Swift

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ​cipője - Értékelés



Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvsorozatának 8. kötete látott napvilágot tavaly év végén a Pagony kiadó gondozásában. A Babaróka ​cipője tovább szövi kis főhősünk életét, akinek most az óvodai zaklatással és az ijesztő ortopédus doktor bácsival kell szembenéznie.

Nem vitás, Babaróka élete rendkívül nehéz és embert - akarom mondani rókát - próbáló a folytatásban. A kötet tíz rövid fejezetben meséli el a szó szerint szívszaggató történetet, melyet mindenképpen közös családi felolvasásra ajánlok, amit követhet (azaz feltétlenül kövessen!!!) az olvasottak/hallottak megbeszélése...


Tartalomjegyzék
  • A Gidóovi
  • Semmizés
  • Az orvosnál
  • A cipőkészítő
  • A rusnya cipő
  • A műpata
  • A kisgereblye
  • A tűzvész
  • Babaróka bátorsága
  • A csodacipő

Történetünk kezdetén Babaróka a Gidóovi apró növendéke lesz, ugyanis a kisróka otthon már unatkozik, s játékai testvérkéjével, Aprókával rendszerint sírásba fulladnak...
A Gidóovi óvónénijei kedves, aranyos és barátságos hölgyek, akik szívesen fogadják a kisrókát a csoportban, ám az ovisok túlnyomó része patás állatkölykökből áll... Hiába jár Babaróka barátja, Bekkecs is ide, általában labdajátékokat játszik patás társaival, mely játékokban Babaróka ügyetlen, s kissé csámpás lábainak köszönhetően hamar el is fárad. 
Babaróka a gyönyörű, susogó hársfa alatt lel menedékre, ami mintha beszélne is hozzá...

Babróka elég számkivetettnek érzi magát, s bár társai eleinte közömbösen bár, de elfogadják, a kisróka unatkozik. Nincs, aki építőkockázna vele, s egy idő után ez a magányosság érzet arra sarkallja, hogy újfajta elfoglaltság után nézzen. Így lesz főhősünk legjobb barátja egy homokozóban talált játékgereblye, melynek segítségével Babarókában csodálatos mesék születnek meg... 

Babaróka életébe a következő komoly áttörést az ortopédiai vizsgálat és az abból fakadó következmények hozzák. Doktor Oráng rendkívül megrémíti a kisrókát félelmetes kinézetével, így a remélt orvosi vizsgálat sajnos elmarad, ám a döntés megszületik - Babarókának gyógycipőt kell hordania! Ám amikor a cipő elkészül, s a kisróka szembesül vele, milyen ormótlan és nehéz is, pici lelkét elönti a szomorúság, amit egyenes úton követ társai szóbeli bántalmazása is...

Babaróka, patához hasonlító cipője miatt ovis társai céltáblája lesz, akik kegyetlen tréfát űznek főhősünkkel. Babaróka eleinte hallgat, ám a szülőknek előbb-utóbb feltűnik kisfiuk furcsa viselkedése, újabb, furcsa szokásai, s végül az elkeseredettség is utat tör a felszínre...

"- Nem érdekel! Nem akarok neked tetszeni! De a cipőm 
nem én vagyok, bármikor le tudom vetni. De a gonoszságod 
te vagy, vedd le, ha tudod!"

A Babaróka cipője talán az eddigi legdepresszívebb kötet, amit nem tudtam nem elszoruló szívvel és gyomorgörccsel olvasni. Mint olyan, aki nem egyszer átélte már a bántalmazás különböző formáit, mélyen megrendített és megérintett a kisróka szenvedése. Szerencsére a kreatív feloldás és a dolgok jóra fordulása nem marad el, ám úgy érzem, hogy a 4+ éves korosztálynak elég erősre sikerült ez a kötet.
A problémáról beszélni kell, ezért a kötet azok számára lesz tökéletes, akiknek a gyermeke hasonló cipőben jár... Tökéletes segítőkönyv lehet, hisz megmutatja a bántalmazás borzalmas képét, s bár úgy vélem, hogy alkalmas elrettentő példaként is, hogy a mi gyerekünk még véletlenül se álljon be a gúnyolódok közé, avagy megtanulja, hogyan védje meg magát - egyszerű esti meseként nem alkalmas.


