Swift

Jarvis: A ​kaland és más mesék (Medve és Madár 3.) - Értékelés



Jarvis Medve és Madár könyvsorozatáért nem túlzás azt állítani, hogy sok-sok ország olvasóközönsége szó szerint rajong! A Pagony kiadónak köszönhetően pedig piciny hazánk is megismerhette ezt a két bolondos-bűbájos, szerethető párost, akiknek kalandjait immár a harmadik kötetben követhetjük nyomon! A ​kaland és más mesék az egyik legropogósabb újdonság a könyvpiacon, mely pillanatok alatt rabul ejt! Medve és Madár-rajongóknak kötelező vétel!
 
 "...Medve, ez a te álmod, vagy az enyém?"
 
A kötet, mint azt már megszokhattuk négy mesét tartalmaz. Négy új, humoros, aranyos, szívet melengető és kacagtató mesét, melyek éppúgy leveszik az olvasót a lábáról, mint az előző kötetek történetei. Felbukkan egy új szereplő is Vakond személyében, aki természetesen eleinte a konfliktus forrása lesz...

A semmi c. első mesében Madár nem érzi valami jól magát... Medve igyekszik őt felvidítani, de Madár beteg, így "A tánc", amit Medve ad elő sem használ. Végül győz a semmit nem csinálás, amiben Medve nagyon jó, a barátságuk pedig kristálytisztán ragyog át a lapokon.

A következő történet A lyuk címet viseli, melyben főhőseink kalandozni, túrázni mennek. Főszerepet játszik a nap során egy lyuk, amibe nem szabad belebújni, s a felhők, amik közül Medve szívesen elkapna egyet. Vajon melyikük néz bele a lyukba, amibe nem volna szabad, s mi lesz ennek a vége? 

A vakond c. következő mesében bemutatkozik Vakond, a vicces-tréfás állat, aki úgy tűnik, nagyon egy hullámhosszon van Medvével, s akivel vicceket mesélnek egymásnak. Madár felesleges harmadiknak érzi magát, a vicceken kényszeredetten nevet, s elhatározza, hogy visszaszerzi Medvét. Elvégre ő a legjobb barátja... Ám a féltékenység sokszor őrült és buta tettekre sarkall...

A kaland zárja a kötetet, melyben Medve, Madár és Vakond már jó barátok és csónakázni indulnak a tavon, ahol kalózokkal és egyéb mesebeli teremtményekkel vívnak ádáz csatát, de csak miután kiszabadulnak a hínárok fogságából... A tengeri kalandozás azonban igen fárasztó, s a nap végén jólesik egy kis pihenés...

"- Medve? - ... - Ha nem nagy gond, itt tudnál 
maradni velem semmit sem csinálni?
- Semmit? - kérdezte Medve. - Persze! A semmit sem csinálásban 
jó vagyok. Mindenki azt mondja. Abban vagyok az egyik legjobb."


A kaland és más mesék hamisítatlan Medve-Madár-kötet, egy újabb gyöngyszem a könyvsorozatban, melynek mindegyik darabja minőségi és kiemelkedő! A mesélő nem fáradt el, a történetek továbbra is bájosak és humorban gazdagok, egyszerűen képtelenség nem szeretni és rajongani hőseinkért és kalandjaikért!


A mesék közt találhatunk szívből kacagtatót, melynek direkt a szórakoztatás a célja, de a mélyebb, komolyabb témák is megjelennek, amikből szintén mindig tartalmaznak valami újat a kötetek. Itt a betegség és a barátság összetartó ereje jelenik meg, valamint a féltékenység csúnya, zöldszemű szörnye üti fel a fejét, így a kacagás mellett a szívszorító pillanatok és az izgulás főhőseink sorsáért sem maradnak el. Imádom, ahogy Jarvis játszik a képekkel és az elejtett szavakkal, amiknek mintha semmi komolyabb, mélyebb jelentése nem lenne, ám a mese végére igenis kikerekedik, miért is írta-rajzolta oda azt, amit.

Személyes kedvencem jelen kötetből A lyuk c. mese lett a maga őrületesen humoros történetével, a visszhanggal, Madár megsínylett kobakjával, amin égnek merednek a tollak, a belső monológjaival és az elkapott felhőcskével. ^^ A mese párja lehetne tulajdonképpen az első kötetben olvasható "A virág", melynek cselekménye rendkívüli hasonlóságot mutat ezzel, mégis egyedi és frappáns mindkettő.

A szerethető történetek mellett a látványvilág továbbra is elvarázsol, öröm elveszni és böngészni a rajzokban. Várom a pillanatot, hogy eltáncoltassam "A táncot" az apró olvasóimmal, ilyen kreativitás és humoros képsorok mellett biztos vagyok benne, hogy a gurgulázó nevetés garantált! Azt nem tudom, hogy felhőt sikerül-e fognunk, de megpróbálkozunk majd azzal is...

Olvassátok, szeressétek, kalandozzatok ti is tovább ezzel az új kötettel Medve és Madár társaságában!


A korábbi kötetek értékelésért katt a "jarvis", vagy a "medveésmadár" címkére a cím fölött!

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 tánc

Idézetek

"- Hát, akkor azt hiszem, itt az ideje, hogy... eltáncoljam neked A Táncot!"

"- Medve? - ... - Ha nem nagy gond, itt tudnál maradni velem semmit sem csinálni?
- Semmit? - kérdezte Medve. - Persze! A semmit sem csinálásban jó vagyok. Mindenki azt mondja. Abban vagyok az egyik legjobb.
Így aztán Madár nem érezte valami jól magát, Medve pedig semmit sem csinált, hogy meggyógyítsa.
És minden rendben volt."

"Lefogadom, hogy azon a lyukon jár az esze - gondolta Madár. - Meg azon, hogy milyen jó lenne bebújni. CSak egy kicsit. Csak kipróbálni. Jaj, te Medve...
Medve igazából egyáltalán nem a lyukra gondolt. Még mindig a felhőkön töprengett. Meg azon, hogy vajon el tudna-e kapni egyet. Meg hogy mit csinálna vele, ha elkapná. Meg hogy valószínűleg ráülne, mint egy biciklire."

"- Nem szabad bebújni a lyukba - mondta Medve. - Oda van írva. Nem bírtad ki, mi? Jaj, te Madár..."

"Medve kihúzta Madarat a lyukból a bottal, aztán elmentek ebédelni egy felhőn, amit Medve fogott."

"Madárnak nem tetszett ez az egész.
Nedve és Madár. Mindig is így volt, hogy Medve és Madár. Nem pedig Medve és Madár és Vakond."

"De büdi maci,
de büdi maci!
Pracli ragaci,
nyüzsög a baci,
de büdi maci!"

"- A tengeri kaland nagyon fárasztó - mondta Medve."

"...Medve, ez a te álmod, vagy az enyém?"

Figyelem - a 4. kötet angol nyelven jövő tavasszal érkezik 
(reméljük nálunk sem kell majd sokat várni rá)!!!

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images