Swift

Kalas Györgyi: Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza - Értékelés



Kalas Györgyi Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza /Kedvenc ételeink története/ c. kötete néhány nappal ezelőtt látott napvilágot a Pagony kiadó gondozásában. A kötet a címével, borítójával és fülszövegével azonnal megnyert magának és ugrottam is az előrendelésre. Tűkön ülve vártam, hogy a kötet végre a kezemben legyen és alig vártam, hogy megtudjam, mit is rejtenek a könyv lapjai... A Pagony kiadó a minőségi gyermek- és ifjúsági köteteiről ismert, s éppen ezért, biztos voltam benne, hogy a könyv nem okoz majd csalódást, ám arra még én sem számítottam, hogy ennyire rabul ejt majd...
A Sandwich grófja az idei olvasmányaim egyik legjobbja, melyet szívből ajánlok gyermeknek és felnőttnek egyaránt! 
Nézzük meg közelebbről, mit is rejt magában ez a jópofa kötet... 

"Fusilli: mi orsótésztának hívjuk. Állítólag Pisa városában 
készítették először, és a formája a pisai ferde torony 
csigalépcsőjére utal."

A kötet a világ legismertebb ételeinek és italainak keletkezését mutatja be a gyermekek számára rendkívül érdekes tálalásban... Bár célközönsége a gyermeki korosztály, jómagam szívből ajánlom felnőttek számára is, hiszen számtalan érdekességet tartalmaz és mindemellett rendkívül szórakoztató!

A kötetet Horváth Ildi gyönyörű illusztrációi díszítik, melyek tökéletes összhangban állnak a szöveggel. Már maga a tartalomjegyzék is rendkívül kreatív, hiszen egy vágódeszkán olvashatjuk, mely ételekről és italokról tudhatunk meg többet, ha fellapozzuk a könyvet. 

Kalas Györgyi a leghíresebb ételeket gyűjtötte csokorba. Olvashatunk a pizza, a bolognai spagetti, a sült krumpli, a hamburger, a hot-dog, a rántott hús, a paprikás krumpli, a palacsinta, a müzli, a kenyér keletkezéséről, valamint betekintést nyerhetünk a csokoládé, a kakaó és a tea világába is. 
Egy-egy fejezet egy-egy imádott ételünk keletkezési története, ám a tartalom korántsem merül ki ebben... Az ételek "mitológiája" mellett a szerző mesél a hozzávalók történetéről is, melyek elengedhetetlen kellékei a már kész ételeinknek. Ez által tudhatunk meg többet példának okáért a mozarelláról, a vajról, a ketchupról, a mustárról, de még a tehenek és a vízibivalyok is szóba kerülnek... 

  • Tudtad, hogy az első teabolt 1717-ben nyílt meg Londonban és hogy a Thomas Twining által nyitott üzlet még ma is várja a látogatóit? 
  • Tudtad, hogy a világ első pizzériája, az Antica kétszáz évvel ezelőtt nyílt meg Nápolyban és még ma is működik? 

"A muesli szó egyébként azt jelenti: pépecske."


Noha azzal vitatkoznék, hogy a kovászos uborka KÖTELEZŐ hozzávalója a paprikás krumplinak, merthogy fujjfujjfujj és blöhh XDXD LOL, a kötet elképesztően olvasmányos és pillanatok alatt magába szippantott. :3 Az íncsiklandozó ételek keletkezésén túl a fentebb, példaként megosztott érdekességekről is olvashatunk, rácsodálkozhatunk egy-egy alapanyag elkészítésének folyamatára, avagy a tészták és kenyerek fajtáinak magyarázatára... 
Megjelenik benne a történelem, a kreatív ötletek elméi nevet kapnak, s úgy zárjuk be a kötet, hogy bizony sokkal-sokkal okosabbak vagyunk, mint mielőtt olvasni kezdtünk volna... 
A kötet felkelti az érdeklődést az ételek és italok iránt, melyeket rendszeresen fogyasztunk, s bár alapvetően ismeretterjesztő írás, egyetlen pillanatra sem válik unalmassá. 
A fő témakörökön túl a kötet legvégén a gyerkőcök három receptet is kipróbálhatnak szüleik segítségével, ez által még inkább részesei lehetnek ennek az érdekes kalandtúrának. 

Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza kívül-belül gyönyörű! ❤ A jópofa borítón túl, a keménykötésen belül rögtön egy részletgazdag, gyönyörű térkép tárul a szemünk elé, amit kedvünkre bogarászhatunk és nyomon követhetjük a felfedezők és kereskedők útvonalain szállított - az akkori kor emberének - még újdonságnak számító "árut". 

Az én személyes kedvenc fejezeteim a Hot-dog, a Kakaó és csoki, a Tea és a Pizza volt és Japán szerelmeseként imádtam a rengeteg szigetországgal kapcsolatos információt, melyek bár nekem már nem adtak olyan újdonságot, mint a kötet további fejezetei, imádtam elmerülni az írónő által összeszedett ismeretanyagban. :3  

"Teázni Oroszországban is nagyon szeretnek..." 

Sandwich ​grófja és a nápolyi pizza számomra kétségtelenül az idei év egyik legjobb olvasmánya, melyet úgy érzem, valóban mindenkinek látnia és olvasnia kell, de legalább lapozzatok bele, hogy lássátok, milyen zseniális és hiánypótló is ez a kötet!!! Bízzunk benne, hogy a könyvesboltok nemsokára újra kinyithatják kapuikat és amint ez megtörténik, feltétlenül menjetek el, keressétek az újdonságok polcán, kukkantsatok bele és vigyétek haza "Sandwich ​grófját..."!! ;) Garantáltan nem fog csalódást okozni! :3

"A világ leghíresebb pizzája a Margherita - ezt Margit, olasz királyné nápolyi látogatása alkalmából találta ki százharminc évvel ezelőtt egy olasz pék. A pizzára paradicsomot, mozarella sajtot és három szál bazsalikomot tett. Ez volt a világ első pizzája, amire sajtot tettek, előtte senkinek sem jutott eszébe sajttal enni a pizzát. A paradicsom piros, a sajt fehér, a bazsalikom pedig zöld, éppen úgy, mint az olasz zászló." 

Értékelés: 5/5  forrócsoki
Kedvenc kötet

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images