Babaróka a cselekmény 90%-ban magányos, letört és mondjuk ki, bántalmazott, ami természetesen rányomja a bélyeget a lelki állapotára is. A történet - s maga az írónő - az élet egy igen kemény oldalát mutatja be az apró olvasónak, amiben nem csupán az olyan viszontagságok jelennek meg, mint az egyedüllét az oviban, játszópajtások nélkül maradni, gyógyászati segédeszközt használni/viselni, de kegyetlenül szemlélteti, milyen az, mikor a barátunk is a gúnyolódók közé áll és elárul minket (belénk rúg). Kiemelném azonban Babaróka építő és okos kis gondolatait és következtetéseit, valamint a legnagyobb pozitívumot - jólelkű és együttérző tud maradni a legszörnyűbb viszontagságok után is! Ehhez persze meg kell tapasztalnia mindkét oldalt, s szükség lesz a legkisebb királyfi varázscipőjére is, ami csak az igazi hősöknek segít az útjukon, s feltétlenül ki kell emelnem azt is, hogy a rossz elnyeri méltó jutalmát, ahogy arra is fény derül, kiből (és miért) is válhat bántalmazó...

Komoly kötet, ezért a gyermekkel való közös mese előtt mindenképpen ajánlom a szülőknek elsőként önálló olvasásra, ugyanis nem árt felkészülni az esetleges kérdésekre, amik a gyermekektől érkezhetnek, valamint felkészülni a közös feldolgozásra, amit valóban feltétlen ajánlok, ugyanis biztos vagyok benne, hogy a nem bántalmazó, esetleg bántalmazott és/vagy minden jóérzésű gyermek szívében szomorúságot okoz majd Babaróka szenvedése, amit fel kell tudnunk oldani!


A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Korábbi kötetek értékelései


Értékelés: 5/5 varázscipő

Idézetek

"Babaróka kedvence a fehér nyár volt. Leheveredett az árnyékába, felnézett a rezgő, hintázó levelek közé, és akkor a fa mesélni kezdett. Amíg a többiek aludtak a délutáni, kötelező szieszta során, addig Babaróka a fehér nyár susogását hallgatta."

"Sose gondolt arra, hogy nincs rendben a lába. Csak az tűnt fel neki, hogy fáj, amikor sokat gyalogol. De nem gondolta, hogy ez a lába hibája volna, sokkal inkább a gyaloglásé."

"A történetek, amik a kisgereblyéből áradtak, megvigasztalták."

""Gyorsabban, Szellő, gyorsabban! - suttogta Fényes Hold. A ló patája hangosan dübörgött a préri füvén. Fényes Hold tudta, hogy mindenütt ellenség veszi körül. Fegyvertelen volt. Egyetlen esélye Szellő, a leggyorsabb kanca a feketelábúak földjén. El kell jutnia a téli szállásig, ahol már biztonságban lehet. Nem is gondolt arra, hogy Sudár Fenyő titkon követi, hogy ha támadásra kerül sor, meg tudja védeni."
Babaróka körül megszűnt a kert, a kis ház. Ott bujkált Sudár Fenyővel a bokrok között, ott vágtatott Fényes Holddal a napsütötte síkságon."

"- Te nem sajnálnád otthagyni a házunkat?
- De igen. Sajnálnám a házat, a kertet, a futórózsáimat. Sajnálnám a könyveimet, a ruháimat, az összes tárgyamat. De az életünk fontosabb, mint a tárgyaink."

"És akkor meglátta a csodacipőt a lábán... És mintha a csodacipő azt mondta volna neki: "Gonoszság!" Ugyanaz a gonoszság, ha őt bántják, mintha mást. És százszor nagyobb, ha ő bánt mást."

"Babaróka éktelenül dühös lett...
- Hagyjátok abba! Azonnal hagyjátok abba! - kiabálta. - Ez nem vicces! Valakit bántani nem vicces! Hanem gonosz! Ha ezen nevettek, gonoszok vagytok!"

"- Te se tetszel nekem a műpatáddal! - vágott vissza a bikaborjú.
De Babróka most már nem hátrált.
- Nem érdekel! Nem akarok neked tetszeni! De a cipőm nem én vagyok, bármikor le tudom vetni. De a gonoszságod te vagy, vedd le, ha tudod!"

"- Bátor voltál - zizegte a fehér nyár. - Még sose láttam ilyen merész kisrókát.
- Hát szerintem kisrókát se sokat - mosolygott fel válaszul Babaróka a lombba."

"- Azt hiszem, tényleg táltos cipőt sikerült vennünk neked Mamarókával.
- Miért? - kérdezte Babróka. - Mert hosszú ideje sétálunk, és nem is panaszkodtam, hogy fáj a lábam?
- Nem csak azért - mosolygott apa. - Azért, mert a cipőd megtanított valami nagyon fontosra. Arra, hogyan védd meg magad. De nem csak arra. Arra is, hogyan védj meg másokat. És még arra is tudsz jó szívvel gondolni, aki bántott. Erre csak az igazi hősök képesek.
Babaróka lenézett a lábára. Most először tiszta szívből tudott örülni a csodacipőnek."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images