Swift

Vadadi Adrienn: Kicsimackó ​és Málnamaci (Kicsimackó 3.) - Értékelés



Vadadi Adrienn Kicsimackó ​és Málnamaci c. kötete a nyári Pagonyfesztre látott napvilágot. A Kicsimackó-sorozat harmadik kötetében új taggal bővül a mackócsalád, ami számos új helyzetet és megoldandó problémát hoz immár jól ismert főhőseink életébe. Vajon hogyan birkózik meg Kicsimackó az új jövevénnyel? 
Vadadi Adri legújabb mesegyűjteményében az új tesó érkezését, valamint a nagytestvér-kistestvér kérdéskört járja körbe gyönyörűen, természetesen a tőle már oly megszokott magas színvonalon. A kötet illusztrációiért továbbra is Egri Mónika felel, akinek sikerült egy végtelenül tündéri apró mackót megteremtenie a trióhoz...

"Fürdés utána Mackómama fürdőlepedőbe bugyolálta 
Málnamacit. Mackómama a buksiját, a pociját dörgölte, 
Kicsimackó a tappancsait törölgette jó szárazra.
- Keze, lába van neki... nyaka, füle van neki... kis pocakja van neki, 
erre fut a kis nyuszi! - mondókáztak, és Málnamaci már nevetett is."

A mesegyűjtemény 14 mesét tartalmaz, melyek közül az első, mely a Testvérke címet viseli, fellebbenti a fátylat a kistestvér érkezéséről. 
A téli alvás előtt Mackómama és Mackópapa "titkot" oszt meg Kicsimackóval, aki hamarosan megtudja, hogy ébredéskor új taggal bővül majd a család... Kicsimackó eleinte nem rajong az új bocs érkezése miatt, s talán nem is érti, mi is fog történni, de szülei legnagyobb örömére a bejelentést - némi dacoskodást leszámítva - viszonylag könnyen fogadja, majd mély álomba merül. A tavasz beköszöntekor pedig a mackócsalád új taggal bővül, egy kislány mackóval, aki a Málnamaci nevet kapja, amit Kicsimackó választ számára...

Tartalomjegyzék
  • Testvérke
  • Málnamaci
  • Kicsi és pici
  • Macitej
  • Kiborul a babakocsi
  • Róka néni vendégségben
  • Majd ha nagy leszel
  • Csak a mamával
  • Gügyögés és gagyogás
  • Nem szeretlek!
  • Málnamaci palotája
  • Beteg vagyok
  • Majd én!
  • Bújócska

Málnamaci érkezése felbolydítja az addigi rendet. Kicsimackó bár láthatóan jól fogadja a kistesó érkezését, apró jelek mégis arról árulkodnak, hogy nem csak hogy nem sikerült megbarátkoznia a kialakult helyzettel, de valami nincs rendben a lelkében sem...
Ez a kettősség természetesen egyáltalán nem meglepő egy új testvér érkezésekor, s Kicsimackó viszonylag egész könnyen is veszi az akadályokat, s csupán néha válik nyűgössé és durcássá.
Kicsimackó bár szereti a testvérét, s ő lesz az, aki a legkönnyebben meg tudja vigasztalni húgocskáját, s elapasztani annak könnyeit, mégsem érzi magát teljesen komfortosan.
A történetekben olvashatunk arról, milyen érzés lesz apró főhősünk számára az, ha Mackómama már nem pici bocsként tekint rá, s mi történik akkor, mikor eluralkodik rajta a féltékenység a szopizó Málnamacit látva. Vannak könnyebb és nehezebb napok, mikor semmi se jó, s elhangzik a "Nem szeretlek!", vagy utat tör a hiszti, mikor Málnamaci "lerombolja" az építőkockákat, de olyan napsütötte napoknak is a szemtanúi lehetünk, mikor Kicsimackó boldogan tolja a babakocsit, vagy épp azt szeretné, hogy a húgocskája olyan nagyra nőjön, hogy már egyedül is elé mehessen az oviba.
Számos élethelyzet és konfliktus jelenik meg a lapokon, amik tökéletesen alkalmasak arra, hogy a való életben érkező kistesóra is felkészítsük a nagyobb gyerkőcöt...

Személyes kedvencem a mesék közül a Kiborul a babakocsi szívet melengető története, valamint a Nem szeretlek! c. fejezet volt. Előbbi a testvéri szeretet, a váratlan baleset és az abból fakadó félelem ábrázolása miatt, míg utóbbi a fürdőzős-durcizós cukiságfaktora miatt, amikor Mackómama hagyja Kicsimackót megbirkózni önnön belső harcával... Hatalmas mosolyt csalt továbbá az arcomra a kistesó meglocsolása vízzel-jelenet is, ami a mesegyűjtemény egyik legszívetmelengetőbb pillanata volt. 

