Swift

Az ​erdő világa - Értékelés



Az ​erdő világa - 70 matrica foglalkoztató a Móra kiadó gondozásában látott napvilágot. A 28 oldalas foglalkoztató már 3 éves kortól önállóan, de közösen is használható a gyerkőccel, ám véleményem szerint már előtte is bátran lapozható oda-vissza...

A lapozó 12 oldalpáron mutatja be a különféle erdők állat- és növényvilágát. Az illusztrációk mellett elhalványított formák jelzik a matricák helyeit, melyekben az állatok és növények nevei is helyet kaptak. Az erdő életképei bemutatják az évszakokat, a nappali és az éjjeli állatokat, de elviszik az olvasót a tó- és folyópartra, a magas hegytetőkre és az erdő mélyebb, sötétebb részeire is.

A képek nincsenek túlzsúfolva, a hangsúly az állatokkal és növényekkel való megismerkedésen van, ám ennek ellenére is élettel teli, szinte a szemünk előtt megelevenedő tájképekkel van dolgunk.

Már az első fellapozáskor rengeteg lehetőséget láttam a foglalkoztatóban, ami egyrészt fejleszti a finommotorikát, másrészt megismerteti a kis olvasót rengeteg állattal és növénnyel. Noha a foglalkoztató meséket nem rejt magában, az én képzeletem előtt máris történetek kezdtek el peregni, melyet a szülő egymaga, vagy akár a gyermekével közösen is megalkothat. Az állatok és élőviláguk életképei szinte hívogatják az olvasót, hogy maga találjon ki különféle történeteket egy-egy oldalpárhoz, s emellett még arra is tökéletesen alkalmas, hogy megfigyeljük egy-egy állat környezetét, kikkel lakik együtt, mit fogyaszt és a többi, s csupán a szülőkön múlik,  mennyire lesz képes kitágítani ezt a világot és kihozni a legtöbbet ebből a foglalkoztatóból...
Én magam már látom, mennyi mindenre szeretném felhasználni, kezdve az erdő életvilágának, az évszakoknak a megtanításával, bemutatásával, s a közös történetek kitalálása és elmesélése is porondon van.
Van egy oldalpár, mely a medvék lazacfogását mutatja be - ez egy az egyben olyan, mintha a Mackótestvért nézném. Már csak ebből az életképből rengeteg kimenetel felé indulhatunk el, amiből a gyerkőc sokat tanulhat.


A négy, keményebb papíron található 70 matrica a foglalkoztató közepén helyezkedik el, ez bátran és könnyen eltávolítható, s kezdődhet is az alkotás! A matricák viszonylag könnyen eltávolíthatók, ám óvatosan bánjatok velük, s ha egyszer leragasztottad, azt bizony onnan már nem igen szeded fel...

Szuper, hogy a fehér keretes, névvel ellátott ragasztási helyek nincsenek kicentizve, tehát nem kell reszkető kézzel óvatoskodni, hogy a helyére tedd őket, ám pici hibafaktorok sajnos, mint minden matricás füzet esetén, itt is előfordulhatnak. Amennyiben tökéletesen szeretnéd illeszteni, nagyon koncentrálj, mert a háttérben a bokrok és további állatok lábai elcsúszhatnak. Én matricaragasztásban sosem voltam teljesen profi, így itt is lettek apró hibáim, ám ezeket korrigálom majd saját festéssel. 

A foglalkoztató 70 matricát tartalmaz, 71 üres hellyel, ne keressétek őrült mód a hiányzó levelet, mint én, ott egy pici hiba csúszott a számításba - de fessétek fel, mint én... ;)

Végezetül nincs más hátra, mint az ajánlás. A foglalkoztató állatbolond gyerkőcöknek kifejezetten ajánlott, ám az állat- és növényvilággal való megismerkedéshez is kitűnő választás! Meséljetek, alkossatok együtt és fedezzétek fel ezeket a csodás közösségeket, a minket körülvevő gyönyörű természetet! 


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 erdőlakó

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images