Swift

Berg Judit: Rumini ​kincsei - Értékelés



Berg Judit tavaly év végén örvendeztette meg a rajongókat az ifjú Rumini gyermekkori kalandjaival, mely a Pagony kiadó Most én olvasok! kiadói sorozatában látott napvilágot. Idén szerencsére a mohó olvasóknak nem kellett sokáig várniuk a következő kötet megjelenésére, s így a Rumini és a látóüveg után végre a kezünkben tarthatjuk a Rumini ​kincsei címet viselő folytatást.
A Rumini kincsei 1. szintű olvasmány, mely egy lényegesen összetettebb és hosszabb történetet rejt magában, amit a felnőtt olvasók sem fognak túlságosan nyúlfarknyinak érezni. A gyerekkori Rumini-kalandok második felvonása egy szívhez szóló, tragédiákkal és kalandokkal teli mese, ami teljesen rabul ejtett, s messze lepipálta a látóüveg történetét, ami valóban egy nyúlfarknyi felvezetésként szolgált. 

"Amikor apát hiába vártuk, sokat sírtam. Papó is 
nagyon szomorú volt. De nem volt mit tenni. Kettesben 
maradtunk Papóval. Ketten lettünk a család."

A történet "ott veszi kezdetét, ahol az első félbemaradt", azaz Rumini tovább meséli nekünk titokzatos múltját. A Rumini és a látóüveg idősíkjához képest a múltba röpülünk vissza, ahol főhősünk bemutatja nekünk elveszített családját...

Rumini egy képet őriz édesanyjáról, akire sajnos már nem emlékszik, míg édesapjáról csupán egy általa készített rajz maradt hátra, amit az egérfiú nagy becsben tart. Főhősünket - édesapja elvesztése után - nagypapája, Papó neveli, akinek nincs elég pénze ahhoz, hogy drága iskolába járassa unokáját. Ettől függetlenül Papó mindent megad Rumininek, írni és olvasni, számolni tanítja, jóságra és kedvességre neveli, megtanítja segíteni másokon és izgalmas kalandokra hívja. 
Rumini és Papó a Vörös Kalóz kincsének nyomába ered, meglátogatják a könyvtárat és szegényen, ámde annál boldogabban élik életüket. Ám sajnos ennek egy napon vége szakad, mikor Papó "magára hagyja" szeretett unokáját, aki immár a Szélkirálynőn dolgozik, mint hajósinas és új családra lel a matrózok személyében...

"Pont ennyit lépj ki a várból. A napváró kapujából. 
Öreg odú sötét mélye a mi titkunk menedéke."

A Rumini kincsei egy igazi, hamisítatlan Rumini-történet! Az elejétől a végéig izgalmas olvasmány, ami a Rumini-rajongóknak bizton nem fog csalódást okozni, míg a regényfolyammal most ismerkedők számára tökéletes felvezetőként szolgál.


Az én Rumini-éhségem már-már nem ismer határokat, s epekedve várom az újabb és újabb kalandot, ami Berg Judit tollából megszületik. A Rumini kincsei a látóüveg történetéhez képest sokkal mélyebb tartalmú, s számtalan titokról lerántja a leplet. 
Ez a történet megmelengeti a szívet, visszacsempészi az életünkbe a Rumini kalandjainak olvasása közben átélt jóleső, meleg érzéseket, meghat, könnycseppekre fakaszt, megmosolyogtat, s a szívünk legmélyére kúszik.
Papó egy újabb szerethető karaktere a világnak, aki a lehető legjobb mintákat mutatva neveli jóra az árván maradt unokáját. Sajnos azonban az élet véges, így tudjuk, mi történik majd az öreg nagyapóval, aki, bármilyen fájdalmas is, kénytelen egyedül hagyni a nagyvilágban legféltettebb kincsét.
Papó karakterén túl azonban Berg Judit ismét több esetben brillírozik, elég ha csupán a Papó által gondosan kitervelt kalandra és annak minden aprócska részletére, vagy a beszélő nevekre gondolok. Rumini édesanyja, Rumila és édesapja, Trimini különösen elnyerte a tetszésem, ahogy az is, milyen gyönyörű két név született meg főhősünk nevéből, azaz, hogy milyen szép nevet is kapott főhősünk, szülei nevének összeforrásából...

A történeten túl engem újra elvarázsolt a Rátkai Kornél által megálmodott képi világ, s még inkább a szívemhez nőttek az új karakterábrázolások is, amik már az első kötetben is megnyertek maguknak. Minél többet nézem azonban ezeket a gondosan elkészített illusztrációkat, annál inkább elvarázsolnak, s imádok elveszni bennük. 
A kötet hatalmas meglepetést is tartogatott a számomra, mégpedig Balikó megjelenését, akinek a személyiségét és karakterét is sikerült remekül eltalálnia Rátkai Kornélnak, amit ez úton is hálás szívvel köszönök neki!!! Balikó az én szívem csücske, s örömmel látom, hogy tökéletes, szerethető ábrázolást kap a karaktere! 

Kíváncsian várom a következő kötetet, remélem, nem kell sokáig rá várni! ;)

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 Papó
Kedvenc kötet

Idézetek

"Apa nem jött haza többé. Sosem tudtuk meg, mi történt vele. Állítólag a Tintahal viharba került. Talán zátonyra futott. Talán elsüllyedt.""

"Apára jól emlékszem. A füzetembe is lerajzoltam. Nem a legjobb rajz, de azért hasonlít. Néha előveszem és megnézem. Nagyon hiányzik!"

"Amikor apát hiába vártuk, sokat sírtam. Papó is nagyon szomorú volt. De nem volt mit tenni. Kettesben maradtunk Papóval. Ketten lettünk a család."

"Azt nem mondta, hogy árva is vagyok. Tudtuk mindketten."

""Pont ennyit lépj ki a várból. A napváró kapujából. Öreg odú sötét mélye a mi titkunk menedéke.""

"Tudta, hogy meg fog halni. Én is tudtam.
- Ne sírj, Rumini! - mondta. - Az élet megy tovább. Maradj mindig ilyen rendes fiú!"

"Azóta nem vagyok egyedül. A vitorláson lakom. Most már ez az otthonom. A matrózok a családom. Lett egy barátom is! A neve Balikó."

"Büszke lesz rám Papó!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images