Swift

Maren Stoffels: Cserélők - Értékelés



Maren Stoffels Cserélők c. ifjúsági regénye az Abszolút Könyvek legropogósabb újdonsága. A Pagony kiadó rendkívüli érzékkel találja meg az egyedi és szórakoztató olvasmányokat, amikért igazán lehet rajongani! Az idei félévük is rendkívül erős volt címek terén, s gyanítom, hogy az év második felére is rengeteg ínyencséget tartogatnak nekünk. Az idei évem következő kedvencét avattam Anders és a Cserélők történetének személyében. A regény pillanatok alatt beszippantott, s (szemüveges lévén) ha a szemem nem fájdulna meg olyan hamar, egy ültő helyemben le is darálom! Bízom benne, hogy jövőre érkezhet a folytatás magyar nyelven, Rádai Andrea szuper fordításában!!! /Légyszi-légyszi-légysziiiii/

#abszolút titok
#abszolút verseny
#abszolút bátorság

Abszolút Könyvek
9-12 éveseknek szóló izgalmas, eseménydús történetek, melyek könnyen fogyaszthatók/olvashatók. Magyar írók és külföldi szerzők által írt címeket egyaránt tartalmaz.

"- Mindenki fél valamitől..."

A helyszín Hollandia. Főszereplőnk Anders van Wonderen, egy ikerpár második tagja, aki örökösen alulmarad testvére, Tomas mellett.
Az írónő nem teketóriázok sokat, gyorsan a húrok közé csap, s egyből beleveti főhősünket a mély vízbe.

Anders egy nap hazafelé tartván érzékeli, hogy követik, de bárhogy is próbálja lerázni a különös férfit, az mégis hazáig követi. A férfi Skag néven mutatkozik be a fiúnak és a legnagyobb titokban nyújtja át a névjegykártyát és fedi fel előtte a titkot - a fiút várják a Csereközpontban!

A Cserélők Hollandia lakosságának mindennapi részét képezik. Az emberek, ha félnek valamit megtenni, felbérelhetnek egy un. Cserélőt, akivel arra az időre testet cserél, míg a megbízott elvégzi helyette a feladatot. A Csere után azonban senki sem emlékszik szinte semmire, csupán azt tudják, hogy a Cserélők léteznek... Senki sem tudja, hogyan is működik ez az egész, fantasztikus dolog; fogalmuk sincs róla, hol lehet a Csereközpont és arról végképp még csak sejtésük sincs, kik dolgoznak Cserélőként.

Anders eleinte alig hisz a szemének - még hogy ő Cserélő? Ő, aki folyton elkésik, diszlexiás és a testvére folyton az orra alá dörgöli, hogy örökös második? Ám Skag bízik a fiú képességeiben, aki előtt egy egészen új, titkokkal hemzsegő világ nyitja meg kapuit...

A Csereközpontban azonban egy másik "meglepetés" is várja a fiút - nem ő az egyetlen, aki versenyre kel az állásért! 
Collin az egyik leghíresebb Cserélő gyermeke és már most sokkalta többet tud főhősünknél. Skag pedig megkezdi a kiképzésüket...   

"- ...azért akarj Cserélő lenni, mert segíteni 
akarsz az embereknek!"


Cserélők /Ne mondd el senkinek, mire készülsz!/ egy elképesztően kreatív alapötlettel és annak remek megvalósításával dolgozó ifjúsági regény. Nincs egy "leülepedett", kihasználatlan perce sem, az események szépen, gondosan felépítve, pezsegve követik egymást, s a titkokról is sorra hull le a lepel, ahogy haladunk előre a történetben. Remek fejlődéstörténet, torokszorító pillanatok, szerethető hősök, kaland, s egy tökéletesen felépített világ jellemzi, ahová én magam is szívesen ellátogatnék (álmomban ma éjjel jártam is ott ^^).

A regény három nagy részre tagolt, melyek több, rövid fejezetet tartalmaznak. A három rész tekinthető mintegy bevezetőnek, cselekménynek és lezárásnak is.

