Swift

Yvonne Struck: A ​fiúk hülyék. A lányok is... - Értékelés



Yvonne Struck A ​fiúk hülyék. A lányok is... c. kötete múlt héten látott napvilágot a Menő Könyvek kiadó gondozásában. Noha a cím rendkívül érdekesen hangzott, a borító még egyáltalán nem győzött meg arról, hogy nekem erre a kötetre szükségem van, majd elolvastam a fülszöveget, és tudtam, hogy ez az én könyvem lesz! ❤Hétfőn megérkezett a megrendelésem, és a kötet kivitele élőben levett a lábamról. :3 Nem szeretem a stock fotókat, ahogy a modelleket sem a borítón, hiszen én magam szeretem elképzelni a szereplőket, de ez a kötet tipikusan az élőben meglátni és megszeretni típusba tartozik. A rózsaszín és a türkiz olyan szépen működik élőben, hogy a monitor egyáltalán nem tudja visszaadni a báját, és a kötet olyan habkönnyű, kellemes fogású lett, hogy öröm kézben tartani és lapozgatni. :3

Június 19. Szerda
Finn
7:06
"Borotválkozni vagy nem borotválkozni, ez itt a kérdés – ma reggel. Állítólag a nők a háromnapos borostára buknak – borotválatlan, vad pasikra, akik még vadabb musztángokon lovagolnak a prérin. De először is, nem tudok lovagolni, másodszor, elég hülyén is néznék ki a suliban egy lovon, harmadszor pedig nem vagyok olyan, mint Jorge az osztályból. Neki már 13 évesen borotválkoznia kellett. Persze könnyű annak, akinek az apja spanyol.
És én? Egészen közel kellett hajolnom a tükörhöz, ha egyáltalán látni akarom a háromnapos szakállamat. Arról a pár nyeszlett szőrszálról, amik a bajuszom helyén nőttek, nem is beszélve. Borotva, here we go!"

Történetünk főhőse Finn és Lara, akik egy középiskolába járnak, de még soha nem botlottak ténylegesen egymásba... mostanáig. Lara kilencedikes és a természetrajztanár állandó térképfelelőse, akinek mindig az a kellemetlen - a tanár szerint természetesen megtisztelő ^^ - feladat jut, hogy a dögnehéz térképeket a szertárból az osztályba cipelje... Finn egy évvel idősebb, tizedik osztályos srác, akit a barátjával folytatott órai beszélgetés és görcsös nevetés miatt a tanár a folyosóra küld büntetés céljából... A két tanárnak köszönhetően Finn és Lara a folyosón találkozik és attól a pillanattól fogva az életük teljesen megváltozik... 

Lara

Június 25. Kedd
Finn
7:10
"De Lara nem akármilyen csaj az udvarról. Lara az Lara, azt szeretném, hogy neki is jó legyen."

Finn

Finn és Lara rövid beszélgetésbe elegyedik a folyosón, s bár az idejük abban a pillanatban véges, titkon mindketten várják az újratalálkozás lehetőségét. A két fiatal több, apró csetlés-botláson keresztül jut el az első randiig, amit mindketten végigizgulnak és a végén elcsattan egy puszi... Noha Lara barátnői és Finn haverjai nem könnyítik meg az ifjú szerelmesek életét, a páros úgy dönt, kezébe veszi a sorsát és nem hagyja, hogy bárki befolyásolja az életüket. A bimbódzó szerelem útjába azonban hisztis barátnők, gúnyolódó barátok, új viszonyt kezdő tanárok, árgus szemekkel figyelő szülők állnak és a zöld szemű szörnyeteg is felüti a fejét... 



"– …Aztán közvetlenül azelőtt, hogy találkozol Finn-nel, nyalogasd meg a szádat, hogy nedvesen csillogjon. Őrülten fontos, nézz mélyen a szemébe. De ami a legeslegeslegfontosabb, hogy belülről kell ragyogni. Minden világos?
Szóval nyálazzam össze a számat, egész idő alatt bámuljam Finnt és ragyogjak belülről. Esetleg nyeljek le egy zseblámpát előre?
Isteni ötletek, komolyan!"

