Swift

Szabó Borbála: Famama, ​Fapapa / Mummy tree, Daddy tree - Értékelés



A Pagony kiadói könyvsorozata - a Most angolul olvasok!, néhány nappal ezelőtt ismét egy új kötettel bővült, melyet ez alkalommal Szabó Borbála jegyez. A Baranyai (b) András illusztrációival és Borbála bájos meséjével életre kelt Famama, ​Fapapa / Mummy tree, Daddy tree c. kötet most a családok múltjába kalauzolja el a pici olvasót, aki talán maga is kedvet kap majd egy családfa elkészítésére és családja ősi múltjának feltérképezésére.
A kötet ugyanúgy épül fel, ahogy azt már ettől a sorozattól megszokhattuk. Az oldalpárok bal oldalán olvasható a magyar szöveg, míg a jobb oldalon az angol szöveggel ismerkedhetnek és barátkozhatnak a 8+ éves olvasók, a mese után pedig ismét érdekes és izgalmas feladatok várnak minket, többek között: szókereső, szinonima, ki mondta?, szóbeillesztő, történetírás, szavak jelentésének kitalálása - mindez természetesen angol nyelven.

"- Minden családnak két nagy ága van - folytatta a Mama -, az 
apai és az anyai ág. Ez két szülőt, négy nagyszülőt 
és nyolc dédszülőt jelent. 
Miklós magába roskadt. 
- Előre elfáradtam - sóhajtotta."

Történetünk főhőse Miklós, harmadik osztályos srác, aki mondhatni, elég elkeseredetten érkezik haza az iskolából, mert tanító nénije, Cili néni egy egészen furcsa, nem mindennapi feladatot bízott az osztályra. Miklósnak fogalma sincs róla, tulajdonképpen mit is szeretne Cili néni, ugyanis elmondása alapján nem érti a nőket, főleg nem a tanárnőket... ^^ Miklós házi feladata egy bizonyos fa megrajzolása, ám sem a kisfiú, sem elsős testvére, Kamilla, sem a kisöccsük, Tomsi nem tudja, milyen fát is kellene rajzolni... A kisöcs szerint bizonyára egy karácsonyfa megrajzolása a házi feladat, míg Kamilla úgy gondolja, hogy facsaládot kell rajzolni - famamával, fapapával, fagyerekekkel. :D
A tanakodás kellős közepén lép a szobába az anyuka, aki elmondja, hogy Cili néni valószínűleg egy családfa megalkotására kérte fel az osztály tanulóit, majd elmagyarázza a gyerekeknek, hogy a családfa az egy olyan fa, melynek ágaira felrajzolhatjuk az őseinket, hogy ki kitől származik. Miklós teljesen kétségbe esik és már a feladat megkezdése előtt elfárad... ^^ A kisfiú nincs azonban egyedül, testvérei, illetve dédmamája, Lenke segít neki a feladatban, akik szépen összeszedik a fiú anyai ági felmenőit. Beszélnek egy picit nagypapáról, az anyuka mamájáról, aki tragikusan fiatalon meghalt és gyönyörű régi fényképeket néznek. Miklós ezt követően édesapja segítségét kéri, aki az apai ág feltérképezésében segít, és kiderül, hogy az apai ág még egy nemesi címerrel is büszkélkedhet, tehát főhősünk valami nemesi ősi család sarja...

A családfa megrajzolása végül is jó mókának ígérkezik, hisz mindegyik gyerek felvillanyozódik készítés közben, majd elalvás előtt azon gondolkodnak, hogy egyszer talán majd ők is így nézegetik a dédunokájuk által felrajzolt családfát.

"A bekeretezett fényképen egy katona volt. A karjában
tartott egy jópofa, husi kisbabát. 
- Ő volt a dédapátok, Miklós. Katonatiszt volt 
a második világháborúban...
- Végre az én nevem is felbukkant valahol! - csettintett 
elégedetten Miklós." 


A Famama, Fapapa egy végtelenül bájos, aranyos mese, melyben megelevenedik a múlt, s amiben a család legkisebb tagjai megismerhetik őseiket, mely által gazdag, szerteágazó, gyönyörű történetek birtokosai lesznek, amiket felnőve, majd ők maguk is továbbadhatnak gyermekeiknek, ez által halhatatlanná téve a családfájukat és a régen eltemetett és hőn szeretett nagymamákat, dédpapákat és ükszülőket.
A mesét Baranyai (b) András gyönyörű illusztrációi teszik teljessé, amiket soha nem lehet megunni. A mese érdekes, szórakoztató, ezernyi emléket ébreszt az olvasóban a saját maga családja iránt is, mely jóleső érzéssel tölt el.

"- Nem értem a nőket. Főleg a tanárnőket."

A Most angolul olvasok! kiadói sorozat kedvelőinek a kötet feltétlenül ajánlott, azonban minden olyan gyerkőc és szülő számára is szívből ajánlom, akik szeretnének elmélyülni egy család ősi történetében és a történet által talán ők maguk is kedvet kapnak majd ahhoz, hogy feltérképezzék saját családfájukat, mely által ők maguk is hallhatatlanná teszik őseiket... 

A könyvet köszönöm a Pagony kiadónak!

Értékelés: 5/5 tree

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images