Swift

5-Minute ​Under the Sea Stories - Értékelés



A Disney Press május elején egy új 5 perces mesék gyűjteményt dobott a piacra 5-Minute ​Under the Sea Stories címmel, mely a tengerek mélyére és az óceán felszínére kalauzolja el az olvasót kedvenc mesehőseink, Ariel, Sebastian, Ficánka, Triton király, Vaiana, Maui, Tala nagyi, Nemo, Szenilla, Lilo és Stitch társaságában. 
A kötetben 3-4-4-1 felosztásban kalandozhatunk Ariel, Vaiana, Nemo, Szenilla és Stitch kompániájával, s mivel ez az elosztás fiúknak és lányoknak egyaránt kedvez, mindenki megtalálhatja a maga kedvenc meséjét a történetek között. 

"Family means nobody gets left behind…"

Disney meséi gyönyörű tengeralatti birodalmakat és élővilágot tárnak az olvasó szeme elé. A kötetben újra meglátogathatjuk a klasszikus mesékből már jól ismert Atlantica Birodalmát, a felszínre úszhatunk Ariellel és nővéreivel, segíthetünk bátorságot csempészni Ficánka bátortalan kis szívébe, lemerülhetünk Lalotai veszélyes világába, ahol rövid bepillantást nyerhetünk Tamatoa gyermekkorába és láthatjuk, miként vált egy aranyos pici rákból egy kleptomániás egosita állat, bújócskázhatunk a szenilis Szenillával, új halfajokat fedezhetünk fel Némóval, újraélhetjük Lilo és Stitch meséjét, kockásra nevethetjük a hasunkat Pua és Heihei csetlésén-botlásán, együtt szörfözhetünk Vaianaval és még Tala nagyi fiatalkorába is bepillantást nyerhetünk, ahol láthatjuk, honnan is ered az édes nagymama ráják iránti szeretete, és hogyan szeretett bele Vaiana nagypapájába...

"But when I saw the rays, I knew I couldn't give up on something that I felt so strongly about in my heart."


Az 5 perces mesék a tenger alatt igazi kincset rejt magában. A kötet kívül-belül gyönyörű, ahogy azt a Disney Press kiadványaitól már megszokhattuk. 
A tizenkét mesét tartalmazó gyűjtemény igazán minőségi kiadvány lett, melybe sikerült nem mindennapi, és az olvasóközönség számára többnyire ismeretlen történeteket összeválogatni. A mesék közül egyedül Ficánka és Ariel bálnákkal töltött mókás délutánja az, ami megjelent magyar nyelven Ariel​és a nagyra nőtt csecsemő címmel, aminek - mint ahogy a legtöbb esetben már megszokhattam -, köze sincs az eredeti címhez... Ezen az egy mesén kívül azonban minden egyéb írás az újdonság varázsával hatott, és természetesen Ficánka kalandja is sokkal inkább magával ragadó volt eredeti nyelven...
Külön kiemelném azonban Vaiana történeteit, amikben nagyon sokat kapunk magából Tala nagyiból is, aminek én kifejezetten örültem, ugyanis ő volt a kedvenc szereplőm az egész estés rajzfilmben is. Soha nem tudom úgy végignézni a mesét, hogy ne zokogjak, amikor meghal és azon a gyönyörű jeleneten, amikor teljesül a kívánsága és rájává változik... A meglepetés tökéletes erejével hatott, hogy az ifjúkorába is betekintést nyerhettem a legutolsó mesének köszönhetően, mely a kötetben találhatóak közül a legkiemelkedőbb történet díját is elnyerte magának a szememben. :3 

"It wasn't long before the day came when Gramma Tala and Moana flew across the water, like birds of a feather, together."

A kötet 192 oldal gyönyörűség, melyben az egész oldalas illusztrációk mellett az apróbb illusztrációk is megjelennek és elkápráztatják az olvasót. A szemet gyönyörködtető rajzoknak köszönhetően mi magunk is úgy érezhetjük, hogy hőseinkkel együtt a tengerek mélyén úszkálunk, vagy éppen a gyönyörű szigetcsoportok napsütötte, homokos tengerpartjain élvezzük a nap melegét. 

"Hello? I'm lost. Can anyone hear me?"

Az 5-Minute ​Under the Sea Stories minden fillért megérő mesegyűjtemény, ami a gyűjteményem egyik legszebb darabjaként pompázik a polcomon. Még több ilyen kiadványt kérek kedves Disney Press, hogy örök Disney-rajongó énem folyamatosan megkaphassa az ellátmánymorzsáit!

Értékelés: 5/5 bohóchal
Illusztrációk: 5/5 bohóchal

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images