Finn és Lara története már az első oldalakon magával ragadott. A történetet átitatja a romantika  és  a báj, a főszereplők pedig azonnal belopták magukat a szívembe. A két fiatal aranyos, tapogatózó lépései, félelmei, botlásai, félreértései és harcuk az első szerelem édes érzéséért és egymásért imádnivaló és tökéletesen átérezhető, hiszen mindnyájan ilyenek voltunk egyszer régen. Finn és Lara átlagos fiatalok, átlagos, mindennapi problémákkal, akikkel minden olvasó könnyen azonosulni tud. Gondolkodásuk a szerelemről, a szexről, a barátokról és a serdülőkori problémáik - minden ember életében előkerülnek egyszer, ezért is könnyen befogadható a történet. A cselekmény szépen lassan, komótosan indul be és mindenféle témát érint. Minden érzésnek, minden gondolatnak helye van, nincsenek túlírások, az események gördülékenyen haladnak előre a nekik szánt mederben és az olvasó falja a sorokat, majd azt veszi észre, hogy elfogytak a lapok... 


A fiúk hülyék. A lányok is... egy bájos, romantikus történet, ami véleményem szerint több egy egyszerű tiniknek íródott könyvnél. Finn és Lara tökéletesen összeillő páros, akikben sokkal több a közös, mint az eleinte gondolnák. Számos olyan kapcsolódási pontjuk van, amire lehet, hogy ők maguk a könyv lapjain nem jönnek rá, de mi, ha figyelmesen olvasunk a sorok között, felfedezhetjük... 
Mindketten küzdenek a szerelmükért, ez teszi azt igazivá, halhatatlanná...

Személyes kedvencem maga Finn lett, aki félénk fiúból a szemem előtt vált a szerelméért mindenre képes, erős, magabiztos sráccá. Mindennapi fiús problémái, a sokszor tökkelütött lépései, humoros gondolatai számtalanszor mosolyra késztettek, és a duzzogó, esetlen énje, valamint a barátaival is szembeszálló, bátor sráccá forrt önmaga is elérte, hogy egy picit én is beleszeressek.  ❤ A sutaságát éppúgy szeretem, ahogy a történet legbunkóbb srácával, Niklassal - aki nem mellesleg a barátja is - szemben kiálló határozottságát. 
Lara egy aranyos, visszafogott lány, aki egyáltalán nincs elszállva önmagától. Ennek nagyon örültem. Nem egy kikent-kifent, vihogós cicababa, és szerencsére a barátnői sem azok. Természetesen a kötetben tiszteletét teszi ez a típus is, aki mintegy ellenségként tűnik fel a színen, ám az, hogy a főszereplő egy szép, átlagos lány, akivel az átlag olvasó azonosulni tud, már önmagában nyerő, hiszen ki szeretne egy felvágós cicababáról olvasni...

Az írónő minden apró részletre gondosan odafigyelt és kötetét nem csupán romantikával, de zenével és sporttal is megtöltötte, felhívva ezzel az olvasó figyelmét arra, hogy az egymástól külön töltött szabadidő - legyen az pozitív, vagy negatív - éppolyan fontos, mint az együtt töltött idő. A testedzésre, zenére - de bármilyen egyéni hobbyra -, hovatovább a barátainkra is szakítanunk kell időt azok után is, hogy már nem azok a legfontosabbak a számunkra, hanem a megtalált szerelem.

Yvonne Struck stílusa magával ragadó, történetét átitatja a humor. Olvasás közben több ízben hangosan felnevettem a vicces vagy éppen kínos szituációkon és az elejtett humormorzsákon. A fiúk hülyék. A lányok is... egy végtelenül könnyed, szórakoztató, romantikus írás az első szerelemről, ami tökéletes választás akár egy forró, nyári napra, de egy felhős, borús hangulatú napra is, hiszen a történet pillanatok alatt elűzi a fejünk felől a gomolyfelhőket. 

A magyar kiadás kapcsán szeretném elmondani, hogy a kötet kismilliószor különlegesebb külsőt kapott, mint az eredeti, aminek valószínűleg a közelébe se mennék egy könyvesboltban. Külön köszönet a fordítónak, hogy nem lettek magyarosítva a nevek, ami sajnos sokszor előfordul egy-egy gyermek vagy ifjúsági könyvben és amitől herótot kapok. Ezért mindenképpen hatalmas pluszpont jár! Sajnos a szövegben pár hiba itt-ott befigyel, és néhány időpont megjelölés nem kapta meg a félkövér stílust, ami picit bántotta a szememet, na de ennél nagyobb problémánk sose legyen. :3


Szívből ajánlom A fiúk hülyék. A lányok is... c. kötetet nem csupán a tinédzserek, de minden olyan könyvmoly számára is, akik szeretnének elmerülni egy könnyed, romantikus történetben, szeretnének maguknak hasfalszaggató perceket, újra átélnék ifjúkori botlásaikat vagy szeretnék végre elhinni, hogy kortársaik is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint ők. 

