Swift

Megőrült a világ! - Fehérek elleni rasszizmus az irodalom háza táján... (2)



Azt hiszem, most jött el az ideje egy újabb ilyen posztnak... Most, hogy felrobbant az internet, amiért egy fő férfi karaktert nővé változtattak, a főszereplő lányt ezzel leszbikussá, de legalábbis biszexuálissá változtatva (még nem tudni, de azért sejthető az előbbi), ezzel együtt eltiporva a lány gyermekekért vívott harcát, s a történetet, melyben fontos szerep jut a meddőségnek, a gyermek utáni vágynak...

A téma (többek között) a Bridgerton filmsorozat, amiről itt és itt olvashattatok már tőlem kritikát. A téma a kétszínűség, az emberek kétszínűsége és a világ önmagából való kifordulása. Aki Bridgerton filmsorozat rajongó, az ne olvasson tovább!!!


Számomra a "Bridgerton-szerelem" körülbelül 2005-ben kezdődött, mikor tizenöt éves voltam. Julia Quinn könyvsorozata az egyik legnagyobb szerelmem lett, s szépen sorban be is habzsoltam az egész könyvsorozatot. Gyönyörű romantikus, kosztümös történetek az 1800-as évek eleji Angliájából. Ahol fehérek éltek és szerettek...

Nem megyek vissza egészen a kezdetekig, előző posztjaimban már olvashattatok erről, de mikor megérkezett a könyvsorozat adaptációjának híre, majd a casting, szó szerint kibuktam. Tizenöt+ év rajongását tették nálam tönkre. Természetesen ekkor felébredtek az újdonsült rajongók, akik addig a pillanatig azt sem tudták, mi fán terem Quinn könyvsorozata, s foggal-körömmel védtek valamit, amiről fogalmuk sem volt...
Számomra a könyveket már az első évaddal meggyalázták. Nem egyszer kaptam meg, hogy rasszista vagyok, amiért nem fogadom el, hogy színes bőrűek játsszák az arisztokrácia tagjait, s csupán egy maroknyi épeszű ember maradt már ekkor is a világban, akik nemtetszésüknek hangot adtak, de ugye minket elnyomott a többség hangja...
Rengetegen nemtetszésüket fejezték ki, de mi voltunk a hülyék, a rasszisták, majd hirtelen mintha mindig is így talalták volna ki - holott rohadtul nem, de ezt már mindenki elfelejti, s még hülyének is nézik az embert... -, gyorsan már úgy hivatkoztak az adaptációra, mint egy alternatív történelemre, ahol megmutatják, mi lehetett volna, ha nincs rabszolgaság... Ezt azóta is vallják, hogy befogják az ezeréves rajongók száját...

Julia Quinn akkor süllyedt a béka segge alá a szememben, mikor ehhez a nevét adta, s ezt csak tetézni tudta, mikor a legfrissebb könyvében azzal kezdte a bevezetőt, hogy Kate-t pont így képzelte el 2000-ben!!!!!!! - indiainak mi????? Gerinctelen, képmutató író lett, s értem, hogy kell a pénz, s nem akar Rowling sorsára jutni, de mindennek van határa. 
Az emberek egy nagy része így is idióta (elnézést, akinek nem inge...) ehhez a korszakhoz, fogalmuk sincs a történelmi korokról, s ebben a filmsorozatban semmi sem igaz, sem a rasszok, a ruhák-cipők (divat) nem passzolnak, a frizurákról már nem is beszélve. Igazi giccsparádé, töménytelen smink (s ezeket már manapság egy-egy belevalóbb kritikus meg is meri jegyezni a cikkekben, de még mindig úgy félnek, mint a tűztől, hogy kimondják az igazat mentegetőzések nélkül). A színészek játszani nem tudnak, nincs bennük semmi méltóság, modern emberek játszadozása a történelmi korokkal, amikről fingjuk sincs. Igen, tudom miről beszélek, direkt megnéztem több részt is, hogy a véleményem hiteles legyen, s ne csupán a jelenetképek és fekete, kínai stb. színészek láttán fanyalogjak és dumáljak... (Ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy a Sarolta királynőről szóló spin-off egész vállalható lett, végig is néztem, de egyszerűen képtelen voltam elvonatkoztatni attól, hogy durva történelemhamisítást látok, hiába volt bájos és nagyon szerethető a fiatal színésznő játéka.)

