Swift

Berg Judit: Sári ​és a mókusok (Sári 3.) - Értékelés



A Sári ​és a mókusok c. kötet néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a Pagony kiadó gondozásában. A Berg Judit által jegyzett, rendkívüli népszerűségnek örvendő Maszat-kötetekben szereplő Sári egy új könyvsorozat létrejöttét ihlette meg, melynek immáron harmadik kötetét tarthatjuk kezünkben.
Mint ahogy már megszokhattuk, a kötet két rövid mesét tartalmaz, melyek elsősorban a 2-4 éves korosztály számára készültek, de még felnőtt fejjel is remekül szórakozhatunk az aranyos és tanulságos történeteken.

A harmadik kötet Az árnyékmókusok, illetve a Sári mesél c. meséket tartalmazza, melyek főszereplői jelen esetben a fák egyik legszebb gyöngyszemei - a mókusok...

"- Bárcsak mi is mókusok lennénk! -
 sóhajtott Maszat."

A kötet első meséje, Az árnyékmókusok egy rövid, ámde annál szórakoztatóbb kirándulás története, melyben Sári és Maszat - barátaik társaságában - egy nyúlfarknyi látogatást tesz az erdőben, ahol egy bájos mókus követi nyomon az útjukat. A mókus eltűnése egy pillanatra lehangolja a társaságot, ahogy a hazaút sem telik olyan kellemesen, mint az erdei séta, ám Sári izgalmas ötlete pillanatok alatt kiragadja a társaságot a bánat feneketlen kútjából és megszépíti a nap végét... 


A Sári mesél c. történet a testvéri szeretetről és eltéphetetlen kötelékről, valamint a barátság és bátorság erejéről szól. A mese elején Puszi róka és Pötyi baba - Sári játékai - rettenetesen összevesznek és soha többé nem is akarnak már szóba állni egymással... Sári - hogy megbékítse a két barátot - egy mókuscsaládról szóló mesébe kezd, ahol az ikertestvérek egymás elleni, örökös harca majdnem végzetes tragédiába torkollik, mely örökre megváltoztatná a mókuscsalád életét. A mese részét képezi egy felettébb "gonosz", ámde  - felnőtt szemmel -  hihetetlenül aranyos menyét is, aki a saját kárán tanulja meg, hogy sohase kezdjen ki egy igazán összetartó mókuscsaláddal... ^^

"- Kismókus lesz ma a vacsora!"

Berg Judit ismét egy rendkívül bájos kötetet írt apró rajongóinak. A Sári és a mókusok bármikor fellapozható, sem évszakhoz, sem tárgyhoz (pl. járműhöz - Maszat a repülőn), sem eseményhez (pl. fogorvos) nem köthető, s éppen ezért tökéletes bárhol s bármikor az olvasása.


Bár a Maszat-kötetek után Sári sorozata a kislányt helyezi a középpontba, teszi meg főhősnek és az ötletek megálmodójának, mint ahogy Maszat történetei, úgy Sári kalandjai is olvashatók lányoknak és fiúknak egyaránt. 
A mesék szórakoztatóak, hangulatosak és tanulságosak, elrepítik a mese birodalmába az apró olvasót és felolvasó szülőt egyaránt. Kiragadnak a dolgos hétköznapokból és egy rövid, bájos kirándulást tesznek velünk, éppúgy, mint ahogy Sáriék vándorolnak az erdőben. A kötetet Agócs Írisz bájos illusztrációi teszik teljessé, amik már-már elengedhetetlen tartozékai Maszat és Sári történeteinek.

A kötetet Maszat és Sári rajongóinak, illetve a mókusokért rajongó aprónépnek egyaránt ajánlom!

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak! 

Értékelés: 5/5 kismókus














Idézetek

"- Legyünk mi is mókusok! Árnyékmókusok!"

""Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy fa. Az odvában egy mókuscsalád lakott.""

"- Nem engedem, hogy bántsd a testvéremet!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images