Swift

Czernák Eszter: Ne ​szaladj el, csigaház! /Panka és a tenger/ - Értékelés



Czernák Eszter Ne ​szaladj el, csigaház! /Panka és a tenger/ c. kötete a Panka-könyvsorozat 3. része, mely önállóan is olvasható, az előzmények ismerete nélkül. Ezt a tényt fontosnak tartom kiemelni, ugyanis sajnos az előző két részhez még nekem sem volt szerencsém, ám ezt a hiányosságomat mielőbb pótolni fogom!
A Ne szaladj el, csigaház! főhőse egy nem mindennapi kislány, ahogy maga a kötet sem mindennapi. Miért mondom ezt? 
A kötetet Monszport Vivien gyönyörű illusztrációi díszítik, s bizony meglepődve tapasztaltam első kinyitást és lapozgatást követően, hogy a megszokottól eltérően egy merőben más család fogad a lapokon. Magyar gyerekkönyvben nagyon ritkán látni más nemzetiségű és bőrszínű szereplőt, de ha belegondolunk, már piciny hazánkban is egyre több külföldi él. Jelen esetben a fehér apuka kedves és bájos felesége egy néger hölgy, míg Panka ennek megfelelően kevert bőrszínű.

Nem szeretnék konfliktust és azt sem, ha keresztre lennék feszítve, amiért a "néger" szót használom, ám számomra ez a szó soha nem jelentett semmiféle negatívat, soha nem használtam sértő jelzőként, s mivel nem Amerikában élek, nem is gondolnám, hogy egy szót, amit közel harminc éve használok, le kellene cserélnem a mai külföldi helyzetek miatt. Számomra a "fekete" sokkal sértőbb és idegenebb hatást kelt, amit nem fogok használni, ezt az elején szerettem volna leszögezni! Köszönöm a megértést!

Visszatérve a kötetre, egy kevert család tehát a főszereplőnk, amire olyan, az illusztrációkon megjelenő apró jelzések is utalnak, amiket én magam rendkívül bájosnak és kreatívnak találtam. Ha nem félsz megmutatni a gyermekednek valami mást, akkor szívből ajánlom Czernák Eszter Panka-sorozatát, aminek biztosan örülni fognak a Magyarországon élő kevert családok tagjai is!

"- Egy üres üvegcsét szeretnél vinni nekik?
- Igen. Rakok bele homokot meg tengervizet és kagylókat 
is. A tetejét pedig befestem kék-sárgára, mint amilyenek a 
napernyők. Mivel nagymama és nagypapa nem tudott 
eljönni a tengerpartra, hazaviszem nekik a tengerpartot!"

Itt a nyár, Panka és családja nyaralni készül! Az úticél a tenger, ám a rettentő hosszú autóút előtt még mindent be kell pakolni a bőröndökbe. Bár a legalapvetőbb szükségletekhez tartozó tárgyak a "felnőttbőröndbe" kerülnek, a pakolás végére a "Panka-táska" is szépen kigömbölyödik anya segítségének hála.

A tenger nagyooooon messze van. Ezt anya is nagyon jól tudja, ezért, hogy lekösse gyermekét a hosszú kocsiút alatt, mindenféle játékot és trükköt bevet, hogy minél kevesebbszer hangozzon el a jól ismert és rövid idő alatt bosszantóvá váló "Ott vagyunk már?" kérdés. ^^

Panka és szülei egy kempingben foglaltak szállást, amit a berendezkedést, majd a gondos felkészülést (pl. naptej használata) követően maguk mögött hagynak, hogy végre megnézhessék a várva várt tengert, amit valaki bizony elsózott... ^^

A tenger és a gyönyörű város számos meglepetést és játékot tartogat Panka számára, aki homokvárat épít apával, különös, otthon nem honos állatkák zenéjét hallgatja, új ízeket és ételeket kóstol meg, búvárkodik, kagylókat gyűjt, s még a tengeri kakit... izé, akarom mondani tengeri uborkát is megismeri. ^^
Mikor elromlik az idő, s Panka is szomorú lesz, szerencsére ott van anya, aki gondoskodik a játékról, míg a játszótéren a kislány megtanul mutogatással kommunikálni, hogy a sok, különböző nyelven beszélő kisgyerek megértse, mit szeretne mondani. Természetesen a nyaralásból a hajókázás sem maradhat ki, ahogy a tenger zúgását rejtő kagyló is bekerül a szuvenírek mellé az üres fiolák mellé, amiket Panka homokkal és kagylókkal tölt meg otthon maradt nagyszüleinek, hogy hazavigye nekik a tengert. :3 A kötelező képeslapküldésen túl már csak a hazatérés van hátra, s mit tehet az ember otthon, ha visszavágyik a tengerhez? Emlékszik rá és bureket készít anyával...

"- Búvárszemüveget? A búvárkodás nagyon jó móka - próbálkozik 
tovább Panka.
- Tényleg az. De szerintem nagypapa búvárszemüveg nélkül
 is látja a lábujjait a kádban - kacsint rá apa."

A Ne szaladj el, csigaház! címét egy gyönyörű kagylóban lakó rák adja, aki megszeppenten kukucskál ki lakóhelyéről az illetéktelen behatolókra. Czernák Eszter legújabb kötete 18 mesét tartalmaz, s bemutatja egy nyaralás minden helyszínét és élményét, amit minden bizonnyal, legalább egyszer az életben már minden olvasó átélt személyesen is.