"Kicsimackó befogta a fülét, és bebújt a paplan alá, hogy 
ne hallja az éktelen lármát, de hogy lássa, mi történik odakint, 
egy kis rést hagyott a takarón kikukucskálni."

A Kicsimackó és Málnamaci ismét egy rendkívül minőségi, magas színvonalú, bájos mesékkel teli kötet lett, melyben Vadadi Adri tovább szőtte szeretett mackócsaládunk sorsát. A Kicsimackó, valamint a balatoni nyaralás története után egy igazán meghitt, családias kötetet kaptunk, mely minden kétséget kizáróan kedvencem lett az eddig megjelent kötetek közül.


Mind a tanító, aranyos mesék, mind az ötletes történetek, a remekül tálalt nagytesó-kistesó élethelyzetek és konfliktusok emelik a kötet fényét, s bár sokan elmondták már ezelőtt ugyanezeket, s nem egy kötetben találkozhatunk hasonló példákkal és megoldásokkal, mégis, jóleső érzés volt belemélyedni a mesékbe, amik elvarázsolnak. 
Köszönhető ez természetesen a kedves főhősöknek, akikkel nem most találkozunk először, s akiket már jól a szívünkbe zártunk.
A mesék azonban nem lennének teljesek Egri Mónika illusztrációi nélkül, amik most is sokat adnak a történetekhez a maguk bájával és a rajtuk megjelenő mély érzelmekkel. Gyönyörű, meghitt képi világ, amibe itt-ott a humor is belekúszik, elég ha csak Róka néni naaaaaaagyon sunyi ábrázatára gondolok, amin nem tudtam nem hangosan nevetni. ^^

Kicsimackó-rajongók számára a kötet természetesen kifejezetten ajánlott, ám ha a nagyobb gyerkőcöt szeretnéd a kicsi érkezésére felkészíteni, akkor ez a mesegyűjtemény neked is tökéletes választás! Ne habozzatok, kukkantsatok be a mackócsalád otthonába és ismerjétek meg a tündérien bájos új családtagot, Málnamacit!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 málna









Idézetek

"- Mit álmodtál, Kicsimackó? - kérdezték a bocsuktól.
- Málnát - felelte duzzogva Kicsimackó. - Finom, édes málnát.
És ahogy ezt kimondta, a sírás abbamaradt.
- Biztos a kismaci is szereti a málnát - nevetett fel Kicsimackó. - Hívjuk úgy, hogy Málnamaci!"

"Fürdés utána Mackómama fürdőlepedőbe bugyolálta Málnamacit. Mackómama a buksiját, a pociját dörgölte, Kicsimackó a tappancsait törölgette jó szárazra.
- Keze, lába van neki... nyaka, füle van neki... kis pocakja van neki, erre fut a kis nyuszi! - mondókáztak, és Málnamaci már nevetett is."

"- Hogy te milyen nagy mackó vagy! - ámult el Mackómama.
Kicsimackó megtorpant.
- Mama! - brummogta. - Én a kicsi mackód vagyok, nem a nagy!
- Ha te vagy a kicsi - kérdezte Mackómama -, akkor Málnamaci micsoda?
- Én a kicsi, ő meg a pici - felelte Kicsimackó nagy komolyan, és vetett még egy bukfencet."

"- A tegnapi elsőben gyorsan megnőttek - mondta Mackómama, és szedett egy marék rókagombát a leveshez.
Kicsimackó odabillegett Málnamacihoz, aki a babakocsiban várakozott. Megrázta a fölötte terebélyesedő galagonyabokrot. Csupa víz lett minden! Málnamaci sapkája, takarója, de még az arcocskája is. A kismaci legörbítette a száját.
- Ne sírj, Málnamaci! - súgta neki Kicsimackó. - Ha gyorsan megnősz az esőtől, jöhetsz értem az óvodába egyedül!"

"Kicsimackó befogta a fülét, és bebújt a paplan alá, hogy ne hallja az éktelen lármát, de hogy lássa, mi történik odakint, egy kis rést hagyott a takarón kikukucskálni."

Egy boszorka van, három fia van.
Iskolába jár az egy, másik bocskort varrni megy.
A harmadik ül a padon, a dudáját fújja nagyon.
De szép hangja van. Danadanadan.

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images