Swift

Ben Miller: Egy ​karácsonyi manó naplója - Értékelés



Ben Miller Egy ​karácsonyi manó naplója a Móra kiadó gondozásában látott napvilágot. A kötet egy új sorozat első része, melyben megismerjük főhősünket és első igazi, nagy kalandját! A naplóbejegyzésekből összeálló történet pillanatok alatt magába szippantott, s kíváncsian várom Tógi további kalandjait is! 
Ne féljetek, a varázslatos karácsonyi történet tökéletesen lezárt, teljes egész, ám egy olyan világ kapuit nyitja meg számunkra, melybe érdemes lesz évről-évre visszatérni...

"- Jaj, dehogynem! Szerintem jobban érted, mint bárki 
más. Ha valaki, hát te tudod, milyen érzés az, 
amikor lenézik az embert..."

Történetünk főhőse Tógi, a kissé balsorsú, ám annál nagyobb szívvel megáldott manó, aki még mindig a szüleinél lakik, ugyanis nem sikerült munkába állnia. Márpedig a manóvilágban ez óriási szégyen. Tógi 160 éves (emberi években számolva 16), munkanélküli, s egyetlen nagy álma, hogy karácsonyi manó legyen, mint ahogy álmában már azzá is vált. Karácsony apónak dolgozni, szorgos kis segédnek lenni, játékokat készíteni maga lenne a varázslat, ám a levél a felvételi vizsgára sehogy sem akar megérkezni...

Tógi életében az áttörést egy váratlan, ám annál szívhez szólóbb esemény indítja el. Húga, Szilvia elveszíti kedvenc plüssállatát, Oszkárt, a játék makit, ami nélkül létezni sem tud, ezért Tógi úgy dönt, újat varr az elveszett helyett. Az új játék teljesen egyedi - kicsit csálé, kicsit ütődött, kicsit fura, de legfőképp: határtalanul mókás! Tógi minden erejét és tudását (könyvtárban végzett kimerítő kutatást az állatról) beleadja a gyűrűsfarkú maki elkészítésébe, ami tulajdonképpen el is indítja hősünket a karácsonyi manóvá válás útján, hisz a maki olyannyira egyedi lesz, hogy Szilvia minden osztálytársa rendelést ad le rá, s végül - Karácsony apó lánykájának közbenjárásával - a várva várt levél is megérkezik Karácsony apó műhelyéből!

Tógi élete gyökeres fordulatot vesz, s miközben azon izgul, átmegy-e a manóvizsgán, az okos és figyelmes manó olyan összeesküvésről rántja le a leplet, ami a karácsony egész létét fenyegeti...

"- ...A gépesített játéknak is megvan a helye, de tudod-e,
 mi az, ami nélkül egyetlen plüssjáték sem készülhet el?
- A tömőanyag! - találgatott Ágacs.
- Én a szeretetre gondoltam - kuncogott Karácsony 
apó. - De persze neked is igazad van."

Ben Miller története egy szívet melengető karácsonyi mese egy szeleburdi manóról, akinek az életével mindenki azonosulni tud, aki átélte már, hogy napról napra él, de nem történik vele semmi, vagy épphogy semmi sem akar sikerülni... Mindenki, aki érezte már úgy, hogy sikertelenségre van ítélve; hogy az álmai sohasem fognak valóra válni, mély együttérzéssel fogja olvasni Tógi kalandjait, ahogy újra átérezhetik majd a reménytelenség és a teljes kétségbeesés érzését is...
A karácsony azonban a csodák ideje, mikor minden valóra válhat, s Tógi be is bizonyítja, hogy a karácsony szeretetének izzó égésével a szívében a legkisebb és legreménytelenebb esetekből is válhat hős, csak kitartóan kell dolgoznunk ahhoz, hogy elérjük az álmainkat!


