Swift

Könyvborító Kedd - Josh Malerman: Bird Box


Ma egy kicsit a pszichológiai horror vizeire evezünk, mint ahogy Mallorie is a regényben...
Egy pici borzongásra invitállak most Téged, Kedves Olvasó! Kövess, és lépj be velem Josh Malerman világába... ❤


“In a world where you can’t open your eyes, isn’t a blindfold all you could ever hope for?” 

Josh Malerman: Bird Box

Josh Malerman's debut novel BIRD BOX is a terrifying psychological thriller that will haunt you long after reading. 
Most people dismissed the reports on the news. But they became too frequent; they became too real. And soon it was happening to people we knew. 
Then the Internet died. The televisions and radios went silent. The phones stopped ringing. 
And we couldn't look outside anymore. 


A végzet tébolyult kereke címet viselő, Josh Malerman által írt páratlan pszichológiai horror óta számítom életem Malerman előtti és utáni korszakát. ^^
Soha azelőtt nem olvastam ilyesféle pszichológiai horrort, és a pasi egyszerűen levett a lábamról! Vagyis, inkább a története... A könyv 2017-ben jelent meg a Könyvhétre, ahol még csak szemeztem a kötettel, majd névnapomra, júliusban megkaptam Páromtól ajándékba, mert egyszerűen nem eresztett az égővörös borítón látható állati koponya erőt sugárzó képe. Az pedig csak hab volt a tortán, hogy a történet egy rockbandáról szólt...

Ebben az időben, a Madarak a dobozban c. kötet - ami Malerman debütáló regénye, és amivel a pasi pillanatok alatt berobbant a köztudatba - már a birtokomban volt, ám az olvasását halogattam. 
A végzet tébolyult kereke azonban megadta a lökést Malerman többi könyvéhez is. 


A Madarak a dobozban c. könyv idehaza és külföldön egyaránt egy rendkívül ötletes borítóval látott napvilágot (lsd. balra), bejegyzésem azonban a 2018-ban, nem sokkal ezelőtt megjelenő speciális, keménytáblás, védőborítóval és egyedi grafikával ellátott példányról szól, amit egy internetes böngészés során találtam, jó fél évvel ezelőtt. A speciális kiadás híre ugyanis nagyon régóta nyílt titok volt, ahogy a borító is, s bár tetszett, még nem volt a képben A végzet tébolyult kereke. (Igen, minden ide köthető. A regényhez, amit már legalább tizedjére fogok újraolvasni. ^^) 

Amikor kb. egy hónapja Malerman az Instagram profiljában megosztotta a frissen, a nyomdából megérkezett kötetek képeit - már tudtam, hogy végem.
Az eredeti előrendelős oldal egy "picit" drágán árulta a könyvet, így más megoldás után néztem. Szerencsémre az amerikai Amazonon is rendelhető volt a kötet, aminek az ára ugyebár szintén maga is egy pszichológiai horror, de milyen más lehetőségem lenne egy dedikált kötetre a mestertől? :) o.O
Az utolsó centeket, akarom mondani forintokat is összekuporgatva végül megrendeltem a könyvet, és bíztam abban, hogy épségben megérkezik hozzám.

A könyv egy pénteki napon már a kezembe is került volna, mikor is párom betegen feküdt itthon. Persze, a kedves postás csöngetés nélkül, cetlit bedobva tovább állt. Ezért hétfőn páromnak volt egy plusz útja, s amitől tartottam, sajnos bekövetkezett. A csomag nem ért ide sértetlenül, de hogy ez ne legyen elég, az Amazon feliratú ragasztószalag egy hosszabb csík kivételével minden oldalon meg volt kezdve, és csak a lélek tartotta egyben a dobozt! Annyira szét volt feszegetve, hogy bele lehetett látni a dobozba, és tisztán kivehető volt, hogy egy csomagolt könyv van benne! A drága magyar posta persze belekukkantott, mivel csomagszám nélkül jött, hogy vajon a fogára való falat van-e benne, de szerencsémre nem érdekelte őket a kötetem. Mindezt én reggel 9 óra körül tudtam meg a munkahelyemen, és csak délután 6 órakor érek haza... Képzelhetitek azt az egész napos idegeskedést, hogy vajon a kötet mennyire sérült! Amint hazaértem, azonnal nekiálltam, persze gondos körbefényképezés előtt, ha netán reklamációra lenne szükségem és kibontottam a csomagot. Szerencsémre a kötet majdnem épségben ideért, a szokásos néhány karcolástól eltekintve, amit már megszoktam a külföldi rendeléseknél.
Ahogy a kezembe vettem, madarat lehetett volna velem fogatni. ^^ Azonnal készítettük is párommal a képeket, amiket aztán töltöttem is fel az Instagram-fiókomba. *-*


