Swift

Mészöly Ágnes: A ​lila boríték - Értékelés



Móra kiadó tavaly augusztusban indította útjára új, kiadói sorozatát, Már tudok olvasni címmel. A modern formát öltött sorozat részeként megjelent három kötet után idén, január végén a sorozat ismét három kötettel bővült, három nehézségi szinten.
Mészöly Ágnes A ​lila boríték c. kötete 2. nehézségi szintű.
A 2. szint köteteinek története fejezetekre tagolt, egyszerű és bővített mondatokkal dolgozó szöveg, ahol már komolyabb, nehezebb szavakkal találkozhatnak az apró olvasók. A különösen kacifántos szavakat a kötet külön kiemelve, szótagolt formában is bemutatja, a könnyebb kiejtés és elsajátítás végett. A kötet legvégén található egy szómagyarázat, valamint több érdekes, szórakoztató feladat is, melyek megoldását a rendkívül minőségi, füles borító belső részén találhatják meg az apró olvasók. A kiadói sorozat leírása alapján ezen nehézségi fokon a szöveg és az illusztráció aránya megegyezik egymással, ami azt jelenti, hogy gyönyörű, teljes oldalas illusztrációkban gyönyörködhetünk olvasás közben, melyek egyben háttérként és kiegészítésként is szolgálnak a meséhez. 
A szöveg itt már sokkal több nehezebb és összetett szót tartalmaz, mint első szinten, hisz itt már egy lassan madárkává serdülő könyvmoly a célközönség.

"...csak szomorkodott és sírdogált. Szerette volna,
 ha az ő anyukája is olyan, mint a többieké. Nem 
szuper okos, de hozzá lehet bújni, ha baj van."

Apró főhősünk Zámencsik Levente, éppen vidékre érkezik apukájával, aki igyekszik felvidítani a kisfiát az anyuka távolléte miatt. Mint hamarost kiderül, Levi édesanyja egy kiválasztott, nagyon okos űrhajósnő, aki az űrbe utazott, hogy dolgozzon, magára hagyva utána vágyakozó kisfiát...
Levi eleinte makacsul ellenáll az apja jókedvre derítési kísérleteinek, ám egy idő után maga is megunja a duzzogást és felfedezi apával a környéket.
A kisfiú a ház felfedezése közben egy különös, lila borítékra bukkan, ami titkot rejt magában... Egy kislány levelét, akit csúfolnak az osztálytársai és egy igaz barát után vágyakozik!
Miután Levi édesapja elmagyarázza, hogyan működött régen a levelezés és mire való a posta, Levi úgy dönt, válaszol a kislánynak, aki, mintha a múltban ragadt volna...

Vajon megváltoztatja és gyökerestől felforgatja Levi életét a titkos levelezés? Olvassátok el és járjatok utána ti magatok!

"- Igazi levelet, borítékban?"

A lila boríték már egy komplex, hosszabb történet a sorozatban. Egy szívhez szóló mese egy magányos kisfiúról, aki haragszik az édesanyjára, de közben mégis nagyon szereti őt. Csak erre rá kell jönnie...
A mesét átitatja a titokzatosság és a természetfeletti, vagy talán a varázslat - ezt mindenki döntse el maga olvasás után. ;) Összekapcsolódik benne a múlt és a jelen, mely mindig és megmásíthatatlanul hatással van egymásra, s keverednek benne a régi kor csodái és a mai technika vívmányai.


Levi egy ízig-vérig 21. századi kisfiú, akinek elképzelése sincs arról, milyen volt az élet a szülei korában, akik talán maguk is olyan fiatalok, hogy talán csak a nagyszülőkre jellemző mindaz, amit az írónő itt elmesélt.
Bevallom, sose láttam még fonetikusan leírva példának okáért az "ímél" szót, ami teljesen ki is készített, hogy már ilyen is van a magyar nyelvben, de hát én is ama kőkorszaki levelezés korában voltam gyerek, mint Leviék szülei... ^^ Szörnyűség!

Levi egy szerethető, aranyos karakter, kinek gyermeklelkében vihar dúl, s le kell rendeznie magában mindazt, amit érez. Az írónő, illetve a sors ezért ad a kezébe egy eszközt, egy célt, egy varázslatos dolgot, ami eltereli a figyelmét a jelen szomorúságáról, valamilyen szinten átrepíti a múlt szépségébe és eme tevékenységnek köszönhetően felfedezi az igazságot, legyőzi a haragját és mondhatni, megváltoztatja az életét. Felfedezi azon igazságokat, amiket elnyomott magában a dac miatt, ugyanakkor fel is kavarja maga körül az állóvizet, az épp csendes nyugalmat egy váratlan esemény történése... S hogy hogyan tovább? Mindez csupán az olvasó fantáziáján múlik!

A kötetet Szabó Imola Julianna színes, élénk és szerethető illusztrációi díszítik, amik remek hangulatot varázsoltak a meséhez.

A lila boríték varázslatos mese egy kisfiúról és az anyukájával kapcsolatos érzéseiről és múltjáról, kötelékéről és soha meg nem szűnő szeretetéről. Szívből ajánlom felnőttnek és gyermeknek egyaránt!

A kiadó Könyvek olvasni tanulóknak 25% kedvezménnyel néven futó akciójában most a sorozat minden darabját kedvezményes, 25%-os áron szerezheted be! Az akció február 26-ig tart, siess, le ne maradj! 

A könyvet köszönöm a Móra kiadónak!

Értékelés: 5/5 boríték











Idézetek

"- Zámencsik Levente, ne duzzogj!"

"...itt legalább nem láthatta apa, hogy megint elpityeredett.
Levi hetek óta szomorú volt. Sőt, haragos. Haragudott az egész világra, de főleg anyára."

"...csak szomorkodott és sírdogált. Szerette volna, ha az ő anyukája is olyan, mint a többieké. Nem szuper okos, de hozzá lehet bújni, ha baj van."

Annak, akire rábízhatom a titkaim

"- A postán üzeneteket és leveleket küldenek az emberek.
- Ugyan - rázta a fejét Levi. - Arra ott a cset és az ímél! Meg a telefon."

"- Igazi levelet, borítékban?"

"- A postások okosak - kacsintott apa."

""Ez a lány mintha a kőkorszakban élne"..."

"- ...volt egy fura barátom, akivel leveleztem... Levinek hívták. Azt állította, hogy az anyukája űrhajós, pedig akkor még csak egy nő járt az űrben. Ez erőt adott, hogy ne adjam fel. Róla neveztük el a fiamat is..."

"- Csókolom! - rontott be az ajtón. - Lehetséges, hogy az anyukám azért lett űrhajós, mert én..."

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images