Az írónő kreativitásához kétség sem férhet, de ötletességét ebben a kötetben is megcsillogtatja, ahogy Panka édesanyja is, aki rendkívül szimpatikus karakter volt számomra. Az autóútra való felkészültsége és találékonysága, a borús idő alatti szórakoztatás, az itt-ott felbukkanó játékos csintalanságok, a közös sütés és a bingókészítés mind-mind elősegítik, hogy pillanatok alatt a szívünkbe zárjuk a hölgyet, aki remekül neveli kislányát.
Panka szintén szerethető főhősnő, sok humoros és ártatlan "beszólással", amik rendre mosolyt csalnak az olvasó arcára.
A rövid, különálló, mégis egy kerek egészet kiadó mesék esti meseként is tökéletesen megállják a helyüket, de önálló olvasmányélményként is működhet még a kezdő olvasók számára.

"- Nézd, Panka, megtaláltam a legnagyobb...
- ...tengeri kakit? - kérdezi Panka alaposan szemügyre 
véve a sötét hurkát a tengerfenéken.
- Tengeri uborkát akartam mondani - nevet apa. - Bár 
tényleg hasonlít egy tengeri  kakira."

Humor, gyönyörű táj, elsózott tenger, rendkívül kreatív, játékos anyuka, érdeklődő apró főhősnő, kaland, új ízek és hangok - ez mind a Ne szaladj el, csigaház!. Ha ismered és szeretted a Panka-sorozat előző köteteit akkor azért, ha pedig csak most ismerkedsz vele, akkor azért ajánlom neked is ezt a kötetet! Szívet melengető mesék, szerethető főhősök, pozitív és ártatlan tettek, amik kiszakítanak a valóságból, s hagynak elmerülni egy idilli világban, ami velünk is megtörténhet, hisz egy nyaralás alatt szinte minden ugyanúgy történik, ahogy a lapokon olvashatjuk... Lehet jókedvünk, de szomorúak is lehetünk, ha esik az eső és nem tudunk kimenni a szabadba, a nap végére esti mese nélkül dőlünk az ágyba, furcsán szemrevételezzük az étlapot, mit együnk, ami nem ártana, ha ízlene is, s rácsodálkozunk a minket körülvevő gyönyörű világra! Mindezt Monszport Vivien gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, akinek sikerült úgy megalkotnia a nyaralás képeit, hogy mi is érezzük a tenger sós illatát, a szelet az arcunkon, vagy épp a tenger zúgását a gyönyörű kagylóban!
Nosza, hátizsákokat, bőröndöket fel, irány a nyár, a nyaralás, s ha lehet, ezt a könyvet se hagyjátok otthon! ;)

Figyeld!
  • The Old Man and the Sea könyv
  • a naptejet apa hátán (morgós medve, BRUMM ^^)
  • az alvómaszkos elefánt plüssit
  • a cuki kisrákot
Ne figyeld!
  • a csúnya pókot, ha pókfóbiás vagy ^^ (brrrrrrrrrrr)


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 tengeri uborka

Idézetek

"- Jól van, értem. De most már induljunk végre! - sürgeti őket Panka. - Nehogy bezárjon a tenger!"

"Csak az a fránya hullámzás ne lenne! Folyton lefröcsköli az arcát vízzel. Egyszer még a szájába is jut belőle.
- Fúj, ezt valaki elsózta! - fintorog Panka, ahogy megérzi a tengeri ízét a nyelvén.
- Igen, a tenger nagyon sós. Vigyázz, hogy ne menjen a szemedbe és a szádba! Inkább az orrodon vedd a levegőt! - nevet apa vidáman.
A következő pillanatban apát is telibe kap ki egy hullám. Nem győz prüszkölni a sok sós víztől. Csak úgy köpködi kifelé.
- Vigyázz, apa! - figyelmezteti Panka. - Inkább az orrodon nevess!"

"Milyen más itt, mint otthon. Mások az ételek, mások az illatok, mások a növények. Még a hangok is mások."

"- Nézd, Panka, megtaláltam a legnagyobb...
- ...tengeri kakit? - kérdezi Panka alaposan szemügyre véve a sötét hurkát a tengerfenéken.
- Tengeri uborkát akartam mondani - nevet apa. - Bár tényleg hasonlít egy tengeri  kakira."

"- Búvárszemüveget? A búvárkodás nagyon jó móka - próbálkozik tovább Panka.
- Tényleg az. De szerintem nagypapa búvárszemüveg nélkül is látja a lábujjait a kádban - kacsint rá apa."

"- Egy üres üvegcsét szeretnél vinni nekik?
- Igen. Rakok bele homokot meg tengervizet és kagylókat is. A tetejét pedig befestem kék-sárgára, mint amilyenek a napernyők. Mivel nagymama és nagypapa nem tudott eljönni a tengerpartra, hazaviszem nekik a tengerpartot!"

"- ...Legközelebb tarthatnánk a tengerparti hétvégét nagymamánál és nagypapánál. Megtanítom nekik a táncot, amit a kempingben tanultam. Majd megkérem nagymamát, hogy tálalja vasárnap kagylóban a ketchupot a rántott husihoz. És talán nagypapa tud kölcsönadni egy imádkozó sáskát is!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images