Swift

3-5-8 ​perces állatos mesék - Értékelés



A Pagony kiadó legújabb antológiája ezúttal az állatokat helyezi a középpontba. A 3-5-8 ​perces állatos mesék a nyári Pagonyfeszt egyik újdonsága, mely az állatmesék szerelmesei mellett az izgalmas, humoros és ötletes esti meséket keresők számára lesz tökéletes választás!
19 író rövidebb-hosszabb meséje kapott helyet a kötetben, s ahogy a figyelemfelkeltő bubi is hirdeti a címlapon, itt bizony a mai kortárs magyar írók legjobbjaitól olvashatunk ismét szívet melengető történeteket, melyek közt igazi gyöngyszemek rejtőznek, amikből újabb és újabb kedvenceket avathatunk!

Az antológia 7 db három perces, 6 db öt perces és 6 db nyolc perces mesét rejt magában, melyek között mindenki megtalálhatja a maga kedvencét! Haladhattok az olvasással sorban, de a szíveteknek legkedvesebb írókat előre véve is, a szórakozás garantált!

"- Ne aggódj! - nyugtatta Csilit Varangy úr. - Itt 
váljak királyfivá, ha nem lesz mindjárt tele az óceánunk 
teljesen ehetetlen finomságokkal!"

Kukkantsunk be a lapok közé, s nézzük meg elsőként a tartalomjegyzéket.

3 perces mesék
  • Igaz történet Piciállatról (Marék Veronika)
  • Az igazi párduc (Szabó Borbála)
  • Az öreg üreg (Harcos Bálint)
  • Zsákbamacska (Wéber Anikó)
  • Galamb és pingvin a nagyvárosban (Rádai Andrea)
  • Sült bolondok (Kiss Judit Ágnes)
  • Doles, a szörnyen szőrös kutya bajban van (Bendl Vera)
5 perces mesék
  • Manyi néni és Macska Marci (Vadadi Adrienn)
  • Huhogó (Kertész Erzsi)
  • Focimeccs a szavannán (Majoros Nóra)
  • Nem egy szokványos kenguru (Dániel András)
  • Koloska és a poloska (Molnár T. Eszter)
  • A kis gnú és a bátorság (Igaz Dóra)
8 perces mesék
  • A kedvencek versenye, avagy mese a szárnyas malacmacskáról, amilyen állat nincs is (Mrena Julianna)
  • A Sárgaszemű Karthauzi (Kolozsi László)
  • A macska kecskegida (Berg Judit)
  • Pók-KER (Tasi Katalin)
  • Csili Vili barátai (Vibók Ildi)
  • Lakáscserebere a tengerparton (Mészöly Ágnes)

Mint ahogy már fentebb is említettem, a kötetben mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. 19 mesét részletesen bemutatni azonban nem fogok, hisz a bejegyzésnek még olvasható hosszúságúnak kellene maradnia, amiből én az esetek 90%-ban kilógok. ^^

Az antológiákban elkerülhetetlen, hogy a bennük szereplő szövegek vegyes minőségűek legyenek. Vannak jobb és rosszabb írások, de mindenki számára más a leggyengébb láncszem és más a legragyogóbb drágakő. Én magam mindig is pici fenntartással álltam ezekhez a kötetekhez, hisz kizárt, hogy minden szöveg mindenki tetszését elnyerje, s utána kellett néznem, de maximális pontszámot tőlem antológia még nem kapott.
Jelen kötet esetén azonban megdőlni látszik ez a hitem, legalábbis annyi biztos, hogy megtaláltam "a kivétel erősíti a szabályt"... A 3-5-8 perces állatos mesék szövegei ugyanis bár valóban elég vegyesek, egyiknél sem éreztem azt, hogy "ez nekem ne tetszett volna"... Ilyen nálam még nem volt egy antológia esetében sem, s nem tudom, hogy a remek téma, maga az alapötlet, hogy állatokról szólnak a mesék áll ennek a háttérben, vagy pedig az, hogy valóban a legjobb írók meséit olvashattam, akik ritkán okoznak csalódást számomra. Nem kutatom azonban ennek az okát, legyen elég annyi, hogy ez az antológia bizony teljesen megnyert magának, s csak ajánlani tudom a forgatását!