Tógi rendkívül szimpatikus, szerethető főhős, akinek minden kezdeti, bukdácsoló lépésével, majd egyre kiteljesedő, önmagát elfogadó, önbizalmát megdobó tettével együtt tud érezni az olvasó - a jövőjét kilátástalannak látó felnőtt (felnőttkorba lépő ifjú). Bizony, ez a történet nem csupán egy aranyos karácsonyi mese, amin a gyerekek nagyokat nevethetnek és láthatják, milyen az, mikor az élet rögös ösvényein más is bukdácsol, hisz a 9+ éves ajánlott korosztály még korántsem ezeket látja majd meg a történetben...
Mást ad ez a történet a célközönségének, s mást a felnőtt (fel)olvasónak. Tógi története sokkalta mélyebb és komolyabb kérdéseket is boncolgat, amellett, hogy a gyermekek számára egy humorban és egyedi, kreatív megoldásokban gazdag mese, ami már a kezdeti álomképével, a frappáns naplóbejegyzéses formájával és az eseménydús, kalandos történetével magába szippant, s nem is ereszt a lezárásig.

Maga a történet nem túlságosan hosszú, a szöveg szellősen tagolt, így az olvasás gördülékenyen, gyorsan halad. A mesét Daniela Jaglenka Terrazzini bájos-kedves illusztrációi gazdagítják, amik a szemünk előtt keltik életre a történet hőseit - a kedves Tógit, a bölcs Karácsony apót, az "élettelen", ámde rendkívüli jelentőséggel bíró makiplüsst...
A történetben megjelenik a barátság, a szerelem, a testvéri szeretet, az odaadás, a bizalom fontossága, a második esély jelentősége, az átverés és félrevezetés kegyetlensége - mindez megfűszerezve egy csipetnyi varázzsal.

A fentebb leírt, mély, felnőttek számára elgondolkodtató tartalmon túl kiemelném még a börtönviselt, tetovált manók figuráját, amin halálosan jól szórakoztam - az ötlet fenemód találékony és frappáns, s ami legfontosabb, azt hirdeti, hogy mindenkinek jár egy második esély... Persze, nem mindenki él ezzel a lehetőséggel, s láthatjuk azt is, milyen az, ha valakinek a szívét a gonoszság és a bosszúállás rejti rabul. 

Száz szónak is egy a vége - szívből ajánlom a kötetet a 9+ éves korosztály számára, de bátran, jó szívvel a felnőttek számára is, mert bizony több van ebben a történetben, mint ami elsőre látszik...!


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 manó

Idézetek

"Álmomban karácsonyi manó voltam."

"Ekkor jutott eszembe, ki is vagyok valójában: egy százhatvan éves, munkanélküli manó, aki még mindig a szüleivel lakik. Vagyis egy lúzer."

"Ami pedig az álmot illeti, amelyben én voltam a karácsonyi manó...
Hát azt jobb, ha elfelejtem."

"...egy tucat vagy még több bányászmanó jelent meg. Izgatottan tárgyaltak, a sisakjuk pedig csupa cukorpor volt."

"- Itt mindenkinek van tetoválása? (...)
- A csíkos cukorpálcáról beszélek...
- Az börtöntetoválás. Elég sok ilyet látsz majd itt. Karácsony apó nagy híve annak, hogy mindenkinek jár még egy esély."

"- Minden más játék, amelyet készítünk, kifogástalan. A különleges játékszereink azonban sohasem tökéletesek. És a maga nemében mindegyik páratlan. Mindössze néhány olyan manó akad, aki el tudja készíteni őket. Te pedig...
(...)
- Te magad is közülük való vagy!"

"- Már egy ideje törjük ezen a fejünket, de nem tudunk rájönni, mi történt. Hacsak az nem, hogy valaki...
(...)
- ...lopja a játékokat."

"- ...sajnos számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy itt, a Karácsony téren, szóval köztünk... tolvaj jár."

"- Jaj, dehogynem! Szerintem jobban érted, mint bárki más. Ha valaki, hát te tudod, milyen érzés az, amikor lenézik az embert..."

"- El fogjuk lopni a karácsonyt... Karácsony apó meg nemsokára csak buta mese lesz, mintha soha nem is létezett volna..."

"- ...A gépesített játéknak is megvan a helye, de tudod-e, mi az, ami nélkül egyetlen plüssjáték sem készülhet el?
- A tömőanyag! - találgatott Ágacs.
- Én a szeretetre gondoltam - kuncogott Karácsony apó. - De persze neked is igazad van."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images