Swift

Apró értékelések 2024. I. - (Az erdőben vagy, kisegér?; Alma Magdi - Barát a bajban; Irány a kastély!; A macska, aki zent tanított)



Kukucs Könyvek - Az erdőben vagy, kisegér?

Gyönyörű illusztrációval megálmodott, aranyos történet - egy bújócska játék egy róka és egy egérke között, melynek során a legkisebbek megismerkedhetnek az erdő lakóival. A báját az illusztráció adja, képtelenség nem olvadozni az aranyos, kihúzható fülecskéken felbukkanó állatokon.

Értékelés: 5/5 róka



Andreas H. Schmachtl: Barát a bajban

Az idei olvasmányaim közül az egyik legcukibb és legbűbájosabb mese. Mese egy félős, ijedős mackóról, aki a történet végére megtalálja magában a bátorságot, hisz gondolkodás nélkül elveszett barátja segítségére siet. A mackó, aki addig a pillanatig attól is félt, hogy elsüllyed egy pocsolyában, mert nem tud úszni, beleveti magát a birkanyáj kellős közepébe, hogy megkeresse bodzavirág színű főhősünket.

Gyönyörű illusztráció, remek jellemfejlődés, tanulságos cselekmény, humorban gazdag jelenetek.

Értékelés: 5/5 törött kis esernyő



Mészöly Ágnes: Irány ​a kastély! (Levendula 4.)

Majdnem, a varázslócica története mondhatni a végéhez érkezett. A pici cicából immár komolyabb és egyre ügyesebb varázslómacska vált, aki képes varázslatai tartósabbá tételére. Egy gyönyörű felnövéstörténetnek lehettem szemtanúja ebben a mesesorozatban, melynek - valószínűleg - utolsó részében Majdnem cica kirándulni megy gazdijával, ahol egy bűntény megoldásában és a tettes kézre kerítésében segédkezik - teszi mindezt természetesen a felnőtt szemnek láthatatlan módon, iskolás gyermekhőseinket előtérbe helyezve. 

A történet ismét bővelkedik a humorban és a varázslatban, s a legmagasabb olvasói szinthez mérten sokkalta összetettebb és „bonyolultabb” is, mint elődei. A mesében megjelenik egyébiránt az iskolai zaklatás egy formája is, ami kellőképp összeszorította a gyomrom - hisz én magam is átéltem -, ám szerencsére a feloldás az igaz barátok személyében érkezik - no és persze ne feledjük azt sem, hogy mennyire jól jöhet, ha az embernek van egy varázsmacska ismerőse, aki jól be tudja fogni a zaklatók száját és megleckéztetni őket...

Az illusztrációk ismét mesések, ám itt már a szöveg javára billen a mérleg. 

Amennyiben nem érkezik több történet, hisz egy Most én olvasok!-sorozat öt szintből áll, mely ezzel a kötettel teljesült, akkor is úgy vélem, hogy az írónő nagyon szép befejezést adott a történetnek, melyben ott rejlik a folytatás lehetősége, de az olvasó fantáziájának tovább szárnyalása is kibontakoztatható, amennyiben a kötet forgatója remek képzelőerővel rendelkezik.

Értékelés: 5/5 korona

Idézetek

"A bolond április után a május szelíd volt, mint egy jóságos óvó néni."

"- Nagyon kényelmetlen érzés felnőttbőrben lenni!"

"- Tudjátok, mind a kettő durran... ez a közös bennük. Azt hiszem, tényleg kezdek ráérezni a mágia lényegére!"


Korábbi kötetek értékelései itt olvashatók:



James Norbury: A ​macska, aki zent tanított

Egy szívet melengető, rengeteg tartalmas, mély és megfontolandó gondolattal teli történet egy hosszú utazásról, melyet átitat a zen és a békesség megnyugtató érzése. Mindez csodaszép illusztrációkkal fűszerezve, melyekben öröm gyönyörködni. ❤

A kötet rendkívül gyorsan kiolvasható a formáját tekintve, azonban semmiképp sem érdemes végigszaladni rajta! Érdemes a gyönyörű, sokszor lírai szöveget újra és újra elolvasni és erőt meríteni a nemes és okos gondolatokból, melyeket megfogalmaz. Elveszni a sorok között, a mélyére látni a tartalomnak, elgondolkodni a mögöttes jelentéseken, s ne feledjük, hogy a zen maga a nyugalom és megfontoltság. 

