Swift

M. Kácsor Zoltán: A ​varázsajtó - Értékelés



Móra kiadó tavaly augusztusban indította útjára új, kiadói sorozatát, Már tudok olvasni címmel. A modern formát öltött sorozat részeként megjelent három kötet után idén, január végén a sorozat ismét három kötettel bővült, három nehézségi szinten.
M. Kácsor Zoltán A ​varázsajtó c. kötete 3. nehézségi szintű. A 3. szint már a kifejlődött madárkáknak szól, az apró könyvmolyoknak, akik nem elégednek meg az egyszerű, rövid történetekkel. Itt a történet/a mese, vagyis a szavak, betűk és mondatok átveszik a teret és háttérbe szorítják az illusztrációt, ami csupán a történet megszínezése és kiegészítése miatt van jelen. Az illusztráció segít fenntartani a figyelmet és apró részleteket rejthet magában, melyekre érdemes figyelni (már csak a kötet legvégén található feladatlap miatt is ;))
A kis olvasó itt már egy egészen hosszú, "bonyolult" történettel találja szembe magát, ahol már nincsenek kötőjelezett szavak, csupán szómagyarázat a legvégén, ha valamit nem értett. A mesék után azonban itt is megtaláljuk a nehézségi szintnek megfelelő feladatlapot, valamint az oklevelet és hat matricát.

"- Miért lógatod úgy az orrod, Bercikém? - kérdezte 
a mama, mikor egyik nap ő vigyázott rá.
- Azért, mert csak most jöttem rá, hogy engem átvertek.
- Ki vert át? - tátotta el a száját a nagyi.
- Mindenki, aki azt mondta, hogy milyen jó lesz iskolába 
járni, pedig nem az - felelte csüggedten a kisfiú."

Történetünk főhőse Berci, egy, éppen az iskolát megkezdő apró elsős, aki él-hal a varázslényekért, ám eddig még egyet sem látott... 
A kisfiú nem rajong az iskoláért, ahová mindig utolsónak érkezik és elsőként távozik. ^^ Berci problémája tulajdonképpen az, hogy az iskola végtelenül unalmas hely, hiszen egyetlen törpét sem látni, és az órák sem épp érdekesek. Jónás bácsi, a portás is egész különös figura, egy kicsit ijesztő is, így Berci nagyon örül, mikor végre otthon lehet.
Ám egy éjjel Berci különös hangra ébred, s a holdfény jótékony világánál meglát egy koboldot a szobájában! Kóborka, a kobold óriási bajba keveredett, ugyanis nem találja Berci hátizsákját, ami egy varázsalagutat rejt magában, amin keresztül visszajutna a koboldiskolába. A lány Berci segítségét kéri, akinek a különleges kaland végre felnyitja a szemét és megerősíti hitét a varázslények létezésében.

De vajon ki valójában Jónás, a portás és megússza-e Kóborka az elkóborlást?

"Ami igaz, az igaz: Berci valóban imádta a varázslatot. Nem 
csoda, hogy a fantáziáját is leginkább a varázslatos lények 
izgatták. A gond csak az volt, hogy az annyira áhított 
tündéreket és manókat soha nem tudta elcsípni. Mégsem 
csüggedt! Úgy okoskodott, hogy ami az oviban nem 
sikerült, majd összejön a suliban."

Ha hinni lehet a pletykáknak, jelen kötet egy új, hosszabb történet előfutára, a Berci és a koboldok c. sorozat első kötete, mely nagyon szépen felvezeti a történetet és utal a további konfliktusokra, avagy esetleges konfliktusforrásokra.
Berci aranyos gyerek, akit korántsem nehéz megérteni, s elég, ha visszagondolunk a saját iskolás éveinkre, hisz mindenki, aki járt már iskolába érezte már azt, hogy az iskola felettébb uncsi hely... ^^
Berci okos, aki arra vár, hogy végre történjen vele valami varázslatos, s bár a hite erős, ahogy növekszik, úgy kezdi elveszíteni azt a mágiában és varázslatban. Ez szintén ismerős érzés lehet mindenki számára...


