is fognak eltűnni a föld színéről, de talán ez a kötet segítséget nyújthat abban is, hogy ha valakit bántanak a társai rájöjjön arra, hogy igenis ki kell állnia magáért, s a barátok - az igaz barátok! - aranyat érnek!

"A nevem Sanel. Én vagyok a legkisebb galamb. A 
legkisebb és a legbátrabb. Az egész világ érdekel. Kalandra 
vágyom! Csak apám, József, nem akart elengedni."

Sajnos az interneten több alkalommal futottam bele olyan értékelésekbe Vera sorozata kapcsán, ami nagyon leértékeli a Most én olvasok! sorozatban megjelent darabokat. S miért? Mert az olvasó nem ismeri az eredeti, jóval nagyobb lélegzetvételű és hosszúságú kötetet, amiben a galambszereplők is megjelennek. Ezeket az értékeléseket egyáltalán nem tartom fairnek, hisz az előzmény is szabadon elolvasható, a lehetőség adva van, csak ugye arra időt is kell szánni, s nem lehet egyhuzamban kiolvasni a könyvesboltban... Egyre több ilyen értékelést látok - "gyors olvasás volt a könyvesboltban"... 
Egy-egy értékelés leadásakor nem ártana az előzményeket is megismerni, s csak a teljes kép megismertét követően lepontozni egy-egy könyvet, hisz ha valakinek úgy nem tetszenek ezek a rövid mesék, hogy az egész történetet ismerik, az már teljes mértékben elfogadható.

A fentebb leírtak végett én magam sem tartom szerencsésnek, hogy a már önálló, gyakorlott olvasóként olvasható - amennyiben nem az anyuka/apuka meséli el a gyerkőcnek - kötet lett a sorozat első darabja, s most, később, a pici olvasóknak készülnek csak el ezek a rövid, humoros történetek, amik valóban itt-ott érthetetlenek lehetnek az előzmények ismerete nélkül.

Természetesen megvan ennek a maga pozitív oldala is, hisz felkeltheti az olvasó érdeklődését a múltbéli események iránt, s talán leemelik majd Mihályi Csongor és az időgyurma történetét is a polcról.
Mivel a kötetet a kiadó egészen 5 éves kortól ajánlja, ami értelemszerűen a szülői felolvasással fog megvalósulni, kezdésnek mindenképpen Csongorék történetének felolvasását ajánlom a teljes érthetőség szempontjából.

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 4,5/5 galamblány

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images