Swift

Christian Tielmann: Berci ​nem megy el idegenekkel - Értékelés

Sziasztok!

Meg is érkeztem a mára ígért mesekönyv-értékeléssel is, ami a Barátom, Berci c. sorozat legújabb részéről, a Berci nem megy el idegenekkel c. kötetről szól.  

A sorozat testvére, a Barátnőm, Bori címet viseli, melynek több kötetéhez is volt már szerencsém. A Berci füzetecskéket legegyszerűbben pedig úgy tudnám jellemezni, hogy ők Bori "kisöccsei".
A Barátnőm, Bori c. sorozat legyen bármilyen cuki, elsősorban a lányokat célozza meg, ám így jogosan merül fel a kérdés: Mi lesz a fiúkkal? Nos, a Barátom, Berci pontosan ezt a hiányt igyekszik orvosolni...

A Berci nem megy el idegenekkel c. kötet a sorozat 13. része, s én jó szokásomhoz híven ezzel a kötettel kezdtem a sorozat olvasását. ^^ Bele a közepébe! :D

A történet végtelenül egyszerű. Egy nap, Berci elkíséri az édesanyját vásárolni, akinek azonban több mindent is be kell szerezni. A kisfiú elfárad és nyűgös lesz, ezért az édesanyja azzal a javaslattal áll elő, hogy Berci maradjon a játszótéren, és homokozzon a barátaival, míg ő mindent megszerez, amire szüksége van a háztartásban. Berci nagyon boldog lesz a homokvár építésének gondolatától, ám egyszeriben leszakad az ég, elered az eső, és minden gyermeket hazavisznek a szülei. Berci egyedül, szomorúan, elhagyatottan marad a homokozóban, mikor egy majdnem ismeretlen férfi megszólítja és "kedvesen" felajánlja a segítségét. Berci okosan végigfejti az idegen bácsival kapcsolatos ismereteit, és végül helyesen dönt: nem mozdul a játszótérről! A bácsi elmegy, ám ő még percekig egyedül van, és elkezd kételkedni: talán mégis el kellett volna fogadnia a picit ismerős bácsi ajánlatát? Ekkor azonban hirtelen megjelenik az édesanyja, aki boldogan öleli magához a kisfiút.
A hazafelé vezető úton Berci elmeséli, mi történt vele és minden kétségét megosztja az édesanyjával, aki megdicséri a kisfiút: Nem szabad elmenni idegenekkel! Soha!
Az ijedtség és a hideg, fázós nap jól megérdemelt jutalmaként pedig Berci megkapja, amiért tulajdonképpen elindult az édesanyjával vásárolni: egy csésze forró, habos kakaót! :)

A kötet több gondolatot is megfogalmazott bennem.
Először szeretném kiemelni, hogy ebben a kötetben Berci - legalábbis az illusztrációk alapján - óvodás korú lehet. Namármost! Ugyan nekem még nincs gyermekem, de nem lenne az az ok, amiért én őt magára hagynám, még akkor sem, ha ismerős gyerekek vannak a közelben!
Az anya felelőtlen, és az ismerős gyermekek szüleivel sem egyeztet arról, hogy figyeljenek a gyerekre! Számomra már itt elkezdődtek a problémák, az anyukának először is adnék egy alapos fejmosást...!!
A kötet központi témája azonban, miszerint segít megtanítani és tudatosítani a gyermekben azt a fontos tényt, hogy: "Soha nem megyünk el idegen emberekkel!", tökéletesen lett ábrázolva.


"- Szia, te Berci vagy, ugye? - kérdezte egy bácsi, akit Berci már látott párszor. Ugyanabban az utcában lakott, ahol ők is. 
- Hazavigyelek? 
Berci elgondolkodott. Nem ismerte ezt a bácsit. Csak azt tudta, melyik házban lakik. És Mama mindig azt mondta, hogy soha ne menjen el idegenekkel!
- Gyere, különben megfázol, náthás leszel és lázas!
De Mama mindig azt mondta, hogy soha ne menjen el idegenekkel. Akármit mondanak is neki. És Berci nem igazán ismerte ezt a bácsit, aki az utcájában lakott. Tehát ez a bácsi valójában idegen volt."

Látható, hogy Berci nem biztos önmagában, de végül helyesen dönt. Ez pedig annak köszönhető, hogy eszébe jutnak az édesanyjától hallott instrukciók.
A kötet legvégén pedig közösen meg is beszélik a kisfiú kételyeit.

"-El kellett volna mennem azzal a bácsival, aki az utcánkban lakik? - kérdezte Berci. 
- Nem, nagyon jól döntöttél - felelte Mama. - Ha nem vagy biztos benne, hogy tényleg ismered-e azt az embert, akkor ne menj el vele! Nem számít, mit mond, vagy hogy mennyire kedves."

Egy szülőnek nagyon fontos beszélni a gyerekeivel a kényesebb témákról is! Sajnos nem bújhatnak el egy-egy kényesebb, negatív, rossz téma elől, hiszen a világ nem csupán szép és fehér... megvannak a maga veszélyei... és a gyerekeket fenyegető veszélyekkel magának a veszélyeztetett célcsoportnak is tisztában kell lennie!
Ez a kis kötet segítség lehet a gyermekben való tudatosításra, és többször felolvasva segíthet a pöttöm emberkéknek memorizálni egy nagyon fontos intelmet: "Soha nem megyünk el idegenekkel!"

A kötetet minden kisgyermekes szülő figyelmébe ajánlom, és úgy vélem, hogy nem árt beszerezni lányos párját, a Bori nem áll szóba idegenekkel c. kötetet is! :)

Borító: 5/5*
Történet: 4,5/5* (Fél csillag levonás az anyuka felelőtlensége miatt!)

A könyvet köszönöm a Lírának, azon belül is a Minden Nap Könyv oldal vezetőjének! :) 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images