Szerelem... Humor... Báj... Gitár... Botlások... Féltékenység... - A fiúk hülyék. A lányok is... 

Értékelés: 5/5 kígyóuborka














Idézetek

Június 18. Kedd
Lara
10:48
Korábban mindig azt gondoltam, ha az ember szerelmes, az őrült romantikus. Csillagos égbolt egy tengerparton, halk gitárszó és ilyesmi. Na, persze! Csak rá kell néznem a fiúkra az osztályban, hogy ráébredjek, a valóság nagyon nem ilyen. Literszám öntik a hajukra a zselét, bűzlenek valami pacsulitól, és ha ezért nem vagy oda, akkor nyálas papírgombóccal még le is köpőcsöveznek. Még akkor sem értenék, hogy mi az a romantika, ha betűről betűre elmagyaráznánk nekik.

Június 18. Kedd
Finn
10:50
...
– Finn Weitenberg, mi olyan vicces?
Mellettem Niklas a lába közé nyúlt, mire megint kitört belőlem a röhögés.
– Tudni akarom, hogy mi olyan vicces? – sziszegte Schinkel.
Niklas a szünetben két kilencedikes csajnak azt mondta, hogy akkora van neki, mint egy kígyóuborka. És az egyikük el is hitte!
Hát, ezt nyilván nem mesélhettem el Schinkelnek.

Június 21. Péntek
Finn
7:13
Egész éjjel Laráról álmodtam. A strand volt a helyszín, igazi dögös álom volt, és ébredés után egy pillanatig tényleg azt gondoltam, hogy minden rendben köztünk.
De természetesen a valóságban teljesen más a helyzet!
Hatalmas merevedéssel ültem mellette!!
Alighogy kijöttem a vízből, a farkam már ágaskodott is. Kara fürdőruhában az orrom előtt… az egész teste vízcseppekkel borítva… a gatyám azonnal szűk lett.
Próbáltam megakadályozni, gondolj valami unalmasra, hideg jégcsapokra vagy Heinemannra, a matektanárra, de aztán megláttam a mellbimbóit. Esélyem se volt. Maradt a menekülés.

"– Mi van veled? – kérdezte Niklas. – Csak nem ágaskodik megint az árbóc? Pedig a kis cukikád nincs is itt.
Hahaha."

Finn
18:42
Végiggondoltam, hogyan tudnám lassan, kínozva kinyírni Danielt. Ötvenháromféleképpen. Több nem jutott eszembe az elmúlt öt percben.
De még hosszú az este.

Lara
15:16
A neten ezt olvasom: „A pénisz mérete erektált állapotban kilenc és tizenöt centiméter között van, átmérője átlagban három és öt centiméter között van.”
Hol a vonalzóm?

Finn
7:15
Szerelmes az ember, ha öt percig teljesen bárgyú tekintettel ácsorog a fürdőszoba ajtónál, kilinccsel a kezében?

Lara
21:00
Írtam egy dalt!
A dal címe: „A csókod” és a refrén úgy hangzik, hogy „A csókod, és az érzés, ez vajon a szerelem?”

21:02
Ez a szerelem???

Finn
17:42
Daniel látta! Ott állt az ablakban, és látta, hogy a házuk előtt megcsókolom Larát! Mert Lara az ÉN barátnőm. Őt én csókolhatom meg, és csakis én! Jól jegyezd meg, te lúzer!

Lara
18:43
Még hogy nem fontos! Együtt vagyok Finn-nel!!!
Ez a legfontosabb dolog a világon!

Finn
9:48
Már nincs is kedvem Larát megcsókolni. Daniel, Daniel, Daniel! Minden második szava az, hogy Daniel! Mást már észre sem vesz? Ha továbbra is így csikorgatom a fogamat, hamarosan kiesik az összes. De ha meg mondok valamit, akkor tuti én leszek a rosszfej, hogy nem bírom a csodás Danielt. Vajon mennyibe kerülhet egy bérgyilkos?

Finn
21:35
Egyszerűen vissza akarom kapni. Szarok rá, hogy ki mit csinált rosszul! Kell egy terv…

Július 5. Péntek
Finn
7:55
Van egy tervem! De ha csak rágondolok, úgy dübörög a szívem a mellkasomban, hogy szinte durran. Ha ez így megy tovább, bordatörés lesz a vége.

Lara
18:28
A gyomrom dübörög a zene hangjára és a pillangóim életük legnagyobb bulijában vannak.

Ha tetszett, olvasd el ezeket is...

0 comments

Flickr Images