A 19 író igazán kitett magáért! Rendkívül kreatív ötletek és szerethető szereplők versenyeznek azért, hogy az első számú kedvenceinkké váljanak, s nem is olyan könnyű kiválasztani közülük a legjobbakat. Most én mégis megteszem, s bemutatom nektek közelebbről is a személyes kedvenceimet...


A négy kedvenc mesém Kertész Erzsi, Majoros Nóra, Mrena Julianna és Berg Judit tollából került ki, de szorosan a nyomukban volt Harcos Bálint, Kolozsi László, Vibók Ildi, Dániel András, Mészöly Ági és Wéber Anikó története is. És így, a 19 meséből tízet már ki is emeltem... Hoppá! ^^

Majoros Nóra szavannás-focis meséjén, főleg a legvégén, hatalmasakat kacagtam. Mrena Julianna két eddig megjelent verses meséje magával ragadott, nem volt ez másképp ezzel a történetével sem. Ő az egyik, aki a legújabb tagja lett kedvenc íróim listájának. Berg Judit története szintén rendkívül humoros, az öntelt kecskegida jellemfejlődése pedig rendkívül látványos és szívet melengető. 
Harcos Bálint szintén nem tud csalódást okozni, a fantáziája határtalan. Kertész Erzsi bagolyszereplője pillanatok alatt belopta magát a szívembe ötletes és humoros karakterével. Ebben a mesében is rengeteg a humormorzsa, s a tanulnivaló. Mely utóbbi egyébiránt szinte az összes mesénél jelen van, hisz olyan mondanivalóval rendelkeznek, amiket nem csupán a gyerekeknek, de a felnőtteknek is meg kellene fogadni, s komolyabban elgondolkodni egy-egy témáról...
Kolozsi László szintén új kedvencem, az ifjúsági regényei után a macskás meséje is elvarázsolt. Dániel Andrásról és könyveiről nem sokat olvashattatok még a blogomon, most azonban szeretném kiemelni az ő meséjét is, ami nem csupán fölöttébb szórakoztató, de alkotásra is késztet... ;) 
Vibók Ildi története a békával és az ifjú aranyhalával lett le a lábamról, míg Mészöly Áginál ismét a kreativitást és a humort díjaztam a remeterákok történetében. Wéber Anikó meséje szintén remek mondanivalója miatt került nálam kiemelésre, de az az igazság, hogy a fentebb felsorolt írók mellett valóban kiemelhető lenne mindegyik meséből valami rendkívüli.

Kertész Erzsi Huhogója egy vészjósló bagolyról szól, aki mindig a falra festi az ördögöt, de egy kaland, s némi leleményes turpisság hatására elgondolkodik a folytonos "huhogásáról"... Az öreg üreg meséjében egy megszemélyesített, "élő" üreg lesz a középpontban, aki megvédi újdonsült egér lakóját a gonosz macskától, aki hetedhét határon túl menekül. A szavanna állatait egymás ellen eresztő, nagyotmondó kutyus (Focimeccs a szavannán) története a dicsekvésről és az abból fakadó következményekről szól, ötletes és humoros formában tálalva, aminek a végén, a csattanónál szem nem marad szárazon olvasás közben. Biztos vagyok benne, hogy Nóra ötletes megoldása ráébreszti majd a célközönséget, miként is nem szabadna viselkedni, avagy milyen következményei lehetnek bizonyos szavainknak és tetteinknek... Az öreg bakkecske szemet felnyitó, rövid, ámde célzatos tanításának hála az öntelt kecskegidából igazi hős és vezető válik. Hosszú utat jár be, megbotlik az elején, de a jó úton halad, s nemes tulajdonságokat helyez előtérbe korábbi nagyképűsége helyett. A remeterákok lakáscsereberéjét, annak humoros tálalása és a közben elhangzó "poénok" teszik ellenállhatatlanul bájossá. 