  • I. A Cserediák, melyben megismerkedünk főhősünkkel és a Cserélők létezésével
  • II. A Cseregyakorlatok, melyben Skag kiképzi hőseinket, akik azért vetélkednek, hogy megnyerjék az "állást"
  • III. Ki lesz a nyertes?, melyben villámgyorsan cikáznak az események, kiderül, ki a győztes, a vesztes, s néhány óriási titokra is fény derül...

Stoffels kifogástalan képzelőerővel rendelkezik. Az elejtett információmorzsák azonnal beindítják az olvasó fantáziáját, ám sokszor tévútra is csalnak... Az olvasó képzelőereje olvasás közben szárnyal, morfondírozik, mi állhat a háttérben, hogy egyes cselekményszálaknak mi lesz a végkimenetele, s eljátszik egy-egy titok megfejtésével... Az írónő ügyes bravúrjainak hála azonban van, hogy teljesen máshová lukadunk ki és bizony tévútra is csal, de természetesen több minden kikövetkeztethető, ami sikerélményt adhat a célközönségnek.

"- A Csere fantasztikus dolog. És a fantasztikus 
dolgokra vigyáznunk kell."

Főhősünk, Anders már az első pillanatban belopta magát a szívembe, ahogy tanítója, Skag is. Anders rendkívül szerethető, egy "örökös vesztes", akinek nehezére esik korán felkelni vagy csengetésre beérni az iskolába, ám úgy tűnik, a fiú ellen valami nagyobb erő esküdött össze, ugyanis hiába próbálja meg a legjobbat nyújtani, hiába indul el időben, ha pont piros lámpát kap a zebrán és másodperceken múlik az érkezés...
Örökös késése fontos kulcspontja lesz a kiképzésének is. A fiú másodikként látta meg a napvilágot, s mintha eleve elrendeltetett volna, hogy ő csupán a második lehet Tomas mögött. Ezen felül diszlexiás, visszahúzódó és picit bátortalan is, mindig kinevetik, s a tanítónője is folyton elvárásokat támaszt vele szemben (jogosan, hisz azt szeretné, hogy fejlődjön). Anders ikerpárjával és festő édesapjával él, s felettébb hiányzik neki az anyukája, aki öt éve hagyta el őket... 
A fiú a történet során óriási változáson megy keresztül. Ráébred, hogy fontos néha másfajta megközelítésből is szemlélni a dolgokat, pozitívnak maradni, nem lekicsinyelni önmagát, s megtalálja a benne mélyen szunnyadó bátorságot és önbecsülést is...
Ebben segítségére van kiváló tanára, a Cserélő Skag, aki már az első pillanatban nagy tehetséget lát a fiúban. Skag a tökéletes felnőtt példa egy gyerek számára, aki maga is hibázik, akinek rossz szokása könnyen kiismerhető, akinek éppúgy vannak félelmei, mint mindenki másnak. Lehet, hogy néha rossz döntést hoz, ám bátorsága és lelkiismerete végül felülkerekedik és szembeszáll a nézeteiért és kiáll Anders mellett, akinek nagy szükség volt már az életében egy ilyen emberre, akit méltán nevezhet a barátjának és mesterének.
Főhősünk bizonytalanságát Collin igyekszik kihasználni, aki maga is szeretne a Cserélők közé kerülni, ám az elit fiú háza táján sincs minden rendben...

A Csereközpont, maga a Csere és a Cserélők világa elképesztően lenyűgöző és aprólékosan kigondolt. A regényben több, különböző szinten lévő Cserélővel és a központban dolgozó "kisegítő személyzettel" ismerkedhetünk meg, akik így-vagy úgy, de mind hatással lesznek főhősünk életére. Mivel a Csere mibenléte az emberek számára elsődlegesen titkos, így én sem fogok nektek elárulni róla semmit, legyen elég annyi, amit mindenki tud - kell hozzá egy szökőkút... A többit olvassátok el magatok, fantasztikus élmény lesz egyre többet megtudni erről a világról, higgyétek el nekem!

