Swift

Dirk Rossmann: Tintoretto ​és barátai - Értékelés



Dirk Rossmann Tintoretto ​és barátai c. kötete a Manó Könyvek gondozásában látott napvilágot. A mesekönyv egyik legnagyobb érdekessége - legalábbis számomra -, hogy írója a Rossmann drogérialánc alapítója, aki egyébiránt nem ismeretlen a könyvpiacon, hisz jelent már meg könyve, ami magyar nyelven is elérhető, azonban az üzletember eddig a krimi vizein hajózott, míg jelen esetben egy végtelenül tündéri, bájos víz alatti világ lakóiról mesél.
A kötet hazánkban Pásztohy Panka bűbájos illusztrációival jelent meg, akinek szintén oroszlánrésze van abban, hogy ez a könyv olyan elbűvölő és tartalmas lett.

"- ...Mindenkinek szüksége van egy napra, 
ami csak az övé..."

Főhősünk, Tintoretto, a tintahal új lakóként érkezik történetünk színhelyére, az öbölbe, ahol békésen sétálgat a tengerfenéken - természetesen jól elrejtőzve a cápák elől. ^^
Főhősünk rögtön egy nem mindennapi alak útjába sodródik, s Tintoretto megismerkedik Zozóval, a beszédhibás medúzával, aki kengurunak véli az új jövevényt... A medúza dalára dugja ki fejét kő alatti otthonából Terka, a tarisznyarák is, aki egy pillanatig sem kételkedik abban, hogy egy kengurut ismert meg. Terka, a bohókás, hiszékeny rákocska lakótársává fogadja a mélytengeri kengurut, kinek kilétéről és valódi személyazonosságáról Duplakatt, a delfin rántja le a leplet. Pedig Mala, a színpompás mandarinhal is megpróbálta meggyőzni a rákot, hogy itt valami nem stimmel, de a végére minden a helyére kerül.
Így kezdődik Tintoretto és az ő mélytengeri kompániájának története, ami számtalan őrült, veszélyes, vagy éppen nem mindennapi kalandban részesíti az olvasót...

Tartalomjegyzék
  • Tintoretto és a mélytengeri kenguru
  • Kártyaparti
  • Nem lehet minden úgy, ahogy szeretnéd
  • Terka beszorul
  • A Gonosz Groma, a Cuppanós Cápa és a Nyolckarú Bluggy-bluggy
  • Tintoretto rendet csinál
  • Nanuk úr ünnepel
  • A nagy bújócskaolimpia
  • A zsilip
  • Az ünnepség

Tintoretto és újdonsült barátai kártyapartit játszanak a tengerfenéken, aminek szabályait az ár-apály változása határozza meg, s ennek eredményeképp igencsak nehéz eldönteni, ki csal éppen; részt vehetünk Duplakatt születésnapi zsúrján is, ami az anyukája szerint nem teljesen úgy alakul, mint várta; láthatjuk mi történik, mikor Terka egyik ollója egy műanyagpalackba szorul, minek következtében hőseink kitakarítják a tengert, s visszaszolgáltatják az embereknek az "elhagyott" szemeteket...
Bekukkanthatunk egy fakitermelésbe is, amit egy "rémmese" kísér, megismerkedhetünk Nanuk úrral, aki imád krillpartit szervezni, csakhogy az északi jégtáblák olvadnak, s úgy nehéz bármilyen lakomát is tartani, ha a popó alól eltűnik a jég..., de láthatunk egy igazi mentőakciót is a zsilipnél, míg végül együtt ünnepelhetjük Tintoretto egy éves évfordulóját is, hisz az öbölbe érkezése óta már egy év eltelt...

"És így is történt. Két héttel később hatalmas mennyiségű 
műanyag szemét sodródott a part felé. Tengeri állatok szorgalmas 
csapata gyűjtötte össze őket: egy vidám vidra, két gömbölyded 
gömbhal, húsz harcias kardszárnyú delfin, kétszáz óriási óriásteknős, 
kétezer éneklő medúza, ötvenöt púpos bálna társaságában. Rajtuk 
kívül részt vettek a rendrakásban: számolatlan mennyiségű vízibolha, 
makrélarajok, és égszínkékre kimosdatott kék bálnából kettő."

Szám szerint tíz, szívet melengető, kalandos, humorban gazdag, de mindenekelőtt rendkívül fontos mondanivalót hordozó mesét kapunk, ha a kezünkbe vesszük Tintoretto és barátai történetét!
Dirk Rossmann varázslatosan mesél, de ebben szerepet játszik a kötet magyar fordítója, Nádori Lídia is, aki remekbe szabott fordítást készített a mesegyűjteményhez.

A Tintoretto és barátai nem csupán egy élvezetes, mélytengeri élővilágot bemutató, kedves, szerethető szereplőket felvonultató olvasmány, hanem egy tanulságos, a környezetvédelem fontosságára felhívó segélykiáltás is, aminek gyermek és felnőtt szemét egyaránt felnyitó célja van.


