Swift

Rádai Andrea: Rókazsolt ​és a különleges kedd - Értékelés



Rádai Andrea sokak szívébe lopta be magát a tavaly megjelent Rókazsolt a Margitszigeten c. mesekönyvével, aminek már a második részét is a kezünkben tarthatjuk! A Rókazsolt ​és a különleges kedd nemrég látott napvilágot a Pagony kiadó gondozásában, s még sziporkázóbb, még kreatívabb mint az első kötet, ha egyáltalán lehet ilyet mondani a szintén zseniális első rész fényében! Az írónő tizenegy fejezetben szövi tovább hősei életét, kiknek mindennapjai elsősorban Banyabarbi bosszújának meggátolása körül forognak...  

"- Mi az a Mari? - kérdezte Varjúsanyi.
- A MArgitszigeti RIgók zenekara, ők zenélnek a zenélő szökőkútnál.
- A zenélő szökőútnál? Hát ott nem a hangszórókból szól 
a zene? - csodálkozott Varjúsanyi.
- Hangszórókból? Dehogyis, az csak legenda! - felelte Rókazsolt..."

A kötet Varjúsanyi nem mindennapi álmának bemutatásával veszi kezdetét és egy bűbájos koi pontyos történettel zárul. Ez a két rövidebb mese öleli körbe a Banyabarbi bosszújának megakadályozásáról és a boszi megállításáról szóló cselekményszálat, ahol minden fejezetben más-más szereplőt követhetünk nyomon. A történet így szerteágazó, több szálon futó lett, s mindenkinek lehetősége nyílik többet olvasni kedvenc szereplőjéről, akárki is legyen az hőseink közül.


A Margitszigeten békésen folyik tovább az élet. Hőseink élik a mindennapokat, Macskabalog és Macskarozál randevúzik, s a hosszú távollét után végre újra élvezhetik egymás társaságát. Ahwww :3 (Megsúgom, hamarosan kiscica nyávogástól lesz hangos a Margitsziget... )

Miután hőseink kiszabadították Macskarozált a gonosz Banyabarbi fogságából, úgy tűnik minden rendben van. Varjúsanyi a szabadtéri színpadon hallgat egy világhírű operát, s elhatározza, maga is énekes lesz, ám ehhez meg kellene tanulnia elfogadhatóan énekelni... Ebben lesz segítségére Rókazsolt és a MaRi felkészítőtanára, Rigórékanéni, s a fejezet végén kiderül, lehet-e operaénekes egy varjúból?

Ezt követően felbukkan Brendon és Vanessza, akik szörnyű hírekkel érkeznek - Banyabarbi közel jár, hogy a nyomára akadjon azoknak, akik segítették Macskarozált a szökésben és gonosz bosszúra készül! 
Hőseink egy varázsitalokkal teli könyvhöz fordulnak segítségért, amiben találnak is egy receptet az ellenségek legyőzésére, ami a kérdéses személyt apróvá és nevetségessé varázsolja...

Rókazsolt és barátai nekilátnak, hogy elkészítsék a Margarita koktélt... ^^ Sárkánybori beszélő fogkefe sörtéért indul a városba, Sári és Joli az állatkertbe mennek az apukájukkal zsiráfkönnyeket szerezni, Varjúsanyi és Vanessza küldetése egy olyan legódarabka beszerzése, amibe belelépett egy szakállas esküvői vendég, Brendonnak elakadt liftben bennrekedt sóhajtást kell szereznie, Rókazsoltnak pedig vizet egy zenélő szökőkútból, kiscica bajszáról lecsöppenő tejfölcseppet, margarint és sok-sok sajtospárizsi véget... Ajaj, mi lesz ebből?

Szerinted sikerül hőseinknek begyűjtenie a különös, nem mindennapi hozzávalókat és legyőzik Banyabarbit? Lapozd fel a Rókazsolt második kötetét és kiderül!