S most nézzük meg közelebbről is a borítót, ahol most - speciális borító révén - az előlapra, a gerincre és a hátlapra is ki fogok térni. :) ❤


A borító a kék szín egy gyönyörű árnyalatában játszik, és megjeleníti a három főszereplőt, valamint a regény központi helyszínét, a folyót.
A borító előlapján magát az anyát, Maloriet láthatjuk, míg a borító hátlapjára két gyermeke került. Hármójukat a folyó köti össze, amin egy csónakban, bekötött szemmel utaznak végig. A folyó vad és kiszámíthatatlan, sötét és a kövek között megjelennek az erdőből előbújó farkasok is.
Az egész borító végtelen magányosságot, veszélyt és valami megmagyarázhatatlan félelmet kelt, amiről az ember mégsem tudja elszakítani a tekintetét. A karakterek felett szárnyaló fekete madarak pedig csak fokozzák a sötét hangulatot.
A szereplők rendkívül élethűek, arckifejezésük beszédes, és a szemüket takaró kendő is önálló élettel bír. A fejük körvonalaiban megjelenő táj kopár, sötét és az egész világ megőrülését jelképezi.
Ha figyelmesen megnézzük a képet, láthatjuk, hogy az anya tulajdonképpen a fiával van szoros kapcsolatban ábrázolva, míg a nagyobbik gyermek egy picit hátrébb, a kisfiú mögött kapott helyet.
Maga a borító tökéletesen átadja a regény hangulatát és számos központi elem szerepet játszik rajta.



Josh Malerman

1975-ben született. Szenvedélye az írás és a zene. Ő a detroiti rockbanda, a The High Strung énekese és gitárosa. Hat év alatt rengeteget turnézott a zenekarral, miközben a regényeit két koncert között írta. Malerman így nyilatkozott erről az időszakról:
"I never saw the books with dollar signs in my eyes. It was no hobby, that’s for sure, it was the real thing and always has been, but I was happy, then, simply writing, and while I blindly assumed they'd be published one day, I had no idea how something like that occurred."

"Sohasem dollárjelekkel a szememben tekintettem a könyvekre. Nem hobbi volt, ez biztos; ez volt a valóság, mindig is ez volt. De boldog voltam, akkor, az írással és amíg én vakon bíztam benne, hogy egy nap majd megjelenik, fogalmam sem volt, mégis hogy történhetett meg." (A fordítás pontosításáért köszönet Vivinek!)

Malerman még az általános iskolában kezdett el írni, és az első története egy űrutazó kutyáról szólt. Első regénye, a Madarak a dobozban 2014-ben jelent meg az USÁ-ban és az Egyesült Királyságban egyaránt, amivel órási sikert ért el. 2015-ben elnyerte a Michigan Notable Book díjat.
A Madarak a dobozban filmadaptációját a Netflix mutatja be, várható premier: 2018. december 21.
A film főszerepében Sandra Bullock és John Malkovich. 

Legfrissebb regénye a fantasztikus horror-western, az Unbury Carol, aminek a  magyar megjelenését már több lelkes rajongó is várja. :)


A kötet adatai:

Wraparound dust jacket by Vincent Chong.
Interior Illustrations by Glenn Chadbourne.
Published by Dark Regions Press.

When Bird Box by Josh Malerman was published in 2014 it became a sensation and a hugely successful debut novel. With a dystopian world so frightening because of its many unknowns, the book struck a chord with readers and resulted in a significant success for HarperCollins.

This special edition from Dark Regions Press features original wraparound color dust jacket artwork by Vincent Chong, ten interior illustrations by Glenn Chadbourne, a new 9,000 word Bird Box story entitled “Bobby Knocks” and a new afterword from author Josh Malerman. Offered in a limited edition oversized hardcover format featuring dust jacket, foil stamping and signature sheets signed by the author and artists. Limited to just 500 numbered copies total, one-time printing only.

500 Signed and Numbered Hardcover—signed by the author, Josh Malerman, limited to 500 signed and numbered copies worldwide, wraparound color dust jacket, spine stamped with title/author name in silver foil, oversized 7x10 trim size.

- Dedikált
- 121-es sorszám ❤

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images