Swift

Terry Deary: Rrrettentő töri könyvsorozat - Értékelés



Terry Deary Rrrettentő töri c. sorozatával az Ütődött görögök c. kötetnek köszönhetően ismerkedtem meg közelebbről. Noha a sorozathoz beleolvasás kapcsán már volt szerencsém, leginkább az angol eredetik fordultak meg a kezemben. A Könyvmolyképző kiadó 2020-ban fogott  bele a sorozat újra kiadásába, ám sajnos ez is - mint minden kiemelkedő színvonalú, ám kevés marketinget kapó kötet - eltűnt a süllyesztőben, az újra kiadás megszakadt, s én már nem is reménykedem abban, hogy magyar nyelven megjelenhet még ebből a zseniális történelmi sorozatból újabb kötet. Így az angol nyelven tudó és akaró olvasók ismét előnyt élveznek, ha szeretnék olvasni a többi kultúráról szóló kötetet is.

Magyarországon összesen 9 (+1 kiegészítő) kötet látott napvilágot 1994!! óta. A jogok először az Egmont-Hungary kiadónál voltak, mely példányokat nehezen, de nem minden esély nélkül antikváriumokban lelhetnek fel a kíváncsi olvasók.

A sorozat eredeti nyelven immár több mint 60 kötetből áll, melyek kaphatóak önállóan és többféle gyűjteményes, díszdobozos formában is. (Megj.: Az eredeti alapsorozat 27 kötet.)

Terry Deary ebben a sorozatban végigvezeti olvasóját a történelem vérzivataros századain, s szórakoztató módon mesél a történelemről annak minden ínyencségével és sokszor gusztustalanságával együtt - ami a hivatalos történelemkönyvekből és oktatásból kimarad. 

Csakúgy, mint az eredeti szöveg, úgy a magyar fordítások is parádésan sikerültek, a szöveg humorban gazdag, s a történelem szerelmesein kívül kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik a törit száraznak és unalmasnak találják! Sőt, nekik ajánlott csak igazán, hisz ezekből a kötetekből egy gyönyörű, eseménydús és érdekfeszítő múlt tárulhat a szemük elé, melynek olvasása közben garantáltan kialakulhatnak azok a kockás hasizmok! 

Az eredeti életkori megjelölés 8 éves kortól ajánlja a könyveket, míg a Könyvmolyképző és a korábbi kiadók 10 éves kortól lövik be ezt. Én magam ez utóbbi besorolást támogatom, a kis elsősöket és másodikosokat még hagyjuk a betűk csodás, mesés világában, s inkább felső tagozattól, ahol igazán elindul a történelemokítás vegyük kézbe a köteteket. Onnantól kezdve azonban én azt mondanám, nincs megállás, hisz ezek a rendhagyó történelemkönyvek olyan szórakoztató módon tanítanak, s annyi rejtélyt és érdekességet tárnak elénk a különböző kultúrákról és magáról a történelmünkről, hogy az még 80+ évesen is rendkívül érdekfeszítő lehet. Ne feledjük továbbá azt sem, hogy örökké tanulunk (s tanulnunk is kell), s ismereteink bővítése céljából nincs is ennél tökéletesebb választás. No és persze el ne feledjem, a történelem szerelmeseként igazi ínyencség ez a sorozat!

A rrrettentően izgalmas és humoros szöveget Martin Brown rrrettentően zseniális illusztrációi díszítik, amik nem csupán a szöveg képi megjelenítésére szolgálnak. Az apró szövegbuborékoknak, képregényeknek köszönhetően szerves része a könyveknek, szerepe szintén az érdekes módon való tanítás és nevetésre fakasztás. A vizualitás mellett a tanítás egyfajta részeként van jelen.

Végezetül, de nem utolsósorban álljon itt néhány idézet a könyvekből, amiket teljes szívből ajánlok minden történelembolond számára! (S természetesen azoknak is, akiknek meggyűlik a baja a törivel a suliban...)

Értékelés: 5/5

A kegyetlen kelták 

"Kell egy ötszázas, hogy moziba menj? Ki fizesse? Húzzunk sorsot – csak gondoskodj róla, hogy mind a három pálcikára az A-P-A betűket vésd!"

"Kár, hogy a ravaszak és kapzsik elvették a világot a becsületesektől és bátraktól. Egy nap talán majd felbukkan egy vezér, aki visszavezeti a világot a becsület és bátorság útjára. Lehet, hogy a neve… Arthur lesz!
Legalábbis szép lenne azt hinni. Reménykedni azért lehet benne."

Rettegett rómaiak

"Apa is mindig azt mondta, hogy „aki harcból elmenekül, azért marad életben, hogy egy nap újra fegyvert foghasson”."

Irtóztató inkák 

"Nem csak az inkák és a hódítók azok, akik könyörtelenek, mohók és önzők."

Elképesztő egyiptomiak

"Hogyan díszítsünk egy piramist?
1) Keress egy vadonatúj piramissal rendelkező fáraót. Holtbiztos, hogy szüksége van dekoratőrökre."


A könyvsorozat magyarul megjelent kötetei:
  • A kegyetlen kelták 
  • Kőkemény kőkorszak
  • Ádáz aztékok 
  • Vérfagyasztó vikingek 
  • Nyavalyás középkor 
  • Rettegett rómaiak
  • Ütődött görögök 
  • Irtóztató inkák 
  • Elképesztő egyiptomiak (Korábban Őrült egyiptomiak címmel is megjelent.) /Terry Deary - Peter Hepplewhite/
  • A kegyetlen világ krónikája (Kiegészítő kötet)

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images