Swift

Kalas Györgyi: Méz, ​dió, csicseri - Értékelés


Mitől lesz igazán nyúlós egy mac and cheese? Mi a tökéletes pesztó titka? Hány formát tud ölteni egy ünnepi gesztenyemassza? Hogy lehet ősszel és télen színes fogásokat készíteni szezonális alapanyagokból?

Kulináris ismeretterjesztő sorozata legújabb részeként Kalas Györgyi izgalmas, a főzési folyamatokat az alapoktól segítő szakácskönyvvel jelentkezik! A benne található receptek sora régi kedvencekből és új finomságokból épül fel a legfiatalabb szakácsokra szabott, részletes leírással - és a szerzőtől megszokott gasztrotörténeti érdekességekkel. Horváth Ildi rajzai a recepteket nemcsak díszítik, de hasznos ábrákkal is kiegészítik, így ezzel a könyvvel a főzés az első pillanattól kezdve színes-illatos kaland lesz!

Már megjelent:
Kalas Györgyi gasztronómiai könyvei kuriózumnak számítanak a hazai gyerekkönyvpiacon. A Méz, dió, csicseri az előző részekkel ellentétben még inkább az újdonság varázsával hat, ugyanis az ismeretterjesztés mellett a célközönség első receptkönyve is lesz egyben. Az információkban és ételleírásokban gazdag kötet remek választás lehet a kis szakácsoknak és cukrászoknak, akik szülői felügyelet mellett elkészíthetik életük első ételeit/desszertjeit.

A könyv egyszerűbb és összetettebb recepteket is tartalmaz, így én magam inkább a jártasabb apró konyhaművészeknek ajánlanám.

"A bazsalikom friss illatát és aromáját sokkal jobban
megőrzi a kőmpzsár, de ma már mindenki géppel készíti."

Az írónő korábbi köteteihez viszonyítva a legújabb rész kevésbé ismeretterjesztő. Ahogy az alcím is hirdeti, jelenleg egy "főzőskönyvvel" van dolgunk, amiben őszi és télies ételeket készíthetünk el. 

A kiadványban helyet kaptak egészen egyszerű fogások is, ám a nagyrésze azért különlegesebb, a világ különböző pontjairól származó alapanyagokkal készíthető el, ami picit ínyenccé varázsolja a receptkönyvet. 

Az írónő köszöntője, valamint az elkészítéshez szükséges eszközök listájának felsorolása és bemutatása után az apró szakácsok és cukrászok - természetesen szülői felügyelet mellett - el is kezdhetnek ismerkedni az elkészítésre váró fogásokkal. 

A receptek reggelire, levesekre, főételekre, valamint desszertekre szépen felosztva követik egymást, s ahogy az írónőtől már megszokhattuk, először megismerkedünk a felhasznált alapanyagokkal. Az ételkészítési útmutatókat megelőzik az ismeretanyagban gazdag rövid leírások, az elkészítéshez szükséges eszközök, míg a nehézségi szinteket fakanalak (1-2-3) jelzik. A receptek jól nyomon követhetők és kristálytiszták, a tartalom szórakoztató. A kötet kecsegtető, érdekes instrukciókat tartalmaz, s biztosan sokak kedvence lesz.

Olvashatunk többek között a hagyományos angol reggeliről és a Hálaadásról, találhatunk benne egy egészen egyszerű sajtos rúd receptet, amit az írónő céklapesztóval tálal, de készíthetünk - a teljesség igénye nélkül - krémlevest, csicsericurryt, mac and cheese-t, spagettit húsgolyóval, pulykaburgert (Hálaadásra), mézeskalácsot és csokitortát is.

A hagyományos jól megfér és szépen keveredik az ünnepibb, vagy épp egzotikusabb fogásokkal, a kerettörténetek remek átvezetőként szolgálnak és ismét rengeteget tanulhatunk az alapanyagokról és történelmükről.

A receptkönyvet Horváth Ildi illusztrálta, aki jól felismerhető, követhető rajzokat készített. 

A látványvilágra és a beltartalomra most sem lehet panasz, ismét egy csodás gasztronómiai kötet látott napvilágot, s ha hinni lehet a "pletykáknak", avagy a beltartalomban elhintett információmorzsának, nemsokára érkezhet a tavaszi-nyári fogásokat magában rejtő kiadás is! 

Értékelés:

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images