Anders kiképzése közben természetesen a "való világban" is zajlanak az események. Tomas például titkol valamit, ami rendkívüli súlyossággal bír, de erre szintén a regény végén derül majd csak fény. Annak ellenére, hogy ennek a szálnak a kibontása várható (s epekedve várja is az olvasó), ugyanúgy le fog esni az állatok! ;)


Stoffels világát Geert Gratama gyönyörű, fekete-fehér illusztrációi keltik életre, akinek munkáit öröm nézegetni! Stílusa picit "régies", az effajta vonalrajzok manapság már egyre ritkábbak, ám mivel én nagyon szeretem őket, mindig öröm egy-egy új alkotó képi világában elveszni! A borító pedig egyenesen varázslatos, vonzza a szemet és tökéletesen megjeleníti az egész regény hangulatát. Sok apró utalás található rajta, a zöld színvilága pedig számomra egészen varázslatos!

A regény gyorsan olvasható, a fordítás - mely Rádai Andrea munkája - gördülékeny, s a történet nagyszerűsége miatt nem is ereszt el egykönnyen.

Ha új kedvenc könyvet keresel, valami könnyed, ámde szórakoztató és varázslatos történetre vágysz, ne habozz kézbe venni a Cserélőket! Én magam szívből ajánlom - vétek volna kihagyni!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 szökőkút
Kedvenc kötet

Idézetek

"Igyekszik nem feltűnni, és épp ez tűnik fel Andersnek."

"Ha az ember nagyon izgul vagy fél valamitől, felbérelhet egy Cserélőt. A Cserélő bele tud bújni a megbízója testébe, és megcsinálja helyette, amit kell. Jó esetben senki nem jön rá, hogy Csere történt, senki sem veszi észre, hogy másvalaki hajtotta végre a feladatot...
De ez azt jelenti, hogy a megbízónak viszont a Cserélő testébe kell belebújnia a Csere idejére. Hú, milyen érzés lehet másvalakinek lenni, ha csak egy kis időre is?"

"Senki sem tudja, hogy működik a Csere.
Senki sem tudja, hol van a Csereközpont.
Senki sem tudja, kik a Cserélők. 
Minden, de minden szupertitkos."

"- Mindig te leszel a második, öcsi."

"- A Csere fantasztikus dolog. És a fantasztikus dolgokra vigyáznunk kell."

"- De ne a pénzért, hanem azért akarj Cserélő lenni, mert segíteni akarsz az embereknek!"

"Megértem, hogy az olvasás kihívást jelent neked. De ha megtalálod a megfelelő könyvet, talán élvezni is fogod."

"Anders zavartan billeg. Improvizációs készség? Van neki olyanja?"

"- ...Most már azt is tudom, mi az a három dolog, amit a Cserélők mindig magukkal visznek: a személyiségüket, az allergiáikat és a félelmeiket. Ez a SZAF."

"- ...amit nem ismernek az emberek, attól szerintem félnek..."

"Az alacsonyan járó nap a sárga, a piros és a lila ezer árnyalatára színezi az eget.
A Cserélők színeire.
Mintha Anders nemcsak a szökőkút vizét, hanem az eget is be tudná színezni."

"- Mindenki fél valamitől..."

"- Na? - segíti ki Skag a hálóból. - Jól vagy, Anders?
- Megint önmagam vagyok - mondja.
- Még szerencse - vigyorodik el Skag. - A bátyád is jól van, de azért én hiányoltam a kedvenc felem az ikerpárból."

"- Te most sírsz?
- Nem, dehogy - rázza meg a fejét Skag. - Na jó, talán csak egy kicsit. Annyira büszke vagyok rád!
- És Leopold? - kérdezi Anders óvatosan.
- Le van nyűgözve - mondja egy hang mögöttük."

"- Hát sikerült, Cserefiú!"

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images