No, most érkezett el a pillanat, mikor a színes bőrű szereplőket még elfogadó rajongók is kiakadtak. Mivel engem és másokat lerasszistáztak, ha görény lennék, most kiálthatnék mindenkire homofóbot, hisz úgy tűnik, hogy az efféle változtatások már kicsapják a biztosítékot az álszent rajongókból... De nem kiáltok. Ugyan a két téma tök egyforma, ha elviseled a színes bőrűeket, viseld el a meleg szereplőket is, hisz semmivel sem rosszabbak, mint az előbbiek, de én többre tartom magam annál, minthogy bárkire kígyót-békát kiabáljak, erre a szintre nem alacsonyodom le.
Már csak azért sem, mert a felháborodás jogos – Julia Quinn úgy tűnik ismét a nevét adta ahhoz, hogy az ezer éve megálmodott hetero karaktereiből leszbikust, biszexuálist és meleget csináljon a szintén néger rendezőnő, akinek az istenítését végképp nem értem. A felháborodás jogos, ám a hozzászólások azért ennél sokrétűbbek, amik igazán kinyitották a bicskát a zsebemben.

Engem nem háborított fel olyan mértékben ez az egész téma (a konkrétumokat azonnal megosztom), mint az eddig "még rajongókat", mert én már a forgatások legelején felháborodtam és őszintén már magasról teszek az egészre. Ez nem Bridgerton, ez a teljes kifordítása az eredeti regényeknek, egy teljesen úgy történet, csupán a szereplők nevei azonosak. Kérdem én, miért nem találnak ki új történeteket négereknek és az LMBTQ+ tagjainak? Miért mindig, mindenhol, mindenben a fehér emberek történeteit és mitológiáit kell ellopni? Nem egy ember lett rasszista és homofób, akiről személyes ismeretségi körömben tudok, mióta úton-útfélen ezt nyomják erőszakosan a képükbe. Akiknek eddig soha nem volt semmi problémája senkivel. De sikerült elérni, hogy már visszatetszéssel gondoljon rájuk... Nem épp a legjobb irány, visszájára sült el a dolog.

A jelenlegi botrányt kiváltó okok – a Bridgerton 3. évadának utolsó négy részében látottak.

1. Francesca Bridgerton nagy valószínűséggel leszbikus lesz a következő évadokban. Spoilerek nélkül erről a témáról nem tudok beszélni, így kérlek, ennek tudatában olvasd végig az első pontot! 
A lány jövőbeli második férje Michael, a filmsorozat utolsó részében Michaela lett (és néger), ezzel az alkotók ismét tönkretettek egy gyönyörű és fájdalommal teli romantikus történetet, melyben Francesca bűntudattal és meddőséggel küzd. Egy nő története, akinek a legnagyobb vágya, hogy gyermekei és családja legyenek úgy tűnik már a mai feminista világban nem elég feministák és képernyőre ültethetők...

2. Benedict Bridgerton biszexuális lett, édeshármas szexjelenetei szintén sokaknál kiverték a biztosítékot. A készítők nyilatkozata alapján nagy valószínűséggel az ő Hamupipőkéje, Sophie is férfi lesz, így a meleg vonalat is ki tudják szolgálni. Ezek azonban még merő spekulációk, hivatalos bejelentés még nem érkezett, azonban a nyilatkozatok alapján, miszerint szeretnék az LMBTQ+ embereket megjeleníteni a következő két évadban, s a látott jelenetek alapján, amik kristálytisztán egyértelműek, valószínűleg így is lesz minden. (Kieg.: időközben futottak be reagálások a készítőktől, tehát a nézők jól olvastak a képkockákból....)