Méltó éke lehet a könyvespolcnak, s számomra nem csupán felveszi a versenyt, de le is pipálja a széles körben ismert elődjét. A történet sokkal jobb volt, mint a Nagy Panda és Kicsi Sárkány, annak ellenére, hogy mindkét kötetre öt csillagot adtam. Valahogy a macska bölcsességekkel és szépségekkel teli útja jobban beszippantott, vagy talán pont egy olyan időszakban olvastam, mikor képes volt jobban megérinteni, mint "elődje", amit sikerült egy olyan időszakomban olvasnom, mikor egyáltalán nem volt időm a blogolásra, így sajnos arról értékelésem sem született (de olyannyira, hogy még a kifényképezett kedvenc idézeteimet sem sikerült digitalizálnom - ezt rendkívül sajnálom is).

A kiírt, kedvenc idézeteket mindenképp elő fogom venni újra és újra, erőt meríteni belőlük a nehéz napokon, vagy ha épp szeretném megmelengetni a szívem/lelkem, s biztos vagyok benne, hogy több újraolvasást is megél majd ez a csodaszép történet.


Értékelés: 5/5 korona

Idézetek

"- Talán segíthetek. Azt hallottam, hogy messze innen, a völgyet borító juharerdő sűrűjében áll egy magányos, ősi fenyő. Aki az ágaira telepszik, azt olyan nyugalom szállja meg, és olyan tudásra tesz szert, mint senki más."

"Könnyebb úgy tanulni, ha belátod, hogy az élet folyton tanítani próbál neked valamit."

"A természet nem beszél,
mégis szól hozzád."

"Végtére is önmagunkkal töltjük a legtöbb időt, és megvan az a szokásunk, hogy nagyon komolyan vesszük a saját véleményünket."

"…leült kint egy mohos kőre, és nézte a vihar utolsó sóhajtásaitól hajladozó bambuszszálakat.
Gyönyörű látvány volt."

"Bátorságának köszönhetően a sötétség szépségbe, a félelem gyönyörködésbe fordult."

"Kíváncsi vagyok, a holnap milyen csodákat rejt."

"A legvalószínűtlenebb helyeken is nyílhat virág."

"- A sors tekervényes ösvényekre vezet bennünket, és bármilyen rossznak tűnjön is egy-egy helyzet, sosem tudhatjuk igazán, mi sül ki belőle."

"Minden pillanat megismételhetetlen és egyedi a számodra ezen a világon.
Élvezd ki az ízét, amíg lehet, mert soha többé nem térhetsz vissza, hogy ezt megtedd."

"- A szívemben egyedül voltam, igen - felelte a Macska. - De tanulom, hogyan változzak."

"- A lelkünk nem is olyan különböző - tűnődött a Macska. - Mélyen belül ugyanazokra a dolgokra vágyunk."

"Az akadály gyakran maga az ösvény."

"Láttam a szerzeteseket a templomban… Könyveik is vannak, színültig bölcsességgel."

"Hasonlóképp, a könyvek nem maga az út, habár segíthetnek, hogy rátalálj. Éppúgy van, mint ezzel a táblával: ha csak tanulmányozod a végtelenségig, sosem jutsz el oda, ahová tartasz."

"A lánynak mindvégig a birtokában volt a kincs, csak szüksége volt valakire, aki megmutatja neki, hol keresse."

"- Jobb olykor-olykor hibázni és helyrehozni az eltévelyedéseket, mint arra várakozni, hogy minden tökéletes legyen, és aztán soha neki sem vágni az útnak."

"…épp azokra az apró dolgokra kellett volna a legnagyobb figyelmet fordítania, amelyekről tudomást sem vett."

"- Megtanultam, hogy amire vágyunk, arra ritkán van szükségünk. Amire viszont szükségünk van, arra szinte soha nem vágyunk."

"A jó élet titka nem egy ősi fában vagy a csillagokkal telehintett égboltban keresendő.
Hanem a levelekben, a sárban és az esőben.
Benned és bennem és a nyüzsgő városban, amit hátrahagytam."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images