Mivel a történet egy bevezető mese, egy első felvonás, érezhető rajta, hogy sokkal többet rejt magában, mint amennyit jelenleg mutat, s bár hiányérzetet a mese végén én magam nem tapasztaltam, mégis úgy éreztem, hogy a karakterek még nem teljesen kidolgozottak. Egyelőre egyik szereplő sem nőtt a szívemhez, egyedül Jónás bácsi volt az, aki iránt kíváncsiságot érzek, főleg azonképp, hogy az elején korántsem volt szimpatikus az öreg... ^^
Van néhány tippem a történet alakulását illetően, s kíváncsian várom, hogy mi sül majd ki belőle.
A humor, a koboldok világa, a varázslat mivoltja egyébiránt remekül a helyén, a mese olvasatta magát. 

A kötetet Oravecz Gergely különleges illusztrációi teszik teljessé, amikből bevallom, én magam szívesen láttam volna akár többet is, olyannyira hangulatosak voltak. *-* 

A kiadó Könyvek olvasni tanulóknak 25% kedvezménnyel néven futó akciójában most a sorozat minden darabját kedvezményes, 25%-os áron szerezheted be! Az akció február 26-ig tart, siess, le ne maradj! 

A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 kobold








Idézetek

"- Miért lógatod úgy az orrod, Bercikém? - kérdezte a mama, mikor egyik nap ő vigyázott rá.
- Azért, mert csak most jöttem rá, hogy engem átvertek.
- Ki vert át? - tátotta el a száját a nagyi.
- Mindenki, aki azt mondta, hogy milyen jó lesz iskolába járni, pedig nem az - felelte csüggedten a kisfiú."

"- ...nekem mindenki azt mondta, hogy az iskola egy varázslatos hely, de eddig egyetlen varázslatot sem láttam. Csókolom!"

"- Szóval még nem láttál egy varázslatot sem, mi? - dünnyögte ősz bajusza alatt. - Helyes! Mindenkinek úgy lesz a legjobb, ha ez így is marad."

"Ami igaz, az igaz: Berci valóban imádta a varázslatot. Nem csoda, hogy a fantáziáját is leginkább a varázslatos lények izgatták. A gond csak az volt, hogy az annyira áhított tündéreket és manókat soha nem tudta elcsípni. Mégsem csüggedt! Úgy okoskodott, hogy ami az oviban nem sikerült, majd összejön a suliban."

"Berci kezdte elhinni, amit néhány nagyobb barátja rebesgetett, hogy varázslényeg talán nem is léteznek."

"- Felébresszem, vagy ne ébresszem, ez itt a kérdés! - hallott az ágya mellől egy idegesen suttogó hangot.
A telihold fénye úgy ragyogta be a szobát, mint egy kislámpa. A holdsugárban pedig, mintha ez teljesen természetesen lenne, egy parányi alak járkált föl és alá a szőnyegen."

"- Ugye te egy manó vagy?
- Dehogyis vagyok manó! - tiltakozott egyből a lény. - Kobold vagyok, kérlek szépen!"

"- Kóborka, a koboldka - mélázott Berci. - Ez ma már a második furcsa név."

"- Hogy este is iskolába menjek? - borzongott meg Berci. - Arra a rémes helyre, ahol állandóan csendben kell maradni, és még egy vacak törpét se látni sehol? Szó sem lehet róla!"

"- Ti csettintésekben méritek az időt? Hát ez nagyon muris..."

"- Varázslat! - ámult el Borka.
Berci azonban csak legyintett. - Elemlámpa - világosította fel a lányt."

"- Szóval a vonat izgalmasabb, mint a varázslat - csóválta a fejét Berci. - Azért ti, koboldok is elég viccesek vagytok ám!"

"- Te, figyelj, tulajdonképpen ki ez a Jónás bácsi? Valami varázslóféle?
- Dehogyis! Ő a portás..."

"- Látlak még?
- Ha jól figyelsz! - kacsintott a lány."

"- ...Akármilyen kobold... akarom mondani bolond álmot is láttál az éjjel, jobban teszed, ha megtartod magadnak, érted?"

"- Én csak annyit tudok - felelte lassan a portás -, hogy vannak dolgok, amiknek titokban kell maradniuk. 
- És ez olyan dolog?
- A legolyanabb!"

"Mert aki megment egy koboldlányt, annak jár a jutalom, nem igaz? Szegény Bercinek fogalma sem volt róla, milyen nagyot téved..."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images