Ezernyi remek ötlet és megvalósítás, 19 kedves és bájos mese. Nem folytatnám tovább azonban a sort, mert a végtelenségig írhatnék még kiemelendő részleteket a kötetből. Mint például a Pók-KER ötletessége, ami szintén felettébb kreatív, bár arról inkább nem beszélek, hogy igyekeztem "csukott szemmel" olvasni a pókillusztrációk miatt. ^^ Inkább azt javasolnám, vedd te kis kezedbe, kedves olvasó a 3-5-8 perces állatos mesék antológiát, s találd meg a te szívednek legkedvesebb mesét/meséket! 

Mielőtt azonban zárnám a soraimat, hadd tegyek még egy rövid említést a kötet illusztrációiról, amiket Grela Alexandra készített. Noha csillagot nem vontam le az illusztrációk miatt, hisz a mesékre koncentráltam, meg kell jegyeznem, hogy a képi világ nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet. Sajnos ez a stílus igen távol áll tőlem, néhol számomra egész ijesztő ábrázolások voltak papírra vetve, ám nem értem a képek között fennálló ebbéli minőségeltérést, ugyanis példának okáért a béka-aranyhal illusztrációba teljes mértékben beleszerettem (a kötet egyik legszebb képe!!!), ahogy a focizó állatok, a szemétszedő maci a lampionnal, vagy az állati szépségverseny darabokat is imádtam! Az emberek ábrázolása számomra picit ijesztő volt, ahogy néhány állat szeme is, de végszóként le kell írnom, hogy ez is merőben egyéni ízlés kérdése, lehetséges, sőt, holtbiztos, hogy valakik pont az efféle képi világért rajonganak!

Pagony-antológiák és állatmesék szerelmesei figyelem! Itt a legújabb nektek való kötet, irány bezsebelni! ;)


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5

Idézetek

"- Nem - vallotta be Tüsök. - Most megeszel?
- Dehogy! - legyintett a fehér párduc. - Tudod, régebben engem is csúfoltak a színem miatt. De rájöttem, hogy nem furcsa vagyok, hanem különleges.
- Azóta nem csúfolnak? - kérdezte óvatosan Tüsök.
- Azóta nem érdekel - felelte a párduc. - Előbb-utóbb büszkék lesznek rám. Tudok valamit, amit senki más nem."

"- Azt a macska mindenit - motyogta Manyi néni. - Hát nem felébredtem? - ásított, és elzárta a tűzhelyet."

"Jaj, tényleg ideje volna, hogy valakinek végre az eszébe jussak! Akár épp neked, ha nincs más dolgod. Tudom, nem hallasz, de azért hátha mégis... Egy kicsit mindig reménykedem. Hahó! Figyu, ha véletlenül mégis hallanád, amit mondok, találj már ki, légyszi! Én leszek a te elképzelt állatod, csakis a tiéd! Na? Mit szólsz? De tök komolyan! Tudod, már annyira, de annyira lennék, és olyan kíváncsi vagyok, hogy micsoda..."

"Mert lehet, hogy egy kis gnú védtelen egyedül, de az egész gnúcsordánál nincs bátrabban szavannán!"

"Amikor már elég közel értek, az öreg megállt.
- Innentől magadtól is visszatalálsz. És ne feledd! Az orrodat ne emeld büszkén a magasba, mert tovább jutsz, ha a lábad elé nézel!"

"- ...És, és... és még szerelmes sem voltam. De már érzem, legfőképpen a szárnyam tövében, hogy nemsoká az leszek, mert egészen furán bizsereg, és én nagyon, nagyon szerelmes akarok lenni..."

"- Ne aggódj! - nyugtatta Csilit Varangy úr. - Itt várjak királyfivá, ha nem lesz mindjárt tele az óceánunk teljesen ehetetlen finomságokkal!"

"Gyorsnak kell lennie, hiszen a remeterákoknak csupán a fejét és az ollóit fedi kemény páncél, a testük hátsó része lágy és sérülékeny. Fedetlenül hagyni nemcsak azért felelőtlenség, mert a folyton figyelő ragadozók azonnal lecsapnak a ritka csemegére, hanem azért is, mert a trópusi napsütésben néhány perc alatt megfő a fedetlen remeterákhátsó."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images