A második pontban felsorolt karakter biszexuálissá tétele kevésbé verte ki a biztosítékot a rajongóknál, mint a "Michael-ből Michaela" szál. Azóta petíció is indult, s a rajongók követelik, hogy gondolják ezt át a készítők, még nincs késő megváltoztatni semmit. Na már most én azt mondom, hogy ha a készítők elég tökösek, nem engednek a nyomásnak és bevállalják azt, amit belengettek, s reprezentálnak mindenféle "kisebbséget". Úgy érzem, hogy miután minket bántottak, mert fel mertük vállalni a negatív véleményünket, úgy most a rajongók további százalékai érdemlik meg, hogy ugyanazt a fájdalmat éljék át, mint mi!!! Mondom ezt saját sértettségemből kiindulva, s avégett is, hogy engem már nem érdekel, mit csinálnak az alkotók, már kismillió mód alázták meg ezt a gyönyörű könyvsorozatot, s Julia Quinn sem süllyedhet már lejjebb sokak szemében. Mitől rosszabb egy hetero karakter meleggé tétele mint négerré? Homofób vagy? Ugye milyen egyszerű dobálódzni ezekkel a szavakkal, s bár ez a téma és kérdéskör sokkalta mélyebb ennél, szándékosan maradok a felszínen, hogy a hülye is megértse (úgy se fogja) ezt a kétszínű kettősséget...

A rajongók kétszínűek. Miért írtam ezt fentebb? A fanyalgók egy része kiemelte, hogy a kedvenc karakterük történetét teszik tönkre ezzel a változtatással. Majd közölték, hogy miért ne lehetne például Eloise leszbikus, hozzá ez jobban passzol. Aha. Szóval, a ti kedvenc történeteken ne változtassanak, de akinek más a kedvence, azt nyugodtan tegyék tönkre, titeket az nem érdekel. Hát tudjátok mit? Menjetek a fenébe! Eloise története éppolyan gyönyörű Sir Philip oldalán, mint Francescáé, lehet éppen másnak az a kedvence és nekik sincs semmi közük az LMBTQ+ tagjaihoz!
Elfogadható érv, hogy a meddő nők Bridgerton-lányhoz való hasonulását teszik tönkre; hogy belerúgnak a nőkbe, akik a gyermekért küzdenek, de hányingerkeltő az a kétszínűség, ami megmutatkozik a hozzászólásokban, ki miért nem akarja ezt a szálat látni a vásznon!

Miért nem írnak a négerek maguknak saját történetet? Ennyire ostobák? Miért nem találnak ki ők, vagy akik kényszeresen átfestenek minden szereplőt fehérről nekik új történeteket? Ugyanez elmondható az LMBTQ+ tagjairól is. Ma már Verne tizenötéves kapitánya feldolgozhatatlanná vált, hisz hogyan mutatnák be a rabszolgaságot, ha Dick maga is fekete kellene, hogy legyen, mert KELL és kész, fehér nem lehet??? Miért kell minden gyermekkönyvbe a fehér isteneket négerként ábrázolni? Miért kell meggyalázni mindent? Továbbra is tartom, hogy mindez továbbra is fehérek elleni rasszizmus, mégpedig kőkeményen! Ehhez társul manapság már a heteroszexuálisok háttérbe szorítása is - heterofóbia???

Ti pedig, akik csalódtatok a Bridgerton filmsorozatban, mert végre valami nálatok is kinyitotta a bicskát a zsebetekben, gondolkodjatok el picit kire kiabáltok máskor negatív jelzőket, mert most ti vagytok azok, akik homofóbnak kiálthatók ki... Nincs csak mert. Ha néger lehet egy fehér, meleg is lehet. 

Maradjunk a felszínen, ne halljuk meg a mélyebb lényegét és értelmét ennek, direkt csukjuk be a szemünket, játsszuk a hülyét...

Update - 2024.06.28.
Néhány nappal ezelőtt Julia Quinn hivatalosan nyilatkozott az oldalán, miszerint a változtatásokkal egyetért, s bár eleinte nem akarta megváltoztatni a könyvbéli párosokat, mégis "rávették" erre, meggyőző érveket sorakoztattak fel neki a készítők és úgy véli, adnunk kell egy esélyt a filmes adaptációnak is. A rajongói 90%-a a hozzászólásokban szintén felháborodtak... Érdemes elolvasni a hozzászólásokat, érdekes gondolatokat fogalmaztak meg a pénzről, a gerinctelenségről, az író süllyesztőbe merüléséről stb. stb...

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images