Noha a természetvédelem, az emberek hanyagsága, a tengereket ellepő "szemétcunami", a jégsapkák felolvadása, s ezzel együtt a vízi világ ellehetetlenítése kulcsfontosságú a kötetben, mégsem szájbarágós, száraz módon kerül bemutatásra a téma, hanem a mesékbe beleszőve, megoldandó problémaként, olykor-olykor kalandként van jelen, melyben közösen összefog a tengermélyi világ és megtisztítják a tengert, vagy kreatív megoldást találnak egy-egy halaszthatatlan problémára.
Ezek az azonnali megoldások tudjuk, hogy időszakosak, s ahhoz, hogy minden rendben legyen, sokkal többet kell tennünk, gyereknek és felnőttnek, az egész emberiségnek egyaránt össze kell fognia, hogy a bolygónk továbbra is élhető legyen.

Fontos téma mesébe ágyazva, mely szinte észrevétlenül hívja fel ezekre a SOS-kérdésekre és problémákra a célközönség figyelmét, s biztos vagyok benne, hogy nem egy gondolat fogalmazódik majd meg bennük, s tesznek fel kérdéseket ezekkel kapcsolatban szüleiknek.

A Tintoretto és barátai rengeteg csodaszép gondolatot tartalmaz, mély mondanivalója és elgondolkodtató problémafelvetései miatt sokáig az olvasóval marad, de ha félreteszem a környezetvédelem témáját, akkor is egy végtelenül cuki mesecsokrot kapok. 

Karaktereink mind igazi egyéniségek, akik közül személyes kedvencem Terka, a kis tarisznyarák lett, a maga szeleburdiságával, hiszékenységével, virgoncságával és életörömével. Jó volna mindig úgy bulizni, ahogy ez a pici piros rák teszi, de kiemelném még az epizódszereplő pirájákat is, akik úgy vélem, szintén Pásztohy Pankának köszönhetik, hogy ennyire cukik lettek. Merthogy ne menjünk ám el szó nélkül a képi világ mellett sem, amiben a teljes oldalas illusztrációk mellett a kisebb, gömbölydedebb formájú képek is megjelennek, s tökéletesen megelevenítik az olvasottakat. 
Az illusztrátor remek "karaktert" adott a szereplőknek, mindegyiküket eltalálta, imádom Zozót, a medúzát és a krillmániás jegesmedve urat, ahogy a tengermélyi élővilágot is. A kulcsszó az élővilág, ami szinte megelevenedik a lapokon a bűbájos, élettel teli illusztrációknak hála.

A Tintoretto olvasható már az egészen piciknek is, életkori ajánlását tekintve 5+ korosztályt jelölt meg a kiadó a kötet hátoldalán, de véleményem szerint felnőttnek is tanulságos és élvezetes olvasmány, s rendkívül jó vitaindító, avagy beszélgetéskezdeményező is lehet szülő és gyermek, tanár és diák között.
Ha szeretitek a tengert és a tengermélyi élőlényeket és érdekel a környezetvédelem, ez a kötet nektek szól!


A könyvet köszönöm a Manó kiadónak!

Értékelés: 5/5 tarisznyarák

Idézetek

"Napsütéses vasárnap reggel volt, amikor Tintoretto, a tintahal megérkezett az öbölbe."

Melyik állatra gondolok?
Ma itt van, holnap ott.
Kagylóhéj a papucsa,
Kenguru lesz az, biza!

Boldog kikelésnapot!
Boldog kikelésnapot!
Légy boldog, Tintoretto,
boldog kikelésnapot!

"- ...Mindenkinek szüksége van egy napra, ami csak az övé..."

"De nem aggódott emiatt.
Végülis nem lehet minden úgy, ahogy szeretnénk."

"- Tökéletes, rémregénybe illő időjárás..."

Csináljunk rendet a tengerben!
Hozzatok ide minden műanyag vackot,
úgynevezett hulladékot. Ezeket a dolgokat
az emberek felejtették itt. Visszavisszük nekik!
Gyertek, csináljuk együtt! Két hét múlva szombaton 
délelőtt találkozunk a parton!

"És így is történt. Két héttel később hatalmas mennyiségű műanyag szemét sodródott a part felé. Tengeri állatok szorgalmas csapata gyűjtötte össze őket: egy vidám vidra, két gömbölyded gömbhal, húsz harcias kardszárnyú delfin, kétszáz óriási óriásteknős, kétezer éneklő medúza, ötvenöt púpos bálna társaságában. Rajtuk kívül részt vettek a rendrakásban: számolatlan mennyiségű vízibolha, makrélarajok, és égszínkékre kimosdatott kék bálnából kettő."

"- Annyira örülök! - lelkendezett, és örömében kecses kis tintafelhőt bocsátott a vízbe."

"- Nem is értem. Máskor ebben az évszakban olyan jó kis krillpartihoz való hideg szokott lenni! De most szabályosan érzem, ahogy olvad a fenekem alatt a jég."

"- Ünnepséget rendezni! Azt muszáj! Ez csak logikus nem? Ha végiggondolod, mi mindent éltünk át együtt ez alatt az egy év alatt, hát az hercegség volt, nem? Vagy grófság, vagy mit is szoktak mondani?
- Úgy érted, királyság? - kérdezte Tintoretto.
- Az hát, azt akartam mondani! Királyság! - lelkendezett Terka."

"Tintoretto mosolygott. Ismerte már Terkát, mint a tapadókorongos tenyerét: senki sem szeretett annyira ünnepelni, bulizni, partizni, mulatni, mint a kis tarisznyarák."

"És végre eljött a nagy nap.
Tintoretto hajnalban ébredt. Rosszat álmodott, és ijedtében csomót kötött a hetedik karjára."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images