"- Nem kérdem én, anyád hol szült világra - énekelte teli torokból, 
kissé rekedtesen. - Nem kérdem én, apád ki volt...
(...) a következő pillanatban a rendező a térdét csapkodva hahotázni kezdett.
- Ezt nem hiszem el, ez a varjú az István, a királyt óbégatja!"


A Rókazsolt és a különleges kedd egy sziporkázóan humoros, ötletes, bűbájos mesefolyam, ami éppúgy rabul ejti majd a felnőtt olvasók szívét is, mint a gyerekekét! Fantáziadús, fordulatokban gazdag, kedves mesegyűjtemény, ami kiszakít a mindennapok mókuskerekéből és egy különös, bájos-barátságos világba repít, ahol végtelenül szerethető főhősök oldalán kalandozhatunk, s nagyokat nevethetünk!

"Úgy tudta, hogy a fogkefék nem tudnak beszélni, de arra 
gondolt, hogy miért ne lehetne őket megtanítani."

Rádai Andreát remek humorérzékkel áldották meg, olvasás közben több alkalommal hangosan felnevettem. A két kedvenc jelenetem és "poénom" Varjúsanyihoz köthető. Az egyik természetesen a MaRi létezésének felfedése - mennyivel jobb már mint egy vacak kis hangszóró na... ^^ -, a másik pedig a szívemnek oly kedves István, a királyból Koppány dalának éneklése, amit - nem hazudok - hangosan énekeltem Varjúsanyival, csak én a kényelmes fotelben ültem, nem a rendező színpadán. XD Hát megzabáltam nem csak az édes, álmokkal teli fellépőt, de az írónő zseniális ötletét is. Koppány - nagy szerelmem Vikidál Gyula ❤ (s mellette most már Dolhai Attila alakítása is) örök!
Azért a beszélő fogkefe jelenete se kutya, ott is hangosan szakadtam a nevetéstől. Néha azért elgondolkodom, mit gondolhatnak rólam a szomszédok, mikor a békés csendet egy-egy hasfalszaggató nevetés rázza meg nálunk. XDXD

Az állatkerti viccet kedves férjem tovább is szőtte... XD

Rádai Andrea
"- Figyelj, Gitta, tudod, mi lesz egy vakond és egy zsiráf keresztezéséből?
(...)
- Fúrótorony!"

Férjem
- És mi lesz a harkály és a vakond keresztezéséből?
- Ütvefúró!


Ebben a kötetben - mivel Gólyagézabácsi nem szerepel - Varjúsanyi lett a kedvencem, kinek operaénekesi karrierjéért barátaival együtt szurkoltam - talán még jobban is. ^^ 
Azzal, hogy minden karakter külön fejezetet, s ezzel együtt nagyobb játékteret kapott, lehetőségünk nyílik egy picit minden szereplőt jobban megismerni, ami nagyon jót tett a karaktereknek, hisz egyre jobban kezdenek kitárulkozni az olvasók előtt. Banyabarbi legyőzése mindenkinek közös célt ad, ami még inkább összekovácsolja a csapatot, az állat- és emberszereplőket egyaránt, s megmutatja, mire képes a barátság összetartó ereje. Hőseink ember- és állatfeletti ^^ erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Banyabarbit megállítsák, amivel a gonoszságnak és gazságok sorának hivatottak véget vetni. Boszorkány lévén, ha a történet folytatást kap - ujjak csuriban!!! -, egy esetleges visszatérés és igazi összecsapás is a pakliban lehet - ez a csapat bátran szembenéz minden kihívással és veszedelemmel!

