Swift

Szép ​álmokat! - Ötperces mesék /70 állatos mese/ - Értékelés



Gyönyörű kötet látott napvilágot szeptember elején a Móra kiadó gondozásában! A Szép ​álmokat! - Ötperces mesék /70 állatos mese/ egy elképesztően szép, minőségi kötet, mely Láng Anna gyönyörű illusztrációival és a benne olvasható tartalmas, tanulságos és különleges mesékkel varázsolja el az olvasóját!

"Már majdnem véget ért az ősz, hideg 
széllökésekkel közeledett a tél."

A mesék között olvashatunk klasszikus gyöngyszemeket, mint például a három kismalac történetét, vagy a holló és a róka esetét, ám van, hogy ezek a jól ismert mesék is egy picit más formában szerepelnek. Ezek mellett azonban túlnyomórészt olyan állatos mesék olvashatók, amik kevésbé, vagy egyáltalán nem ismertek hazánkban, s különböző tájakhoz és annak népeihez köthetők. Van, hogy olvasás közben tudjuk, hol járunk, hisz a szövegkörnyezetből kitalálható, melyik földrészre léptünk, de vannak olyan sejtelmes történetek is, amikről jó volna tudni, honnan is eredhet.

A 70 mese mindegyike illusztrált. Teljes oldalas, gyönyörű és lélegzetelállító képek és hosszú, oldalakon keresztül futó vékonyabb "csíkok" keltik életre a mesék szereplőit és cselekményét, ami már önmagában is elvarázsol, ám a mesékkel karöltve oly hatalmas élményt ad, hogy az olvasó csak habzsolja és habzsolja tovább a történeteket, míg el nem fogynak a lapok.

Személyes kedvenceim az alábbi mesék lettek:
  • A kisegér férjhez megy
  • A mohó róka
  • A kolibri és a madarak színe
  • A jaguár, a tűz és az eső
  • A béka és a róka
  • Zeusz és a teknősbéka
  • A leopárd és a szerzetes
  • A farkas és a daru
  • A denevér, a szeder és a sirály
  • A páva és a daru
  • A leopárd foltjai
  • A sas és a róka
  • A szépség és a szörnyeteg - Szerelmi történet nyuszifülekkel
  • Hófehérke, a tyúk és a hét kis bagoly
Ezek közül is, a kéken kiemeltek azok, amik leginkább a szívem mélyére költöztek.


A mesék úgy kerültek kiválogatásra, hogy az örök érvényű igazságok és tanulságok mellett a misztikum és a hiedelemvilág is helyet kapjon. 
Tehát mindamellett, hogy a jó elnyeri méltó jutalmát, a csaló és gonosz pedig megbűnhődik, láthatjuk a türelem jutalmát, az erények háláját, különböző állatok szokásainak kialakulásában esetleg szerepet játszható, természetfölötti magyarázatokat, amik mind-mind egészen mesések, s hinni is könnyű bennük.
A meseválogatásban többször visszatérő figura a csalafinta, eszes róka és a jaguár, s míg előbbi sokszor a pozitív hős szerepében tetszeleg, addig a jaguár szinte mindig pórul jár, s megtanul valami nagyon fontosat.

Ha csupán egy mesét kellene kiemelnem, akkor gondolkodás nélkül A denevér, a szeder és a sirály történetét választanám, amit soha életemben nem hallottam még, ám mióta olvashattam, azóta a kedvencem. Ezt a mesét is átitatja a misztikum és a nagyfokú képzelőerő, ami olyan magyarázatot ad az állatok, valamint a gyümölcs tulajdonságaira, amire én legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, mégis, egyrészt annyira kézenfekvő, másrészt annyira ötletes, hogy lehetetlen nem imádni.

"Ettől a naptól kezdve a denevér csak éjszaka 
mutatkozik, hogy ne találják meg az őt üldöző uzsorások, 
akik vissza akarják szerezni a pénzüket;..."

Egyetlen aprócska hiányérzetem a mesék forrásanyagának hiányából fakadt, ugyanis nem egy történet olvasása közben szerettem volna tudni, hogy vajon melyik népcsoport meséjét olvasom, avagy melyik néphez/földrészhez köthető az adott történet, de nagy valószínűséggel végzek majd egy kis kutatómunkát, s ha ez a "hiány" más olvasót is erre késztet majd, akkor még csak hiánynak sem nevezhetjük ezt, hisz arra sarkall, hogy többet tudjunk meg a világról. :3

Sajnos a dráguló élet a könyveket sem kíméli, ezt minden olvasó és könyvmoly jól tudja, ezért az ilyen minőségi kiadványok ára is sokkalta több, mint a covid és a papírhiány előtt. Ilyen varázslatos és remek minőségben piacra dobott kötetek azonban minden fillérjüket megérik, hisz örök dísze lehet a gyerekszobának/háznak, amit garantálom, hogy többször elő fogtok venni és újra és újra fellapozni!

A Szép álmokat! tökéletes esti meseként és önálló olvasásra is szívből ajánlom, s higgyétek el, nem fogtok tudni megállni csupán egy-egy mesénél!
A kötet az idei olvasmányaim közül az egyik kedvencem lett, s biztos, hogy szerepel majd az év végi Top5 Mese kategóriában! 


A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5
Kedvenc kötet

Idézetek

"Már majdnem véget ért az ősz, hideg széllökésekkel közeledett a tél."

"Három kismalac éldegélt egy gyönyörű erdő mellett. Annak ellenére, hogy testvérek voltak, nagyon különböztek egymástól: a két kisebb szeretett a mezőn szaladgálni és gondtalanul szórakozni, míg a megfontoltabb és óvatosabb legidősebb inkább a könyveket és a festészetet kedvelte."

"Az idők kezdetén, amikor a világot teremtették, még nem létezett az eső."

"Ettől a naptól kezdve a denevér csak éjszaka mutatkozik, hogy ne találják meg az őt üldöző uzsorások, akik vissza akarják szerezni a pénzüket;..."

"...és Bella megtanította az erdő összes állatát arra, hogy nézzenek a külsőségek, a szőr, a tollak és minden más mögé, hogy felfedezzék, milyen anyagból gyúrták a külső mögött dobogó szívet."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images