A mesés látványvilágot, s gyönyörű illusztrációkat ezúttal is Sipos Fanni készítette, kinek munkája talán még inkább kiemelkedőbb, mint az első kötetben! Bár ahogy olvashattátok az első kötetről szóló értékelésemben, mennyire oda és vissza voltam Rókazsolték korábbi kalandjáért, ami maximális pontszámot kapott, azt kell mondjam, a második kötet még inkább a szívemhez nőtt! A mesés környezet, a bájos és szerethető szereplők, a gördülékeny és izgalmas cselekmény, az őrülten kreatív ötletek és a humor elbájoló mesévé teszik "a Rókazsoltot", amit öröm kézbe venni. Olvassátok, forgassátok, szeressétek ti is!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 margarita ;)

Idézetek

"Egy szép nyári este Varjúsanyi a víztorony erkélyének korlátján üldögélt, és a szabadtéri színpadon zajló opera-előadást nézte. Egy világhírű énekes vendégszerepelt a Margitszigeten, és Varjúsanyi a világért sem hagyta volna ki. A nagyváros közepén levő nagy operaházakba vagy koncerttermekbe ugyanis nem engedték be a varjakat, de ide könnyen eljutott, hiszen ő is a Margitszigeten lakott, méghozzá a Palatinus Strandon. Egészen pontosan annak a fenyőfának a tetején, aminek hatalmas odvában Rókazsolt élt, Varjúsanyi egyik jóbarátja."

"Varjúsanyi végül megkérdezte Macskabalogot és Macskarozált is, akik férj és feleség voltak, de ők meg egymással randevúztak aznap este."

"- Te, Zsolti, én elhatároztam, hogy operaénekes leszek!
Rókazsolt úgy meglepődött, hogy félrenyelte a kakaóját."

"- Mi az a Mari? - kérdezte Varjúsanyi.
- A MArgitszigeti RIgók zenekara, ők zenélnek a zenélő szökőkútnál.
- A zenélő szökőútnál? Hát ott nem a hangszórókból szól a zene? - csodálkozott Varjúsanyi.
- Hangszórókból? Dehogyis, az csak legenda! - felelte Rókazsolt..."

"- Nem kérdem én, anyád hol szült világra - énekelte teli torokból, kissé rekedtesen. - Nem kérdem én, apád ki volt...
(...) a következő pillanatban a rendező a térdét csapkodva hahotázni kezdett.
- Ezt nem hiszem el, ez a varjú az István, a királyt óbégatja!"

"Azt is rebesgették a gyárban, hogy megesküdött: kinyomozza, kik segítettek Macskarozálnak, és bosszút áll rajtuk. Brendon és Vanessza ezért úgy döntöttek, felkeresik Rókazsoltot, hogy a segítségét kérjék."

"- Annyit már kinyomozott, hogy egy varjú és egy róka is részt vett az akcióban. Nagyon közel jár ahhoz, hogy megtaláljon titeket!"

"- Ti nem tudjátok, mire képes Banyabarbi..."

"Úgy tudta, hogy a fogkefék nem tudnak beszélni, de arra gondolt, hogy miért ne lehetne őket megtanítani."

"Így aztán Sárkánybori megint más módszert választott. Megszólította Ferikét angolul, spanyolul, oroszul, hajóul, hollóul és darázsul. A fogkefe makacsul hallgatott. Végül, amikor Sárkánybori épp muskátliul szólalt meg, Ferike mintha sóhajtott volna egyet."

"- Hát majd kérünk tőle könnyet, nem? - javasolta Sári.
- Szerintem nincs neki készleten. Te el szoktad tárolni a könnyeidet? - kérdezett vissza Joli.
- Ez igaz. Akkor megkérjük, hogy sírjon!
- Hát nem tudom... - csóválta a fejét Joli. - Te tudsz sírni parancsszóra?"

"- Figyelj, Gitta, tudod, mi lesz egy vakond és egy zsiráf keresztezéséből?
(...)
- Fúrótorony!"

"Már egy korty is elég volt. Csak egy pukkanás hallatszott, és Banyabarbi a következő pillanatban eltűnt. Amikor Rókazsolték előjöttek a kanapé mögül, csak egy szivárványszínű gilisztát láttak a helyén, a fején csúcsos süveggel!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images